Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Monitorování výuky odborných předmětů
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SOUČASNÁ SITUACE Relativní spokojenost se svozovými společnostmi Výhrady k nákladům PERGO Rekreanti (obecnější problém) DOTAZNÍKY.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
NESEPARUJ SE SEPARUJ.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Milan Havel – sdružení Arnika Předcházej a recykluj Milan Havel – sdružení Arnika.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Odpadové hospodářství
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
1 V1 4. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 4.
Chemie Odpady Projekt Dimmerová Tereza, Bednář Jan.
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
BIOTOUR 2015 v kostce Stručný obsah prezentací ze seminářů ke zvýšení informovanosti obcí v oblasti sběru bioodpadů, pořadatel: MŽP.
Cílem studie je navrhnout takový systém nakládání s KO a dalšími odpady z obcí, které budou dlouhodobě zaručovat environmentální, ekonomickou a sociální.
Studie optimalizace odpadového hospodářství pro 10 obcí v Libereckém kraji Studie optimalizace odpadového hospodářství pro město Turnov červen 2013.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ TŘANOVICE Základní škola v Dobré kolektiv žáků 8. ročníku.
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016

Nařízení vlády o POH ČR (plán odpadového hospodářství České republiky) Programy domácího, komunitního a obecního kompostování se doporučuje zapracovat do krajských plánů POH. Podporovat využití kompostů vyrobených z BRKOSKO. (biologicky rozložitelná složka směsného komunálního odpadu) Průběžně upravovat poplatek za skládkování SKO, tak aby jeho výše znevýhodňovala skládkování. Od roku 2024 zákaz skládkování SKO (směsného komunálního odpadu), recyklovatelných a využitelných odpadů SKO, BIO, PAPÍR, PLASTY, SKLO, KOVY, STAVEBNÍ ODPAD

Změna poplatků za ukládání odpadů (předpoklad) Současná sazba 500,- Kč/t105,- Kč/obyvatel/rok Výhled1000,- Kč/t210,- Kč/obyvatel/rok 1500,- Kč/t315,- Kč/obyvatel/rok Nárůst 105,- až 210,- Kč/obyvatel/rok

Možnosti třídění a likvidace odpadů Kontejner na separovaný sběr papíru (1100 l) Kontejner na separovaný sběr plastu (1100 l) Speciální nádoba na separovaný sběr papíru a plastu (120 l) – DUO nádoba Nádoba na biologicky rozložitelný odpad, především rostlinný (120 l) Nádoba na směsný komunální odpad (120 l)

Produkce SKO na obyvatele a rok (kg) Region MO TP ÚL

TP - Produkce SKO na obyvatele a rok (kg) Původce Bystřany Bžany Dubí Háj u Duchcova Hostomice Hrob Jeníkov Kladruby Kostomlaty pod Milešovkou Košťany Krupka Lahošť Ledvice Mikulov Modlany Moldava Novosedlice Proboštov Srbice Světec Teplice Zabrušany Žalany

Produkce SEPAR na obyvatele a rok (kg) RegionTYP MOPAPÍR9999 PLAST7667 SKLO7666 TPPAPÍR PLAST SKLO ÚLPAPÍR PLAST SKLO

Produkce PAPÍRU - TP na obyvatele a rok (kg) Původce Průměr Bystřany8877 Bžany89810 Dubí Háj u Duchcova Hostomice3232 Hrob75416 Jeníkov6555 Kladruby Kostomlaty pod Milešovkou4333 Košťany Krupka7766 Lahošť12766 Ledvice5442 Mikulov7766 Modlany Moldava Novosedlice Proboštov7767 Srbice Světec97 Teplice8988 Zabrušany3323 Žalany DUO

Produkce PLASTU - TP na obyvatele a rok (kg) Původce Průměr Bystřany7788 Bžany7978 Dubí8788 Háj u Duchcova10 67 Hostomice3333 Hrob56411 Jeníkov6656 Kladruby Kostomlaty pod Milešovkou3433 Košťany5810 Krupka4444 Lahošť7656 Ledvice3433 Mikulov9976 Modlany51210 Moldava Novosedlice Proboštov4455 Srbice Světec44 Teplice4455 Zabrušany3434 Žalany DUO

Důvody pro pilotní projekt Nechceme zvyšovat poplatky za odpady v obci Máme jenom několik let na to, abychom zásadně snížili produkci SKO (za tento odpad se radikálně zvýší poplatek za likvidaci) Jsme nad průměrem okresu ve třídění (umíme a chceme třídit) Vyzkoušet jiný způsob shromažďování odpadů na menším vzorku (5 % obyvatel) a vyhodnotit

Současný stav Navrhovaný stav Srovnání nákladů navrhovaného systému

Silné stránky příležitosti Slabé stránky hrozby Více a lépe vytříděný papír a plast Pohodlné třídění Žádný zápach z popelnic u domu Největší podíl odpadu z domácnosti skončí tam, kde má – opětovné využití Zamezení krádeží papíru z kontejnerů na sběrných hnízdech Menší pohodlí při odnosu komunálního odpadu z domova Nárazově (možná) nedostatek místa v DUO nádobě Více vytříděného materiálu – platby zpět obci Nalezení cesty ke snížení poplatku za odpady na osobu Snížení počtu kontejnerů na komunál (v případě dostatečnosti) a tím další úspora peněz obce Zneužití společných kontejnerů jinými obyvateli

Další klady navrhovaného systému ₊ Potenciálně zapáchající odpad mimo vlastní dům ₊ Téměř nezměněný objem pro ukládání komunálních odpadů ₊ Pohodlné třídění plastů a papíru (největší část odpadu v domácnosti) ₊ Balíček rozložitelných sáčků na bioodpad do každého domu ₊ Možnost vytřídění všech složek odpadu ₊ Dobrý „pocit“ odpovědnosti za své chování Další zápory navrhovaného systému ₋ Nepohodlí (větší vzdálenost) při odnosu směsného odpadu ₋ Zatím žádná úspora na poplatcích za odpady (pro občany)