Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

Autoři dobrodružné literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
LIGHTHOUSE ENGLISH LIBRARY. CO V ANGLICKÉ KNIHOVNĚ NAJDETE? Čeká na vás už přes 40 knížek různých žánrů (dobrodružné, krimi, napínavé, pohádky, sci-fi).
Rozbor uměleckého textu
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Blokové vyučování 8. třídy
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
FANTASTICKÁ LITERATURA
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
JULES VERNE
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Fantasy literatura. Jak se jmenuje známá americká autorka a její nejznámější dílo ?? Stephenie Meyer – Twilight ságy (Stmívání, Nový měsíc, Zatmění, Rozbřesk)
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_16_CJ_DOPLŇKOVÁ ČETBA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BOHUMIL HRABAL BOHUMIL HRABAL Brno Praha.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
OSVÍCENSTVÍ.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Blokové vyučování 8. třídy
Rozdělení fantastické literatury
Otázka za 100 bodů Jak se jmenuje hlavní postava knihy Harry Potter? Harry Potter.
Ing. Anna Hečková ZŠ Lozorno
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem na titulní stránce?

Porovnej Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk DOBRODRUŽNÁ LITERATURA HOROROVÁ DETEKTIVNÍ CESTOVATELSKÁ A OBJEVITELSKÁ VĚDECKO FANTASTICKÁ HISTORICKÁ Uváděj příklady.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme DOBRODRUŽNÁ LITERATURA Žánr má epický, s poutavým a napínavým dějem. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je většinou mimo civilizaci a má exotický charakter. Postavy mají často černo-bílé charaktery, nevyvíjejí se. Děj a s ním i napětí se stupňuje, je jen zřídka přerušované. Prostředky na vyvolání napětí se často opakují: moment překvapení, zvraty, záměna osob apod. Každá kapitola je uzavřeným celkem a často může existovat jako samostatná povídka. Na konci každého příběhu je pointa, vyvrcholení, které je ale i náznakem dalších příběhů.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Nejznámější světoví autoři dobrodružné literatury 18. století - Daniel Defoe (Robinson Crusoe), Jonathan Swifth (Gulliverovy cesty)Robinson Crusoe 19. století (romantismus) – Alexandr Dumas (Tři mušketýři, Hrabě Monte-Christo), Jules Verne Jules Verne (Děti kapitána Granta, Cesta do středu země, Cesta kolem světa za 80 dní, Tajuplný ostrov, Dva roky prázdnin, Vynález zkázy, Dvacet tisíc mil pod mořem ad. ), Karel May (tzv. indiánky - Vinetou) 20. století - Henryk Sienkiewicz (Pouští a pralesem), sir Arthur Conan Doyle (příběhy Sherlocka Holmese), Ian Fleming (James Bond), Stephen King (horory Carrie, Temná věž ad.), Arthur C. Clarke (sci-fi), John Ronald Reuel Tolkien (fantasy – Pán prstenů), Joanne Rowlingová (Harry Potter)

Procvičení a pochopení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Seřaď věty, vytvoř příběh: 1.Robinson potká starého přítele ze školy. Ten mu nabídne, aby s ním odjel obchodně do Londýna. 2.Vysvobodí oběť lidojedů a podle dne této události nazve zachráněného Pátkem. 3.Tato loď je ale přepadena piráty a Robinson je zajat a prodán do otroctví. Robinson uteče na lodi plující do Brazílie. 4.Robinson Crusoe byl Angličan z města York v sedmnáctém století, nejmladší syn obchodníka německého původu. 5.Po ztroskotání lodi jako jediný přežil a ocitl se na opuštěném ostrově, kde je nucen přežít. 6.Robinson je uchvácen vyprávěním kapitána Dubbleyho o cestách po moři a odplouvá s ním. 7.Na ostrově zakotví u břehu anglická loď, na které propukla vzpoura. Robinson kapitánovi pomůže vzbouřence porazit a za odměnu ho i s Pátkem vezmou na palubu. 8.Otec chce, aby Robinson vystudoval a stal se úředníkem, on však touží po kariéře námořníka. 9.Po 28 letech, 2 měsících a 19 dnech pobytu na ostrově odplouvá Robinson zpět do Anglie. 10.Zastihne je však bouřka a loď se potápí. Všichni se zachrání a dorazí do Londýna. 11.Obdělá kousek půdy, ochočí si zvířata, postaví krb a příbytek dále zdokonaluje.

Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Přiřaď k sobě jméno autora a postavu jeho dobrodružného románu: Jules Verne Karel May Joanne Rowlingová Alexandr Dumas Aghata Christie Bella, Edward Ron, Hermiona Portos, Aramis slečna Marplová Old Shatterhand Phileas Fogg, kapitán Nemo Stephenie Meyerová

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Napiš několik vět o vybraném dobrodružném románu. Použij uvedená slova. myšlenka - idea román – novel hlavní postava románu - the main character of the novel téma – theme Příběh se odehrává v … - The story takes place in …..

Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber si známý dobrodružný příběh a vypracuj jeho mapu: Hlavní hrdina příběhu JMÉNO, VĚK DALŠÍ INFORMACE VLASTNOSTI KDY SE PŘÍBĚH ODEHRÁVÁ KDE SE PŘÍBĚH ODEHRÁVÁ Jednoduchá osnova 1.ÚVOD 2.STAŤ 3.ZÁVĚR

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky -