Gymnázium Jakuba Škody v Přerově Milan Suchánek Kristýna Kučová 3.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika kondenzovaného stavu
Advertisements

odpor vodiče, supravodivost
Zpracoval: Michal Kuča
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Struktura látek a stavba hmoty
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Materiály a technologie
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Obvod LC cívka kondenzátor. Obvod LC cívka kondenzátor.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Fyzika kondenzovaného stavu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Simona Komárková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
Elektromagnetická slučitelnost
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obecná a anorganická chemie
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Fyzika extrémně nízkých teplot
ELEKTRICKÝ PROUD.
Fyzika kondenzovaného stavu
Atmosféra Země.
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Magnetické vlastnosti látek
Fyzika elektronového obalu
Závislost elektrického odporu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Fyzika kondenzovaného stavu
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika 4.A 1. hodina.
Struktura látek a stavba hmoty
Transkript prezentace:

Gymnázium Jakuba Škody v Přerově Milan Suchánek Kristýna Kučová 3.A

 Je to jev kvantové mechaniky, při kterém klesá měrný elektrický odpor látky prakticky na nulovou hodnotu  Objevuje se při nízkých teplotách  při hustotách elektrického proudu menších, než je kritická hustota proudu supravodiče  při průchodu proudu sám kolem sebe vytváří velmi silné magnetické pole

 Objevitel - holandský fyzik H.Kamerling-Onnes (v roce 1891)  Walther Meissner a Robert Ochsenfeld zjistili, že supravodiče vytlačují ze svého objemu magnetické pole a supravodič je ideálním diamagnetikem (v roce 1893)

 kovový drát, slitina kovu nebo sloučenina, která vede elektrický proud bez odporu  dva druhy supravodičů 1.Supravodiče I.typu(měkké) 2.Supravodiče II.typu(tvrdé)

- ztrácí supravodivé vlastnosti v silných magnetických polích - jsou to výhradně kovy a polokovy, které jsou vodivé za normální teploty - jsou také ideálními diamagnetiky - supravodivost většinou pod -269°C - chladí se kapalným heliem

- Nejrůznější slitiny kovů obsahující měď a nekovové složky - Supravodivé vlastnosti vykazují i ve velmi silných magnetických polích - Ke ztrátě supravodivosti dochází při stokrát i vícekrát silnějších magnetických polích než u I. typu - Stačí chladit kapalným dusíkem - Zatím nejvyšší teplota – 135°C - od I. typu se odlišují tím, že přechod z normálního do supravodivého stavu probíhá přes tzv. přechodový stav - Prvním supravodičem II. typu byla slitina olova a bismutu

 V roce 1957 fyzikové J.Bardeen, L.Cooper a J.R.Schrieffer vytvořili mikroskopickou teorii supravodivosti, která se zkráceně nazývá BCS teorie  Za tuto teorii dostali Nobelovu cenu pro rok 1972  Teorie říká, že vazba mezi elektrony a fonony (kmity krystalové mřížky) může vést k párování elektronů – tzn. – že za jistých okolností může vzniknout krystalická mřížka  předpokládá uspořádání elektronů do Cooperových párů, což jim umožňuje nerušeně proudit bez srážek  Jde o spolupráci dvou elektronů, které mají oba záporný náboj

 Ani po dvaceti letech od první teorie není teorie supravodivosti ještě u konce. Každým rokem vznikají nové teorie a popisy, které jsou velmi složité.  V roce 2003 získal Alexej Abrikosov Nobelovu cenu za teorii popisu supravodičů II. typu