Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.7.B.03_potrebni_lide_ ve_spolecnosti Název: Potřební lidé ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Září Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co se přihodí … než se fotka narodí?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Procvičení a upevnění učiva
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
VY_32_INOVACE_11_ZDRAVÍ_ zdraví, nemoc, zdravá strava
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Má země Česká republika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Náhradní formy rodiny.
Revoluce v evropských zemích 1848
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.7.B.03_potrebni_lide_ ve_spolecnosti Název: Potřební lidé ve společnosti Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA POTŘEBNÍ LIDÉ VE SPOLEČNOSTI Anotace: Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k výkladu a opakování daného tématu.

Bití tyčí, ničení oblečení i zákaz čtení. Matka roky týrala čtyři děti 30. září 2011 Ostravská policie obvinila dvaačtyřicetiletou ženu z týrání svých čtyř dětí. Roky jim vulgárně nadávala a psychicky je týrala. Schovávala jim hračky, zničila jim mobilní telefon a oblečení. Kvůli vysokým cenám elektřiny si nesměly večer číst. Žena děti bila tyčí, vařečkou i rukama, jednou až do bezvědomí. Čtyři děti ve věku od šesti do šestnácti let matka podle ostravských kriminalistů týrala od roku 2007 až do poloviny roku "Matka děti nepřiměřeně trestala a psychicky týrala. Například jim znemožňovala, aby si mohly hrát. Schovávala jim hračky nebo je naopak umisťovala tak, aby je mohly pouze vidět, ale nemohly si s nimi hrát," popsala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Žena děti nepřiměřeně fyzicky trestala. Nezdráhala se uhodit je vařečkou i tyčí, mnohdy děti utrpěly hematomy a další zranění. Po jednom z útoků zůstalo jedno dítě ležet v bezvědomí. "Nechala jej bez zájmu ležet a nijak mu nepomohla," uvedla Holčáková. Matka také nutila děti přehnaně uklízet. "Pokud ale nebyla s úklidem spokojena, musela děcka uklízet znovu," řekla Holčáková. Na násilí na dětech upozornila sociální pracovnice, děti už jsou v dětském domově. Kriminalisté ženu obvinili ze zločinu týrání svěřené osoby a hrozí jí tak trest odnětí svobody od dvou do osmi let.⁶⁶

Jak mohu pomáhat seniorům? Jak mohu pomoci týranému dítěti?

SOS dětské vesničky Je to typ náhradní rodinné péče, pěstounství končí dosažením plnoletosti. O pěstounství rozhoduje soud.¹¹ Dětský domovPatří k projektům Fondu ohrožených dětí, jeho cílem je nabídnout dětem přechodnou rodinnou péči namísto pobytu v dětském domově. Na dobu, dokud se nemohou vrátit do své rodiny, či není nalezena trvalá náhradní rodina. ² ² AdopceOsvojení je typ náhradní rodinné péče. Jde o akt, kdy dospělí přijme cizí dítě za vlastní. ³ ³ Pěstounská péčeJe to forma náhradní rodinné péče o děti bez (fungujících) rodin, které není možno adoptovat. Dítě je připravováno společně s pěstouny cíleně na samostatný život. ⁴ ⁴ Klokánek Je to druh školského zařízení, kam jsou umísťovány děti od 3 do18 let. ⁵ ⁵

Pěstounská péčeJe to typ náhradní rodinné péče, pěstounství končí dosažením plnoletosti. O pěstounství rozhoduje soud.¹ Klokánek Patří k projektům Fondu ohrožených dětí, jeho cílem je nabídnout dětem přechodnou rodinnou péči namísto pobytu v dětském domově. Na dobu, dokud se nemohou vrátit do své rodiny, či není nalezena trvalá náhradní rodina. ² AdopceOsvojení je typ náhradní rodinné péče. Jde o akt, kdy dospělí přijme cizí dítě za vlastní. ³ SOS dětské vesničky Je to forma náhradní rodinné péče o děti bez (fungujících) rodin, které není možno adoptovat. Dítě je připravováno společně s pěstouny cíleně na samostatný život. ⁴ Dětský domovJe to druh školského zařízení, kam jsou umísťovány děti od 3 do18 let. ⁵

Např.  Volám na linku důvěry ( )  Poradím se jiným dospělým, svěřím se učiteli  Kontaktuji sociální úřad- odbor péče o dítě

 1- Pěstounská péče [on-line] [ ]. Přístupné z www:  2- Klokánek [on-line] [ ]. Přístupné z www: organizace/28-fond-ohrozenych-deti-klokanek.html organizace/28-fond-ohrozenych-deti-klokanek.html  3- Adopce [on-line] [ ]. Přístupné z www:  4- SOS dětské vesničky [on-line] [ ]. Přístupné z www:  5- Dětský domov [on-line] [ ]. Přístupné z www:  6- Bití tyčí, ničení oblečení i zákaz čtení. Matka roky týrala čtyři děti [on-line] [ ]. Přístupný z www: niceni-obleceni-i-zakaz-cteni-matka-roky-tyrala-ctyri-deti-1py- /krimi.aspx?c=A110930_122302_ostrava-zpravy_cemhttp://zpravy.idnes.cz/biti-tyci- niceni-obleceni-i-zakaz-cteni-matka-roky-tyrala-ctyri-deti-1py- /krimi.aspx?c=A110930_122302_ostrava-zpravy_cem  Klipart [on-line] [cit ]. Dostupný z www:  Galerie Klipart. Microsoft Office  Klipart [on-line] [cit ]. Dostupný z www: cz/images/results.aspx?ex=2&qu=telefon#ai:MP |mt:0| cz/images/results.aspx?ex=2&qu=telefon#ai:MP |mt:0|

Anotace Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k výkladu a opakování daného tématu. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí a na příkladech doloží význam vzájemné solidarity mezi lidmi, vyjádří své možnosti, jak by mohl v případech potřeby pomáhat lidem v nouzi Klíčová slova lidé v nouzi, potřební lidé, pomoc, děti Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Výklad a opakování Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost 305 kB

 Prezentace zahrnuje aktualitu, výklad a opakování. Výklad je ale provázen všemi diskuzemi a činnostmi, které žáci plní.  Snímek 2- Aktualita, je vhodné společně přečíst a diskutovat o problematice. Aktualita má vyvolat diskuzi.  Snímek 3 – Návrhy a diskuze, dvě základní otázky použiji pro brainstroming- děti sami vymýšlejí, jak mohou pomáhat, a chodí zapisovat na tabuli.  Snímek 4- Žáci chodí a spojují pojmy s charakteristikou.  Snímek 5- Oprava snímku 4  Snímek 6 – Nejprve využívám opět k brainstromingu, žáci chodí a píší odpovědi na otázku. Pak je teprve vhodné ukázat vlastní příklady toho, co můžu dělat.