PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jak si upevňovat zdraví po nemoci výživou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin
Transkript prezentace:

PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1

obrázek 2

Jaké rady ve vztahu k výživě se ukrývají v následujících citátech a příslovích? Nestřídmá žravost je překážkou bystrosti ducha. Seneca Nestřídmí mají krátký věk a zřídka stáří. Martialis Nechť je jídlo tvým lékem. Hippokrates Kde se hodně pije, žere, tam otvírá nemoc dveře. Slovenské přísloví Snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej nepříteli.

Co k sobě patří? jablko chléb sójový rohlík corn flakes koláč špagety fazole jahody pomerančová šťáva rajčata zelný salát mrkvová šťáva mléko jogurt tavený sýr ementál kefír květák tvaroh česnek filé vajíčko paštika losos kabanos kuře řízek rýže brambory hruška sůl sádlo cukr olej chipsy dort

K sobě patří: jablko chléb sójový rohlík corn flakes koláč špagety fazole jahody pomerančová šťáva rajčata zelný salát mrkvová šťáva mléko jogurt tavený sýr ementál kefír květák tvaroh česnek filé vajíčko paštika losos kabanos kuře řízek rýže brambory hruška sůl sádlo cukr olej chipsy dort

Obrázek 3 Přílohy ZeleninaOvoce Mléko, mléčné výrobky Maso, ryby, drůbež, vejce Tuky, sůl, cukr

PŘÍLOHY Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo, luštěniny, ořechy 3 – 6 porcí denně Hlavní živiny: – Rostlinné bílkoviny – Cukry – Vitamíny skupiny B – Vláknina – Železo 1 porce = 1 krajíc chleba, 1 rohlík, houska, 1 koláček, 125 g vařené rýže, brambor, těstovin, knedlíků, miska vloček, luštěnin. Upřednostňovat celozrnné výrobky. Obrázek 4

OVOCE 2 – 4 porce denně Hlavní živiny: – Vitamíny – Minerální látky – Cukry – Vláknina – Voda 1 porce = 1 střední jablko, banán, pomeranč, mandarinka … sklenice neředěné ovocné šťávy, miska drobného ovoce/jahod, borůvek …/ Obrázek 5

ZELENINA 3 – 5 porcí denně Hlavní živiny: – Vitamíny – Minerální látky – Vláknina – Voda 1 porce = 1 paprika, mrkev, 2 rajčata, sklenice neředěné zeleninové šťávy, miska salátu, 150 g vařené zeleniny. Přednost má syrová zelenina. Obrázek 6

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 2 – 3 porce denně, dospívající, těhotné a kojící ženy 3 – 4 porce Hlavní živiny: – Bílkoviny – Tuky – Vápník – Vitamíny A, D 1 porce = 250 ml mléka, 150 ml jogurtu, 55 g sýra, 40 g tvarohu. Obrázek 7

MASO, RYBY, DRŮBEŽ, VEJCE 2 – 3 porce denně Hlavní živiny: – Bílkoviny – Tuky – Železo – Vitamíny skupiny B 1 porce = 125 g drůbežího, rybího či jiného masa, 1 vejce. Upřednostňovat drůbež a libové maso, ryby nejméně 1x týdně. Obrázek 8

TUKY, SŮL, CUKRY, SLADKOSTI Potravinám této skupiny bychom se měli spíše vyhýbat. Dokáží tělu pořádně škodit, když se to s nimi přehání. Nadměrný příjem tuků/především živočišných/, cholesterolu, cukrů, sladkostí, sladkých nápojů, soli a slaných pochutin vede ke vzniku civilizačních chorob – aterosklerózy, vysokého krevního tlaku, infarktu, mozkové mrtvici, nádorových onemocnění, cukrovky. Obrázek 9

Výběr dávek provádíme následovně: Nejnižší dávky: menší děti a většina žen Střední dávky: starší děti a dospívající dívky, těhotné a kojící ženy, většina mužů Nejvyšší dávky: dospívající chlapci a těžce pracující muži

Prameny: Obrázek 1: vignettes/L300xH207/jpg_JULIUS jpghttp:// vignettes/L300xH207/jpg_JULIUS jpg Obrázek 2: Obrázek 3: : Obrázek 4: Obrázek 5: Obrázek 6: Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: MUDr. Rážová J., MUDr. Šoltysová T.: Výživa – doplněk pro výuku předmětu Výchova ke zdraví na základních školách. Státní zdravotní ústav, 2. vydání, Praha 1999.