18. Hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 18. Hlavně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DTB Technologie obrábění
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Tato prezentace byla vytvořena
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Strojírenská technologie
Protahování a protlačování II.
ČESKOSLOVENSKÉ ZBRANĚ
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
05. Zpětný ráz SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 05. Zpětný ráz
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:
Základy soustružení – 3.část. Základy soustružení A navineme-li úhel na válec, popřípadě kužel konkrétního profilu B navineme-li těleso závitového profilu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Štursa Petr Název prezentace: 03. Úkoly vnitřní balistiky Název sady: Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:16. Test- výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Štursa Petr Název prezentace: 11. Vnější balistika Název sady: Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní (pro.
12. Konstrukce grafu vnější balistiky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Štursa Petr Název prezentace: 13. Cílová balistika Název sady: Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní (pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Štursa Petr Název prezentace: 02. Vnitřní balistika Název sady: Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
14. Účinky střely v cíli SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr
16. Konstrukce nejdůležitějších částí A
17. Konstrukce nejdůležitějších částí
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
VY_32_INOVACE_17_1_05.
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
09. Hlavňová ústrojí B SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr
01. Balistika, její význam a rozdělení
15. Stabilizování střel SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
VY_32_INOVACE_10_4_13.
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
18. Pascalův zákon, hydraulika
10. Vířivé tlumiče SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr
20. Protahování a vyjiskřování
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
21. Ústí hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 21. Ústí hlavně
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Transkript prezentace:

18. Hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 18. Hlavně Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Štursa Petr Název prezentace: 18. Hlavně Název sady: Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní (pro 2. ročník předmětu SZb) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 28. Listopadu 2012 Uvedení autor, není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

A N O T A C E Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Balistika a konstrukce hlavních dílů zbraní je ukázat žákům 2. ročníku SŠ-COPt, ve vyučovaném předmětu Střelné zbraně a balistika zajímavou technikou některá úskalí této zajímavé vědní disciplíny. Jednotlivé prezentace této sady popisují postupně probírané oblasti a zábavnou formou se je snaží přiblížit žákům a tak je vtáhnout do daného problému.

Co je to hlaveň Hlaveň má tvar trubky, ve které probíhá přeměna chemické energie střelného prachu na kinetickou (pohybovou) energii střely. Hlavní úloha hlavně spočívá ve ve vedení střely v potřebném směru. Hlaveň se skládá ze ze čtyř na sebe navazujících částí: Nábojová komora s náběhem do hlavně Dosedací kužel s krčkem Přechodový kužel s volnou částí běhu Vývrt Ústí hlavně

Broková hlaveň 1a – rádiusové ústí hlavně O – otvor pro zápalník 2 – klasické zahrdlení hlavně Z - závěr 3a – hladký vývrt 4 – přechodový kužel 5 – nábojová komora Zv – závěrová vůle Uzl – uzamykací rozměr

Kulová hlaveň 1b – válcové ústí hlavně O – otvor pro zápalník 3b – drážkovaný vývrt hlavně Zv – závěrová vůle 4 – přechodový kužel Uzl – uzamykací rozměr 5 – nábojová komora Z – závěr 6 – volný běh střely 7 – válcový krček 8 – dosedací kužel 9 – čelo závěru

Kulová hlaveň s nákružkem (rantlem) 1b – válcové ústí hlavně 9 – čelo závěru 3b – drážkovaný vývrt 10 – osazení pro nákružek 4 – přechodový kužel O – otvor pro zápalník 5 – nábojová komora Z – závěr 6 – volný běh střely Zv – závěrová vůle 7 – krček Uzl – uzamykací rozměr 8 – dosedací kužel

Obrázek komory

Význam jednotlivých částí nábojové komory Náběhový kužel – usnadňuje zasunutí nabíjeného náboje a jeho správné ustavení do osy hlavně. Tím musí zabezpečit bezproblémové uzavření zbraně. Komora hlavně – zabezpečuje  utěsnění samotného vývrtu a vloženého náboje proti unikání rozpínajících se tlakových plynů do závěru nebo závorníku. Současně slouží pro vložení náboje a jeho bezpečné uzavření. Dosedací kužel – slouží pro dosednutí lahvicovitého náboje a spolu s čelem závěru vytváří uzamykací rozměr. Tento jedním z nejdůležitějších rozměrů celého systému zbraně.

Hlavní části komory Přechodový kužel – usnadňuje zaříznutí střely do drážek vývrtu a zabraňuje tak nebezpečnému vzrůstu tlaku rozpínajících se plynů. Jeho velikost značně ovlivňuje vývin rány a hodnotu tlaku prachových plynů, zaříznutí do drážek je tím snazší čím je přechodový kužel pozvolnější. Starší méně výkonné ráže mají kuželovitost 1:30, zatím co výkonné ráže mají 1:100. Návaznost přechodového kužele na nábojovou komoru má ráz kompromisu. Jestliže ve zbrani dané ráže používáme náboje s rozdílnou celkovou délkou a rozdílným tvarem přední části střely. Krátká špičatá střela může vytvářet zvětšený volný chod, zatím co střela dlouhá a zaoblená se může zařezávat do drážek pouhým uzamčením závěru. Oddělení střely od nábojnice.

Popis jednotlivých částí Válcový krček – vede přední část náboje ve které je zalisována střela. Volná část přechodového kužele – je to válcový přechod mezi přechodovým kuželem a krčkem. Slouží k bezpečnému uzavření náboje do nábojové komory, aby nedošlo k zaříznutí střely do vývrtu. Usnadňuje zaříznutí střely do drážek, je-li tato část velká (opotřebená) může způsobit stržení střely a ztrátu stability.

Vývrt Drážkovaný nebo polygonní vývrt hlavně je skupina vodících ploch ve tvaru šroubovice, která zajišťuje roztočení střely okolo jeho podélné osy. Vývrt je tvořen dvěma druhy prvků, těmito prvky jsou drážky a pole. Drážky jsou místa, která jsou "vyříznuta" v hlavni. Je tedy jasné, že vystouplé prvky se nazývají pole. Drážky a pole se mohou lišit počtem, hloubkou, tvarem, směrem stoupání (pravo a levotočivé), a velikostí stoupání. Rotace udělená vývrtem střele, výrazně zvyšuje její stabilitu. Vývrt hlavně lze charakterizovat jeho stoupáním, to nám říká, že na jednu otáčku musí projektil urazit danou vzdálenost.

Rychlost rotace střely n = vú / s n – počet otáček střely vú – úsťová rychlost s – stoupání vývrtu Kombinace hmotnosti, délky a tvaru střely určuje stoupání vývrtu. Střely velké ráže kulatého tvaru určené na krátkou vzdálenost potřebují velké stoupání, např.: 1:1200 mm. Naopak střely malé ráže podlouhlého tvaru určené na dlouhou vzdálenost potřebují malé stoupání, např.: 80 grainová střela 5,56x45 mm NATO potřebuje stoupání 1:200 mm a větší. Klasický vývrt udržuje konstantní rotaci projektilu po celou délku hlavně.

Druhy drážkovaných vývrtů A – pravoúhlý vývrt B – lichoběžníkový vývrt C – polygonní vývrt

Základní kontrolované rozměry vývrtu Průměr D – rozměr vývrtu přes drážky. Měří se speciálním měřidlem. Musí se měřit podle počtu drážek ve vývrtu. 4 drážkový vývrt 2x. 6ti drážkový vývrt 3x. Průměr d – rozměr vývrtu přes políčka. Je měřitelný běžnými válcovými kalibry. Může se měřit přes celou délku hlavně Š – šířka drážky. Měří se speciálním měřidlem. Musí se měřit podle počtu drážek ve vývrtu.

Tg. Postup výroby hlavně r.4,5 mm

Postup vrtání hlavní Před samotnou výrobou vývrtu hlavně musíme provést vyvrtání připraveného polotovaru hlavně. Polotovar musí být zarovnaný na potřebnou délku a jedna jeho strana musí být osoustružena na průměr pro zaručení souososti vyvrtávaného otvoru. Princip vrtání polotovaru na výrobu hlavně: a – kuželový unášeč připevněný na vřeteni hlavňového vrtacího stroje (otáčí obrobek a vykonává hlavní řezný pohyb) b – hlavňový vrták, (neotáčí se) ale posouvá se do řezu (vedlejší pohyb) c – kuželové vodící pouzdro d – zarovnaný a částečně osoustružený polotovar vrtané hlavně

Upínací pouzdra

Tvar hlavňového vrtáku

Princip hlavňového vrtání

Princip hlavňového vrtání

Princip hlavňové vrtačky

Hlavňový výstružník Tento výstružník je na rozdíl od klasických výstružníků, které jsou tlačeny do řezu, protahován celým vývrtem ven. a – prodlužovací tyč se závitem vnějším b – samotný výstružník (ostří) s vnitřním závitem, který se našroubovává na prodlužovací tyč

Tvar protlačovacího trnu Tento protlačovací trn je zhotoven z tvrdokovu a protláčí vývrt na jedno tváření.

Princip protlačování vývrtu

Princip protlačování vývrtu

Princip protlačování vývrtu

Použitá literatura Ing. FRENZL Jiří – Ruční palné zbraně Uherský Brod 1993 Ing. KŘÍBEK Jan – Střelné zbraně I + II Brno 1994 Ing. STROUHAL Karel – Civilní ruční zbraně a střelivo Alexandr B. Žuk – Pušky a samopaly Moskva 1987 Alexandr B. Žuk – Revolvery a pistole Moskva 1983

Použitá literatura Prof. Ing. Fišer Miloslav CSc. – Konstrukce loveckých, sportovních a obraných zbraní Ostrava 2009 Prof. Ing. Fišer Miloslav CSc. Doc. Ing. Procházka Stanislav CSc. – Projektování loveckých, sportovních a obraných zbraní Ostrava 2007 Plíhal Bohumil, Beer Stanislav, Komenda Jan, Jedlička Luděk, Kuda Bohuslav - Balistika Brno 2003 Firemní literatura, odborná periodika, sbírky zákonů a ostatní normy.