Směnky Splatnost a placení Protest, notifikace a vyšší moc Jana Chvalkovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMĚNKY JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Advertisements

Nový Občanský zákonník Od
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Bankovní obchody Bankovnictví.
Finanční trh.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Směnky JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Cenné papíry.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
1 Vyměřovací řízení  ta část řízení, ve které je stanovena výše daně, a to pokud možno jednoznačně, tedy právně perfektně  pochybení v této části DŘ.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Monika Franková a Jana Vaňková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_08_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Obchodní a platební procesy
Vkladové služby.
VY_62_INOVACE_16_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
Alaguzova Alina Isich Sabina Kaspayeva Saule
Neutrální bankovní obchody
Úvod do směnečného práva
Obchodní a platební procesy
Směnky.
Struktura obchodní faktury a platební dokumenty
Řízení zahraničních obchodů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
14. července 2013VY_32_INOVACE_100306_Cenne_papiry_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Šeky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Přijímání a vyřizování reklamací
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Jana Straková Petra Matoušková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Akceptační úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
KATEDRA OBCHODNÍHO PRÁVA
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní pojmy v bankovnictví.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
A její transpozice do českého práva.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/7/EU ze dne 16. února 2011 o postupu proti opožděným platbám v obchodních.
1 Směnečné právo v kontitentální Evropě Námitkové postavení směnečných dlužníků Josef Kotásek.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Směnky Akcept Směnečné rukojemství Jana Chvalkovská.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. M. Knoblochová NÁZEV:VY_62_INOVACE_01A_04 Diskont TEMA:Finanční matematika.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Námitkové postavení směnečných dlužníků
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Transkript prezentace:

Směnky Splatnost a placení Protest, notifikace a vyšší moc Jana Chvalkovská

Splatnost Den splatnosti uveden na směnce doložkou splatnosti o Fixní datum o Měsíc (den se stejným pořadovým číslem jako den přijetí např.), polovina měsíce o Na viděnou (dnem předložení k přijetí) – ze zákona lhůta (pokud si strany nedohodnou jinak) max. do 1 roku od vystavení o Pevná lhůta od okamžiku vystavení… Dnem splatnosti vzniká majiteli právo požadovat plnění Dlužník může na své vlastní riziko nabídnout plnění i před splatností (majitel však nemusí přijmout) Platební den = den, kdy je směnka vyplacena (liší se ode dne splatnosti, je-li splatnost dána na den pracovního klidu)

Uspokojení směnečné pohledávky Majitel má právo na výplatu směnečné sumy v době splatnosti v místě směnkou určeném (vyplacení = zánik směnečného závazku) Řádné předložení směnky k placení je povinností majitele V případě prodlení majitele s předložením směnky může dlužník složit sumu do úschovy Vyplacení = v den splatnosti a v prezentační dny (2 pracovní dny následující po dni splatnosti) Nepředložení směnky přímým dlužníkům = zánik práv vůči všem nepřímým dlužníkům Placení směnky proti jejímu předložení (a aspoň formálnímu přezkoumání) a povinnost vystavit potvrzení o placení Volba směnného kurzu formou písemné doložky (nebo zákonná úprava kurzu v den splatnosti) Vyplacení i jen částečné – nutno uvést na směnce

Směnečný postih Výkon práv vůči vedlejším dlužníkům o Indosanti, avalisté, transant, čestní příjemci, … Postih pro neplacení o Základním předpokladem je, že byla směnka předložena k placení a byla co do celé sumy nebo její části odmítnuta o Předpokladem je protest (lze ale doplnit doložkou „bez protestu“) o Protestní lhůta 2 pracovní dny ode dne splatnosti, vistasměnka poslední den lhůty k předložení Postih pro nepřijetí o Opět nutná protestace směnky (pokud není doložka, co vylučuje) o Opět co do části i celé sumy dle obsahu akceptu o Směnka je splatná Zproštění protestační povinnosti o Doložka „bez protestu“ o Smí připojit jen výstavce, indosant a rukojmí

Směnečný postih Postihová práva o Liší se dle stupně (první stupeň – postih majitele vůči směnečně zavázaným osobám; druhý a další stupeň – postih toho, kdo již směnku vyplatil, vůči ostatním směnečně zavázaným osobám) o Nárok na - směnečný peníz, úroky 6% od splatnosti do zaplacení směnky, útraty, provize 1/3% ze směnečné sumy (nebo nižší) – vše v prvním i následujícím stupni o V prvém stupni je postihovatelem vždy majitel a postih může uplatnit vůči všem osobám na směnce podepsaným bez ohledu na pořadí o V dalších stupních uplatňuje ten, kdo vyplatil Postih bez placení o Návratní směnka =vistasměnka u níž se bude platit novou směnkou= ritrata