PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro pštrosí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA Pštrosi obvykle váží mezi 90 a 130 kg Pera samců jsou černá s příměsí bílých per na křídlech a ocasu Ptáci stojí na dvou prsech, přičemž větší vnitřní prst se podobá kopytu. Rychlost na krátkou vzdálenost rychlost až 70 km/h. Pštros se proti nepřátelům brání kopáním. Pštros je pták s nejdelším krkem. Pštrosi se mohou dožívat až 75 let
SLOŽENÍ MASA doubravice.php doubravice.php Porovnání pštrosího masa s ostatními druhy masa: KalorieProteinyTukCholesterol Jehněčí 241 kcal 24 g 15 g 92 mg Hovězí 282 kcal 25 g 18 g 91 mg Krůtí 159 kcal 29 g 4 g 69 mg Kuřecí 165 kcal 28 g 4 g 86 mg Vepřové 323 kcal 26 g 22 g 99 mg Pštrosí 114 kcal 26 g 2 g 60 mg
TRVANLIVOST MASA skladovacích podmínek 0-2°C minimálně 4 týdny každé posunutí teploty o 1°C znamená urychlení zrání a tím zkrácení trvanlivosti cca o jeden týden
ZRÁNÍ MASA Pštrosí maso mimořádně šťavnaté a křehké zraje ve vakuu po dobu 1 týdne až 14 dní během zrání se zvýrazní chuťové vlastnosti a maso se stane ještě křehčí
VEJCE porcelánovitá skořápka se používá k různým ozdobám na výrobu uměleckých předmětů pštrosí vejce mají menší obsah cholesterolu než vejce slepičí ivanyazdenka.blog.cz
PEŘÍ použití v oblasti módy v elektrotechnickém průmyslu nejhodnotnější péra jsou "bílá", cca 24 středních pér používají se k nejrůznějším a dekorativním účelům a zvláště ve varieté
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: