 ŽIVOT ŽIVOT  VÝZNAM VÝZNAM  ZAŘAZENÍ ZAŘAZENÍ „ …Psaní ženy je vždycky ženské, nemůže jinak než být ženské, a přinejlepším je velmi ženské…“  DÍLO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Advertisements

Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Osnova rozboru uměleckého textu
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rozbor uměleckého textu
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Kritický realismus v literatuře
Karel Čapek.
Romantismus.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Victor Hugo ( ).
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Guy de Maupassant
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Berthe Morisot ( ) Narodila v Bourges ve velmi majetné rodině státního úředníka. Rodina ji podporovala ve vzdělání, kreslení a malování. Brzy.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
William Shakespeare.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Marie Majerová 9. ročník.
Světová literatra mezi světovými válkami
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Nefertiti.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Kritický realismus v literatuře
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Naturalismus v české literatuře
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Transkript prezentace:

 ŽIVOT ŽIVOT  VÝZNAM VÝZNAM  ZAŘAZENÍ ZAŘAZENÍ „ …Psaní ženy je vždycky ženské, nemůže jinak než být ženské, a přinejlepším je velmi ženské…“  DÍLO DÍLO 25. ledna března 1941

významná anglická: - spisovatelka - kritička - esejistka - feministka členka Bloomsbury Group

romány: : The Voyage Out (Plavba)‏ : Night and Day (Noc a den)‏ : Jakob's Room (Jakubův pokoj)‏ : Mrs Dalloway (Paní Dallowayová)‏ : To The Lighthouse (K majáku)‏ : Orlando : The wawes (Vlny)‏ přes 500 esejí kritika (1929: Vlastní pokoj, 1938: Tři Guineje)‏

- vlastní jméno: Adeline Virginia Stephen - psychické problémy po smrti členů rodiny → pokus o sebevraždu - stěhování do Bloombury (- velký vliv na tvorbu)‏ - manžel: Leonard Woolf - nakladatelství Hogarth Press : další duševní krize → sebevražda utopením v řece Ouse blízko svého domu v Rodmellu.

- patří k nejvýznamnějším modernistům 20. století - velká inovátorka v oblasti anglického jazyka a jeho užití v beletristickém díle - významně přetvořila formu anglického románu - experimentovala s psychologickými motivy a různými možnostmi přerušovaného vyprávění a chronologie - soustředila se na emocionální stavy svých postav

- román z roku děj se odehrává převážně v letním sídle rodiny Ramsayových a jeho okolí - námět: všední život příslušníků anglické střední vrstvy, v němž se autorka snaží vystihnout zejména názory, myšlenky, dojmy a pocity svých postav - román orientován intimněji a introspektivněji než první autorčiny romány - kniha se skládá ze 3 částí: Okno, Čas běží, Maják Hlavní postavy Děj Okno Čas běží Maják Myšlenka autorky Struktura a jazyk Znaky směrů

- Pan Ramsay - Paní Ramsayová - děti: James, Cam, Prue, Andrew, Nancy, Jasper, Rose, Roger - Lily Briscoová, Charles Tansley - Paul Rayley, Minta Doylová - William Bankes, Augustus Carmichael - paní McNabová - v díle jsou důležité všechny postavy, málokteré hrají až druhořadou roli - autorka věnuje každé své postavě osobitý charakter a individualitu

- zachycuje jediný den rodiny Ramsayových a jejich přátel v letním sídle poblíž pobřeží - James sedí s matkou u okna a vystřihuje si, ona mu mezitím předčítá z knížky - otec stojí u okna a zamítne plánovaný výlet na maják - malířka Lily se snaží zachytit pocity z pohledu na matku s dítětem, neúspěšně - Paul požádá Mintu o ruku, později se ale ukazuje, že manželství je nešťastné - den končí společnou večeří, podává se francouzské jídlo Boeuf en Daube - paní Ramsayová uloží děti ke spánku a jde si sednout ke svému manželovi - nejdůležitější zde jsou pocity a myšlenky jednotlivých postav Toho dne se mohly změnit osudy celých rodin, ale nakonec se nestalo prakticky nic...

- v druhé části je velice stručně popsán osud celé rodiny - uklízečka, paní McNabová, zůstala po 10 letech od onoho dne v domě sama, a tak se zmiňuje o jednotlivých osobách a vzpomíná na ně - po smrti paní Ramsayové se rozplynuly všechny ideály - nejstarší dcera Prue zemře při porodu prvního dítěte - syn Andrew zahyne ve válce po výbuchu granátu → válka postihla celou rodinu - dům v době nepřítomnosti rodiny zchátral a uklízečka se musí hodně ohánět, aby ho připravila na očekávaný „comeback“ již zdaleka nekompletní rodiny [Když jednoho tmavého rána klopýtl pan Ramsay chodbou, rozpřáhl náruč, ale protože paní Ramsayová poněkud náhle noc předtím zemřela, pouze rozpřáhl náruč. Zůstala prázdná.]

- ustřední vypravěč: malířka Lily Briscoová, nyní čtyřicetiletá osamělá žena a stará panna - prostředí jí neustále připomíná paní Ramsayovou, ke které chovala až lesbickou lásku, a také nedokončený obraz, který před deseti lety hodila pod postel; rozhodne se, dokončit ho nyní - Pan Ramsay se po smrti ženy promění v slabocha, který chce být litován; stále cítí vinnu za ono zkažené odpoledne a rozhodne se to napravit; vypraví se s již 16tiletým Jamesem a 17letou Cam k majáku - děti výpravu bojkotují, nesnášejí ho, ale nakonec svého otce konečně pochopí, otec Jamese pochválí za řízení lodi - Lily se zde kouká na postavy v zcela odlišném světle, než nám byly představeny v první části (např: Tanslay, Paul a Minta, Carmichael, Bankes)‏

- zobrazuje konflikt mezi mužským a ženským principem - studie složitého vnitřního napětí - vychvaluje pozoruhodnou soudržnost rodinného života - narážka na bezcitnost a nesmyslnost války, jak dokáže ublížit obyčejné rodině - zobrazení žen ve společnosti, hodná a citlivá paní Ramsayová jako přestavitelka ženského pohlaví ?

Struktura: - kniha má celkem 286 stránek - skládá se ze 3 částí, které se ještě dělí na kapitoly - Okno (19 kapitol)‏ - Čas běží (10 kapitol)‏ - Maják (13 kapitol)‏ Jazyk: - spisovný, obyčejný - autorka hodně využívá nevlastní přímé řeči a polopřímé řeči - v poslední části důležitá fakta (smrti 3 členů rodiny) autorka vždy dala do hranatých závorek a jednou větou je popsala

realismus: - zobrazení všedního každodenního života - věrné zachycení skutečnosti (3.část)‏ romantismus: - sny a ideály - temné prostředí u pobřeží, maják, rozbouřené moře.... individualismus: - pan Ramsay, Charles Tanslay = klasičtí představitelé vitalismus a pozitivismus: - radost ze života, naděje na krásnou budoucnost (paní Ramsayová)‏ další směry: symbolismus (symbol majáku), antimilitarismus

LITERATURA: WOOLF, Virginia. K majáku. Přeložila Kateřina Hilská. Grafickou úpravu obálky provedl Zbyněk Janáček. Sazbu provedl Josef Polák. 1. vydání. Frýdek-Mýstek: Alpress, s. r. o., stran. Edice Klokan. Tisk a knihařské zpracování Centa, spol. s. r. o., Vídeňská 113, Brno. ISBN NET: Wikimedia Foundation. Wikipedie: otevřená encyklopedie. Dostupné z WWW: Český jazyk: studentský underground.