Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_4_13.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_4_13."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_4_13

2 Broušení vnitřních válcových ploch
Podmínky při broušení vnitřních válcových a kuželových ploch: Průměr kotouče je malý (0,7-0,9 průměru broušené díry), proto se dosahuje vysokých otáček. Tyto otáčky jsou někdy špatně dosažitelné – pracujeme s menšími řeznými rychlostmi – kotouč se rychle zanáší, musí se častěji orovnávat – rychleji se opotřebovává. Malý kotouč – malé upínací trny – menší tuhost – nutno volit nižší řezné rychlosti.

3 Vnitřní broušení je vhodné pro kalené obrobky, nebo velmi tvrdé obrobky. Dále pro otvory s nevhodným tvarem otvoru (drážkování, slepé otvory) pro jiné způsoby výroby přesných otvorů (vystružování, vyvrtávání). 1. Vnitřní broušení s podélným posuvem

4 Obrobky se upínají do univerzálních sklíčidel nebo do kleštin.
Celé broušení (nástroj, obrobek, stroj) je méně tuhé, proto musíme používat nižší posuvy. Lze brousit i zapichovacím způsobem – u tvarových ploch, kotouč je širší než obráběná plocha. 2. Planetové broušení

5 Používáme pro součásti nerotačního tvaru, které nejdou upnout do univerzálního sklíčidla.
Broušená součást se upíná nehybně na pracovní stůl brusky. Brusné vřeteno (kotouč) se otáčí kolem vlastní osy a zároveň obíhá kolem osy broušeného otvoru a vykonává pracovní posuv ve směru osy otvoru. Přesnost planetových brusek je menší, protože pracovní vřeteno je málo tuhé.

6 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). „Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup“.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_4_13."

Podobné prezentace


Reklamy Google