Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Moderní škola
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vitamíny rozpustné ve vodě
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Závislost elektrického odporu
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vitaminy.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTRA.
Transkript prezentace:

Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí učiva s využitím interaktivní tabule. Metodické pokyny

Vitaminy

- látky nezbytné pro život - účastní se chemických reakcí v těle - musíme je získávat z potravy (některé si vytváříme z provitaminů, např. z karotenu – vitamin A)

Vitaminy: 1.Rozpustné v tucích: A, D, E,K 2.Rozpustné ve vodě: B, C

Vitamin A Význam: správná funkce sliznic a sítnice Projev nedostatku: šeroslepost, suchá kůže, snížená odolnost vůči infekcím Zdroje: zelenina (mrkev, rajčata,…) mléko, žloutek

Vitamin D Význam: správný růst a vývoj kostí Projev nedostatku: křivice (deformace kostí) Zdroje: rybí tuk, máslo, vejce, vzniká v kůži působením UV zářením

Vitamin E Význam: normální funkce pohlavních orgánů Při nedostatku: porucha tvorby pohl. hormonů Zdroje: mléko, vejce, obilné klíčky, listová zelenina

Vitamin K Význam: zajišťuje srážlivost krve Projev nedostatku: poruchy srážlivosti krve Zdroje: zelené části rostlin (kapusta, špenát) mikroorganismy ve střevě

Vitamin B1 Význam: při přeměně látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: záněty nervů, únava, úbytek svalů Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny

Vitamin B 2 Význam: při přeměnách látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: poškození sliznic (bolavé ústní koutky) Zdroje: kvasnice, obilí, mléko, vejce

Vitamin B 6 Význam: při přeměnách látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: záněty kůže, poruchy krvetvorby Zdroje: kvasnice, obilí, maso, mléko, luštěniny

Vitamin B 12 Význam: při přeměnách látek v těle, krvetvorba Projev nedostatku: záněty sliznic, poruchy krvetvorby Zdroje: vnitřnosti, maso

Vitamin C Význam: odolnost proti nachlazení, tvorba kolagenu Projev nedostatku: únava, nemoc kurděje (krvácení dásní), snížení obranyschopnosti těla Zdroje: zelenina, ovoce, šípky, brambory

Úkol: Které vitaminy získáme z těchto potravin?

Kontrola: Citróny – vitamin C Maso – vitamin B 6, B 12 Luštěniny – vitamin B 1, B 6, C Chléb – vitamin B 1, B 6 Vejce – vitamin A, D, E, B 2 Listová zelenina – K, C Mléko – A, E, B 6 UV záření - D

Úkol: Spoj, co k sobě patří: Vitamin A C D K B 2 B 6 Správný růst kostí Správná funkce sítnice Odolnost proti nemocem Porucha krvetvorby Bolavé ústní koutky Poruchy srážlivosti krve