Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Digitální učební materiál
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Voda a energie.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Ch_109_Energie_Vodní energie
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Petr Kašpar Lenka Matějková Zlata Dvořáková. Formy energie vody ChemickáTepelná Mechanická.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
jsem váš průvodce prezentací –
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Společenské a hospodářské prostředí
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Využití energie přílivu
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Vodní nádrže.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Přírodní zdroje Česka Anotace
Vodní Elektrárny.
UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak fungují vodní elektrárny
Výroba elektrické energie
Vodní elektrárny.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Vodstvo České republiky
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vodstvo České republiky
Vypracoval: Martin Půr
Obnovitelné zdroje energie
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Přehled velkých vodních elektráren
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

Zdroje energie Mezi vodní zdroje energie řadíme: řeky moře termální prameny

Klady a zápory vodních zdrojů energie Výhody: 1.Díky rychlému zprovoznění mohou vodní elektrárny sloužit jako okamžitý zdroj energie v době energetických špiček. S rozšiřováním alternativních zdrojů energie, které nelze regulovat vůbec (slunce, vítr), se zvyšuje význam přečerpávajících vodních elektráren. 2.Velkou předností vodních elektráren je, že nevytvářejí odpad a jejich provoz minimálně znečišťuje okolí. 3.Vodní elektrárny jsou poměrně nenáročné na obsluhu a údržbu. Nevýhody: 1.Výstavba přehrady vyžaduje zatopení velké části území, což má za následek změnu krajinného rázu a pozměnění ekosystémů. 2.Další nevýhodou je závislost na stabilním průtoku vody.

Energie z řek Existují dva základní typy vodních elektráren a to klasické přehradní a přečerpávací. Nejrozšířenější je přehradní typ. A - hladina přehradní nádrže B - budova elektrárny C - turbína, kolem ní rozváděcí kolo a pod ní odtokový kanál D - generátor na společné ose s turbínou E - česle a uzávěr F - přívodní kanál G - transformátor, napojující elektrárnu do rozvodné sítě H - odtok

Speciálním typem hydroelektráren jsou přečerpávací elektrárny, které slouží k akumulaci elektrické energie prostřednictvím gravitační potenciální energie vody. Jedná se o dvě nádrže spojené spádovým potrubím, přičemž jedna z nich je umístěna v údolí a druhá naopak na vyšším místě. V ČR máme tři přečerpávací elektrárny přičemž nejvýkonnější je elektrárna Dlouhé Stráně o výkonu 650 MW.

Většina přehrad je situována na řece Vltavě, kde tvoří tzv. Vltavskou kaskádu. Nejvýkonnější přehradovou elektrárnou je Orlík o výkonu 364 MW. Další významné předhrady s vodními elktrárnami: Lipno I, Kamýk, Slapy, Štěchovice I, Vrané, Střekov. Dohromady mají výkon 724 MW. Ve světě je nejvýkonnější přehradovou elektrárnou Tři soutěsky o výkonu MW. V Norsku výroba energie vodními elektrárnami tvoří 99% celé energetiky. Přehrady nás také chrání před povodněmi. Mohou totiž rychle vypustit část objemu vody a následně zadržet více přitékající vody.

Moře Zatím se energie oceánů využívá velice málo. Nedávno vznikla v Norsku první Osmotická elektrárna. Samotná elektrárna funguje tak, že do dvou sousedních nádrží oddělených umělou membránou je čerpána sladká a slaná voda. Sladká voda, která má přirozenou tendenci vyrovnat v obou nádržích rozdíl soli, proudí přes membránu do nádrže se slanou vodou. Zde stoupá tlak, až na hodnotu rovnou 120 metrům vodního sloupce či vodopádu, a ten pak roztáčí turbínu.

Příbojové elektrárny nejsou moc rozšířené. Příbojová hydroelektrárna na pobřeží Bretaně ve Francii, s generátory umístěnými pod mořskou hladinou, měla jen malý úspěch. Získávání energie z mořských proudů je zatím jen na projektech. Francouz Morion navrhuje zapustit do mořského dna obrovské disky, které by se otáčely spolu s mořským proudem. O tento projekt je ve světě značný zájem již také proto, že neohrožuje stabilitu proudů a nepodstupuje ekologická rizika. Ve Francii a Itálii jsou známy stavby přílivových mlýnů již ze 13. století. Přílivová vlna se vlévala přímo do nádrží a při odlivu se vypouštěla na mlýnská kola. Později se na tomto principu budovaly moderní přílivové elektrárny. K nevýhodám přílivových elektráren patří skutečnost, že jejich pracovní doba mnohdy nesouhlasí s energetickou špičkou a že místa vhodná pro výstavbu těchto elektráren jsou často značně vzdálena od míst spotřeby produkované energie.

Termální prameny První geotermální elektrárna byla vybudována v roce 1904 v severní Itálii, kde ze země při teplotách 140 až 260 °C unikala pára. Ta se odvedla a použila pro pohon elektrických generátorů. Na Novém Zélandu, Filipínách, v Kalifornii a v Mexiku byly geotermální elektrárny postaveny na místech s přírodním únikem zemského tepla. Ve většině případů se geotermální zdroj zpřístupňuje vrtáním. V některých případech dokonce nemusí jít ani o kapalný zdroj, ale postačí horké horniny. Jejich teplo se odebírá v podobě vodní páry, která se tvoří nucenou cirkulací vody okolo těchto hornin. Nevýhody geotermálních elektráren : Prvním je odstranění minerálů z horké vody, které se následně usazují v trubkách a způsobují korozi turbín. Druhým problémem je ztráta vody pumpované do vrtů. Z výsledků měření vyplývá, že se v podobě horké vody vrací pouze třetina vody vháněné do vrtů. A třetím problémem je vyvrtání dostatečně hlubokých děr.

Zdroje: energie/vodni-elektrarny-v-ceske-republice-kolik- vyrobi-elektriny.aspx energie/vodni-elektrarny-v-ceske-republice-kolik- vyrobi-elektriny.aspx tr%C3%A1rna tr%C3%A1rna prirodni-zdroj-energie prirodni-zdroj-energie priboje.htm priboje.htm vyrabi-99-elektriny-ve-vodnich-elektrarnach.aspx vyrabi-99-elektriny-ve-vodnich-elektrarnach.aspx