PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1
obrázek 2
Jaké rady ve vztahu k výživě se ukrývají v následujících citátech a příslovích? Nestřídmá žravost je překážkou bystrosti ducha. Seneca Nestřídmí mají krátký věk a zřídka stáří. Martialis Nechť je jídlo tvým lékem. Hippokrates Kde se hodně pije, žere, tam otvírá nemoc dveře. Slovenské přísloví Snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej nepříteli.
Co k sobě patří? jablko chléb sójový rohlík corn flakes koláč špagety fazole jahody pomerančová šťáva rajčata zelný salát mrkvová šťáva mléko jogurt tavený sýr ementál kefír květák tvaroh česnek filé vajíčko paštika losos kabanos kuře řízek rýže brambory hruška sůl sádlo cukr olej chipsy dort
K sobě patří: jablko chléb sójový rohlík corn flakes koláč špagety fazole jahody pomerančová šťáva rajčata zelný salát mrkvová šťáva mléko jogurt tavený sýr ementál kefír květák tvaroh česnek filé vajíčko paštika losos kabanos kuře řízek rýže brambory hruška sůl sádlo cukr olej chipsy dort
Obrázek 3 Přílohy ZeleninaOvoce Mléko, mléčné výrobky Maso, ryby, drůbež, vejce Tuky, sůl, cukr
PŘÍLOHY Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo, luštěniny, ořechy 3 – 6 porcí denně Hlavní živiny: – Rostlinné bílkoviny – Cukry – Vitamíny skupiny B – Vláknina – Železo 1 porce = 1 krajíc chleba, 1 rohlík, houska, 1 koláček, 125 g vařené rýže, brambor, těstovin, knedlíků, miska vloček, luštěnin. Upřednostňovat celozrnné výrobky. Obrázek 4
OVOCE 2 – 4 porce denně Hlavní živiny: – Vitamíny – Minerální látky – Cukry – Vláknina – Voda 1 porce = 1 střední jablko, banán, pomeranč, mandarinka … sklenice neředěné ovocné šťávy, miska drobného ovoce/jahod, borůvek …/ Obrázek 5
ZELENINA 3 – 5 porcí denně Hlavní živiny: – Vitamíny – Minerální látky – Vláknina – Voda 1 porce = 1 paprika, mrkev, 2 rajčata, sklenice neředěné zeleninové šťávy, miska salátu, 150 g vařené zeleniny. Přednost má syrová zelenina. Obrázek 6
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 2 – 3 porce denně, dospívající, těhotné a kojící ženy 3 – 4 porce Hlavní živiny: – Bílkoviny – Tuky – Vápník – Vitamíny A, D 1 porce = 250 ml mléka, 150 ml jogurtu, 55 g sýra, 40 g tvarohu. Obrázek 7
MASO, RYBY, DRŮBEŽ, VEJCE 2 – 3 porce denně Hlavní živiny: – Bílkoviny – Tuky – Železo – Vitamíny skupiny B 1 porce = 125 g drůbežího, rybího či jiného masa, 1 vejce. Upřednostňovat drůbež a libové maso, ryby nejméně 1x týdně. Obrázek 8
TUKY, SŮL, CUKRY, SLADKOSTI Potravinám této skupiny bychom se měli spíše vyhýbat. Dokáží tělu pořádně škodit, když se to s nimi přehání. Nadměrný příjem tuků/především živočišných/, cholesterolu, cukrů, sladkostí, sladkých nápojů, soli a slaných pochutin vede ke vzniku civilizačních chorob – aterosklerózy, vysokého krevního tlaku, infarktu, mozkové mrtvici, nádorových onemocnění, cukrovky. Obrázek 9
Výběr dávek provádíme následovně: Nejnižší dávky: menší děti a většina žen Střední dávky: starší děti a dospívající dívky, těhotné a kojící ženy, většina mužů Nejvyšší dávky: dospívající chlapci a těžce pracující muži
Prameny: Obrázek 1: vignettes/L300xH207/jpg_JULIUS jpghttp:// vignettes/L300xH207/jpg_JULIUS jpg Obrázek 2: Obrázek 3: : Obrázek 4: Obrázek 5: Obrázek 6: Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: MUDr. Rážová J., MUDr. Šoltysová T.: Výživa – doplněk pro výuku předmětu Výchova ke zdraví na základních školách. Státní zdravotní ústav, 2. vydání, Praha 1999.