„Novela zákona o silničním provozu – jiné návykové látky“ Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 02.10.2012 Mgr. Petr Hrdlička.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jde nám o expertní úpravu, nikoliv o politiku! Úprava zákona o provozu na pozemních komunikacích Dopravní psychologie! Mgr. Stanislav Huml, Poslanecká.
Advertisements

Ing. Jaroslav Martinek Central MeetBike Expert Seminar 3. LEGISLATIVA.
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Odborná úprava zákona o provozu na pozemních komunikacích Jde nám o expertní úpravu, nikoliv o politiku! Aleš Řebíček, Daniela Kovalčíková, Stanislav.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Novela zákona č. 361/2000 Sb. a zákona č. 247/2000 Sb.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
SENÁT A REGULACE HAZARDU PETR VÍCHA starosta Bohumína t. č. senátor.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Podklad pro jednání pracovní skupiny Téma: Podmínka v IP
Poznatky z šetření stížností
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Správa sociálního zabezpečení
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
Dokumentace k zajištění BOZP
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
2. Správní trestání a správní delikty
Některé zákony v oblasti návykových látek v ČR Jaroslav Šejvl Centrum adiktologie psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Kurz vzdělávání Městské.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Proklestění právní džungle – úkol desetiletí JUDr. Petr TOMAN.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje odbor služby dopravní policie.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Autor: Ing. Sikorová Renata
náměstek Ministerstva životního prostředí
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
o ochraně přírody a krajiny
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Nový zákon o ochraně ovzduší
Výbory a pracovní skupiny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Právo x stavební fyzika
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Popov, P., Čablová, L., Fidesová, H.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

„Novela zákona o silničním provozu – jiné návykové látky“ Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Mgr. Petr Hrdlička

Cíl novely zákona Hlavním cílem novely je uzákonit tzv. analytický princip a tím sjednotit posuzování jednání řidičů, kteří se pohybují v silničním provozu pod vlivem jiných návykových látek. Tím by současně mělo dojít ke zjednodušení potrestání těchto řidičů v rámci přestupkových řízení.

Hlavní body novely zákona 1) uzákonění analytického principu 2) sjednocení a úprava souvisejících pojmů 3) úprava rozsahu povinností a zákazů pro učitele autoškol 4) úprava důvodů zabránění v jízdě (§ 118a zákona o silničním provozu)

Analytický princip Řidič je ovlivněn návykovou látkou, pokud u něj byly zjištěny snížené kognitivní a psychomotorické schopnosti anebo v případě vyjmenovaných návykových látek byly překročeny arbitrárně dané koncentrační meze v krevním vzorku (cut off) pro kteroukoliv látku dle tabulky: THC2 ng/ml Metamfetamin25 ng/ml Amfetamin25 ng/ml Methylendioxymetamfetamin25 ng/ml Morfin10 ng/ml Kokain25 ng/ml Benzoylecgonin25 ng/ml viz. odborné stanovisko České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie České lékařské společnosti J. E. Purkyně k problematice posuzování řidičů návykovými látkami –

Sjednocení a úprava pojmů alkoholický nápoj (rozšíření stávající legislativní zkratky o jakékoliv jiné látky obsahující alkohol náhrada pojmu „návyková látka“ za „jiná návyková látka“ (nově jako legislativní zkratka) narovnání pojmů s tím, že 1.řidiče ovlivňuje alkohol, nikoliv alkoholický nápoj 2.je zákaz požívání alkoholických nápojů (nikoliv alkoholu) a užívání jiných návykových látek

Úprava částí zákona, týkající se učitelů AŠ jednotná úprava pro řidiče i učitele AŠ rozšíření okruhu povinností a zákazů dle § 8a zákona na všechny činnosti vykonávající učitel AŠ zpřesnění stávajícího znění zákona na zákaz vykonávat jakoukoliv činnost učitele AŠ pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky úprava sankčních ustanovení ve smyslu navržených změn zákona

Důvody zabránění v jízdě § 118a zákona Vzhledem k tomu, že toto ustanovení bylo při předchozích novelizacích opomenuto a dnes již nekoresponduje s platnou legislativou, bylo přistoupeno k jeho úpravě. Důvody: 1.rozšířen okruh osob oprávněných k výzvě k odbornému lékařskému vyšetření 2.výzvě k lékařskému vyšetření (z. 379/2005 Sb.) už nemusí předcházet orientační dechová zkouška sjednocení platnosti důvodů zabránění v jízdě i pro učitele AŠ dle § 8a zákona

Ostatní z důvodu nadbytečnosti se navrhuje vypustit ze skutkových podstat některých přestupků a též přílohy zákona slovní dodatek „ačkoliv takové vyšetření není spojeno s nebezpečím pro jeho zdraví“

Děkuji za pozornost