 Složitým problémem pro člověka vždy byla a dodnes je nutnost vyrovnat se se smrtí svých bližních. S tímto jevem se přirozeně setkáváme i v archeologii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Co považuješ za největší „vynález“ pravěku? A proč?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Pražské červnové povstání
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
Úzká brána a cesta k životu
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Pravěké megalitické stavby
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
City DUM_15.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Různé podmínky života na Zemi
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
ENEOLIT.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozdělení zemí podle vyspělosti
PRAVĚK.
Stavební fakulta ČVUT, B407
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Doba bronzová.
PRAVĚK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
T - testy Párový t - test Existuje podezření, že u daného typu auta se přední pneumatiky nesjíždějí stejně. H0: střední hodnota sjetí vpravo (m1) = střední.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

 Složitým problémem pro člověka vždy byla a dodnes je nutnost vyrovnat se se smrtí svých bližních. S tímto jevem se přirozeně setkáváme i v archeologii.  Pohřeb je ceremoniál posledního rozloučení se zemřelým člověkem, obvykle spojený s uložením ostatků zesnulého, nejčastěji pohřbením do země nebo spálením.  Pohřební obřady patří k nejstarším známkám lidské kultury a téměř vždy vyjadřovaly nějakou formu představy o posmrtném životě.  Moderní společnosti na takové představy masově rezignují a pohřební obřad je tak často setkáním přátel zemřelého a nanejvýš symbolickým rozloučením.

Důvodů, proč naši předkové začali své zemřelé pohřbívat, je v literatuře uváděno velké množství a z nich nejčastěji:  strach člověka ze smrti a tedy i strach z mrtvých, který vedl k odstraňování mrtvých ze společnosti živých  pietní vztah k zemřelým, který se člověk odlišuje od ostatních tvorů, protože lidé jako jediní své zemřelé pohřbívají.  hygienické důvody, které měly zabránit při úmrtí většího množství lidí vzniku nakažlivých chorob.

Nejstarší a starý paleolit  nemáme archeologické prameny, které by dokazovaly ritualizované pohřbívání, avšak předpokládáme existenci představ o posmrtném životě  kosti se zachovaly jen náhodně, např. překrytím sedimentů, nacházejí se spíše jen fragmenty Střední paleolit  objevují se náznaky pohřbívání, např. uložení těla na boku či nálezy milodarů, avšak existují spory, zda šlo skutečně o záměr

Lebka nalezená v Tešik-Taši - Uzbekistán V roce 1938 ostatky rituálního pohřbu osmi až deseti-letého neandrtálského dítěte. Nález byl starý okolo let a skládal se z téměř úplné kostry dítěte ležící na boku v kruhu ulámaných rohů zvířat. 1)

Mladý paleolit  objevují se početnější doklady pohřbívání mrtvých a představ o posmrtném životě  naprostá většina pohřbů té doby jsou pohřby kostrové, což zřejmě souvisí s představou í posmrtného života jako pouhého pokračování života pozemského  v některých nálezech ze sklonku mladého či pozdního paleolitu spatřují někteří vědci první doklady spalování mrtvých  první spalování mrtvých mohlo souviset se strachem z mrtvého a se snahou jej zničit

Dolní Věstonice  Zde byl roku 1986 unikátní trojhrob starý asi let. Šlo pohřeb tří lidí ve věku kolem 20 let, jejich hlavy jsou posypány okrovým barvivem, to se objevuje i v pánevní oblasti prostředního jedince. Dva mrtví byli muži, prostřední kostra je pravděpodobně ženská. V hrobě byla nalezena i tyč ve zvláštní poloze vůči tělům mrtvých. Nezvyklé uspořádání těl vede k mnoha spekulacím, žádná hypotéza však není podložená. N  Nejznámější spekulace: Žena mohla zemřít při těžkém porodu. Jeden z mužů byl snad jejím manželem a druhý mohl být například šamanem-léčitelem. Ten nešťastnic zřejmě nedokázal zachránit, nebo byl přímo podezřelý z její smrti, a musel ji tak nedobrovolně následovat do záhrobí. Jde o kostru, jejíž obličej byl zakryt maskou. Zbývá ale vysvětlit, proč by musel zemřít i partner ženy. V tom případě by tato žena musela mít velmi významné postavení.

Trojhrob z Dolních Věstonic 3)

Dolní Věstonice  hrob muže ve skrčené poloze, okrové barvivo v oblasti bederní a v oblasti hlavy, u těla byly nalezeny čtyři provrtané špičáky z lišky Brno, Francouzská ulice  pohřby v této době obvykle neměly výraznější milodary, výjimku tvoří hrob „kouzelníka“, který byl vybaven mnoha neobvyklými předměty - např. figurkou muže vyřezané z mamutoviny, kamenný kotouč s otvorem, zvířecími kostmi atd.

tělo uložené v rituální poloze (poloha na boku, ve skrčené poloze – snad napodobení polohy plodu v matčině těle) milodary barvivo 2)

Převažujícím způsobem pohřbívání jsou zpočátku pohřby kostrové (u nás např. lid s keramikou volutovou:  typické je užití okrového barviva v oblasti hlavy či obecně v horní polovině těla  typickým milodarem jsou keramické nádoby umístěné nejčastěji u hlavy  objevují se kamenné nástroje - typické pro mužské hroby, které jsou na milodary celkově bohatší  mohou objevit šperky  lidé byli pohřbíváni v oblečení

 tyto nejstarší žárové hroby nejsou však jednotného rázu. V některých jsou spálené kosti roztroušeny v hrobové jámě, jindy jsou soustředěny na hromádce nebo vloženy do malé podzemní jamky  teprve kolem vlastního pohřbu jsou rozestaveny milodary (obětiny), především hliněné nádoby, obsahující původně potravu pro nebožtíka  někdy jsou u pohřbu položeny i nespálené zvířecí kosti, zřejmě to zbytky masa, které nebožtík dostal do hrobu pro život na onom světě

V Německu se však již i u lidu s volutovou keramikou začíná objevovat žárový pohřební ritus  k nám se dostává s lidem kultury vypíchané keramiky (přicházejícím právě ze západu), u něhož vedle sebe existují oba dva rity  V jiných hrobech – těch je ovšem méně –jsou však spálené kůstky mrtvého uloženy v hliněné nádobě, která se tak stává popelnicí. Tyto první popelnice se neliší svým zjevem nijak od ostatních nádob, které nalézáme v hrobech a sídlištích tohoto lidu. Popelnice stojí opět v podzemní hrobové jámě, samy nebo obklopené ostatními hrobovými nádobami.

 Zřídka jsou spálené kosti mrtvého u lidu s keramikou vypíchanou uloženy v hliněné nádobě, která se tak stává popelnicí. Tyto první popelnice se nijak neliší svým vzhledem od ostatních nádob, které nalézáme v hrobech a sídlištích tohoto lidu. Popelnice stojí opět v podzemní hrobové jámě - samy nebo obklopené ostatními hrobovými nádobami.

 AUTOR NEUVEDEN.. Pohřeb [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:   PEČÍRKA, Jan. Dějiny pravěku a starověku. Praha: SPN,  AUTOR NEUVEDEN.. Pohřební ritus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: prednasky.fpf.slu.cz/index.php?page=pohrebni-ritus 1) KOZLOVSKIY, Stanislav. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) MANDELOVÁ, Helena. Pravěk Starověk: Dějepisné atlasy pro zákaldní školy a víceletá gymnázia. Praha: Kartografie, 1995, s.12. ISBN ) MANDELOVÁ, Helena. Pravěk Starověk: Dějepisné atlasy pro zákaldní školy a víceletá gymnázia. Praha: Kartografie, 1995, s.13. ISBN