Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

TERORISMUS.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
POLITICKÝ EXTREMISMUS
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
Politický extremismus a radikalismus
Globalizace Konflikty 20. století
Úvod do rozvojových studií
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
TERORISMUS ( na území Evropy )
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Karel Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Politologie a mezinárodní vztahy
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
8:45 NY - teroristický útok; únosci převzali násilím řízení a narazili s letounem do severní věže World Trade Centre. Počet obětí ? 92 na palubě.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Extremi s mus a nonkonformní subkultury. Extremismus je pojem, jímž bývají označovány jednání, ideologie či skupiny mimo hlavní (střední) proud společnosti,
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Politologie a mezinárodní vztahy
Listina základních lidských práv a svobod
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Zrakové vnímání Variabilní hra
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TERORISMUS.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
křižovatka Strážovská
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
TERORISMUS.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Zrakové vnímání 6 Variabilní hra
Téma: Jaro v CHKO České středohoří Tobiášův vrch
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Extremismus pojem používaný od první poloviny 90. let 20. století; původně popisuje jev organizované intolerance vůči národům a rasám.

termín, kterým je označováno jednání, které je chápáno jako porušování nebo neuznávání společenských norem, často spojené s agresivitou, násilím, výhrůžkami; motivace k jednání – rasová, národnostní, náboženská, třídní nebo jiná sociální nenávist.

slovo „extrémní“ – původem z latiny; „extremus“ – nejzazší – původně místa nejvzdálenější od Říma; „ in exremis“ – jednat pod tlakem nejzazší nouze – v situacích, které vyžadují mimořádné postupy a prostředky jednání.

Dělení extremismu: Politický Náboženský Ekologický Národnostní

Pravicový politický extremismus: pravicový politický extremismus – ohrožuje demokracii snahou o institucionalizaci nerovnosti, zejména na základě etnického, rasového či společenského původu; neonacismus; neofašismus; extremistický nacionalismus; rasismus; projevy pravicového extremismu: romofobie, antisemitismus, islamofobie, antiimigrantské postoje, antikomunismus, odpor proti levici, homofobie.

Levicový politický extremismus Vychází z různých směrů marxistické ideologie; Zastává teorii třídního boje a práva tzv. utlačovaných tříd na odpor; Projevy: odpor proti parlamentní demokracii, nekritický odpor proti globalizaci (například proti EU), antiamerikanismus; anarchismus.

Extremistické směry: Radikalismus Fanatismus Fundamentalismus Terorismus Nacionalismus Fašismus Xenofobie Rasismus Ekoterorismus

Terorismus: Použití násilí nebo hrozba násilím; Cílem je zpravidla zastrašování a následné získání politických cílů, případně získání publicity; Oběti terorismu bývají zpravidla civilisté; Používané metody: Atentáty; Bombové útoky; Únosy.

Příklady terorismu: Džochar Carnajev se svým bratrem – atentát na maraton v Bostonu – 15. dubna 2013 – 3 mrtví, 270 zraněných; Únos českých turistek v Balúčistánu povstalci napojenými na Taliban a teroristickou síť al-Káida; Pákistán – základní tábor horolezců pod horou Nanga Parbat – červen 2013 – na základní tábor horolezců zaútočili v noci ozbrojení islamisté a zabili deset cizinců a místního průvodce. Mezi mrtvými byli i dva Slováci.

Příklady terorismu: Útoky z 11. září 2001 – USA – série teroristických útoků. 19 mužů spojených s organizací al–Kajdá uneslo 4 letadla, která následně cíleně narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku, Pentagonu ve Washingtonu.

Při útocích zemřelo celkem lidí včetně 19 únosců. Až na 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byli oběťmi jen civilisté, pocházející celkem z 90 zemí.

Nejznámější teroristické organizace: Hizballáh – libanonská militantní organizace, proti Izraeli; Hamás – palestinská teroristická organizace, neuznává Izrael, současně i politická strana v Palestině; Fatah – umírněnější než Hamás, chce dohodu s Izraelem; al-Kajdá – teroristická organizace s celosvětovou působností, v čele byl Usáma bin Ládin, nejznámější jsou útoky z 11. září 2001 na WTC a Pentagon.

ETA – španělská teroristická organizace, usiluje o odtržení Baskicka; IRA – už oficiálně rozpuštěná, snaha sjednotit Irsko; Óm šinrikjó – snaha odstranit císařství, proslula útokem v tokijském metru.

Použité zdroje: DEMJANČUK, Nikolaj. Vzdělání a extremismus. 1. vyd. Praha: Epocha, 2005, 133 s. ISBN X. CHARVÁT, Jan. Současný politický extremismus a radikalismus. 1. vyd. Praha: Portál, 2007, 183 s. ISBN Terorismus. In: Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupné z:. Extremismus. In: Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupné z:. Teroristické organizace. In: Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupné z:. BAtoky_11._z%C3%A1%C5%99%C3%AD_2001