Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Praktická škola dvouletá
Advertisements

PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VEJCE Použitý zdroj:
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
VY_52_INOVACE_ZBP1_3864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jakost potravin.
Práva spotřebitele.
Koření.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY OD
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍS PĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Suroviny pro cukráře I. ročník
Třené hmoty.
Potravinářské zbožíznalství
Nativní preparát, vitální barvení
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
Transkript prezentace:

Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě vejce poškozená  Vejce je třeba rychle vytřídit podle jakosti do jakostních tříd a podle hmotnosti

Třídění vajec  Třídění probíhá podle stavu skořápky, vzduchové bubliny, žloutku, bílku a podle čerstvosti  Vejce třídíme do dvou jakostních tříd: Vece I. třídy – vejce třídy A Vejce II. třídy – vejce třídy B

Vejce třídy A – dělí se na dvě podskupiny: EXTRA čerstvá A – musí být vytříděna do 3 dnů po snesení, mohou se jako extra čerstvá prodávat pouze 7 dní, po té se prodávají jako čerstvá Čerstvá A - musí být vytříděna do 4 dnů po snesení Vejce třídy B se neprodávají v přímém prodeji, používají se na potravinářské i nepotravinářské účely, dělí se na: Chladírenská Konzervárenská

Požadavky na vejce třídy A: Bílek – průhledný, želatinové konzistence, bez obsahu cizích látek Žloutek – kulatý, nesmí se vychylovat ze středu (vychýlení je známka stárnutí vajec) Vzduchová bublina: extra čerstvá A do 4 mm čerstvá A do 6 mm Podskořápkové blány - musí být čisté a nepoškozené Vejce musí být bez cizího zápachu

Požadavky na vejce třídy B: Žloutek – může být mírně zploštělý Vzduchová bublina: nad 6 mm Podskořápkové blány – mohou být mírně poškozené Skořápka – může být znečištěná, naprasklá Vejce třídy B se neprodávají, využívá se vaječný obsah, který se konzervuje zmrazováním, pasterací. Využívají se pro výrobu těstovin, cukrovinek, pečiva atd.

Třídění vajec podle hmotnosti: Označení hmotnostní skupiny Hmotnost v g XL 73 g a více L 63 – 73 g M 53 – 63 g S 45 – 53 g

Vady vajec Vady vajec lze rozdělit na: 1. Vady fyzikální 2. Vady mikrobiální 3. Vady fyziologické

Vady fyzikální Důvodem je nešetrná manipulace s vejci  Křapka – viditelná prasklina skořápky i bez prosvícení, podskořápková blána není poškozena, proto obsah vejce nevytéká  S trhlinou viditelnou pouze po prosvícení  Rozbité vejce – blány jsou poškozeny, obsah vejce vytéká  Plovák – poškozená podskořápková blána a v důsledku toho pohyb vzduchové bubliny

Vady fyziologické  Měkká skořápka – poruchy tvorby skořápky, nedostatek CACO3  Cizí tělesa uvnitř vajec – do vejce pronikla zrnka písku, kousky tkáně při tvorbě vejce  Skvrnitá skořápka – nestejná tloušťka skořápky a nerovnoměrné rozložení vody ve skořápce  Krvavé skvrny – vznikají prasknutím cévek, v důsledku toho se vejce rychle kazí  Krvavý proužek – po odumřelém zárodku, vejce je nepoživatelné

Vady mikrobiální Do vejce vnikají mikroorganismy: při tvorbě vejce uvnitř těla nosnice – primární infekce Po snesení vejce z vnějšího prostředí- sekundární infekce  černé vejce – vejce je po prosvícení černé, je to způsobeno napadením plísněmi nebo bakteriemi  Povrchová hniloba – zakalený bílek  Hluboká hniloba – projevem je silný zápach, změna barvy (červená, zelená, černá), způsobují proteolytické bakterie

Označování vajec na obale: 1. Jméno a adresa podniku (třídírny) 2. Způsob chovu (značí se písmenem – 0: ekologický chov, 3: klecový chov) 3. Počet vajec v obale 4. Datum minimální trvanlivosti 5. Doporučení pro skladování 6. Číslo a název třídírny 7. Třída jakosti (A čerstvá, A extra čerstvá) 8. Hmotnostní skupina vajec (L, M, S…)

Zdroje: Vlastní přípravy D ě kuji za pozornost