POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu Autor: Vladislava Hurajová.
Advertisements

Řešení slovních úlohy o pohybu – předměty se pohybují proti sobě Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání.
C) Slovní úlohy o pohybu
Rovnice a nerovnice Slovní úlohy VY_32_INOVACE_RONE_15.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Rovnice ve slovních úlohách II.
Funkce Konstantní a Lineární
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_90_M8
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pohyb těles-fyzika hrou
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_13_M8_Hanak TÉMA: Lineární rovnice
Základní škola a mateřská škola v Novém Strašecí
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
Pohyb dopravního proudu, výpočty základních charakteristik Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Slovní úlohy o pohybu IV. (2 úlohy)
Opakování na 1. čtvrtletní práci
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovné úlohy o rovnomernom pohybe
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Název vzdělávacího materiálu Tělesa a jejich rychlosti
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Lineární funkce v praxi
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Slovní úlohy o pohybu 1 typ úloh – stejný směr
Slovní úlohy o pohybu.
FYZIKA 2.B 9. hodina.
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Matematika Kvadratická funkce v praxi
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Rovnoměrně zrychlený pohyb – příklady
Příklady – cvičení Určete brzdnou dráhu auta s počáteční rychlostí 90 kmh-1, které se pohybovalo rovnoměrně zpomaleně a zastavilo za 5.
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Transkript prezentace:

POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.

ZADÁNÍ SLOVNÍ ÚLOHY Vzdálenost z Prahy do Mariánských Lázní je 162 km. Z obou měst vyjedou současně dvě auta po stejné trase. Auto z Prahy jede průměrnou rychlostí 60 km/h, auto z Mariánských Lázní jede průměrnou rychlostí 75 km/h. Za jak dlouho a v jaké vzdálenosti od Prahy se obě auta setkají?

GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ A POPIS s = 162 km PRAHA MS MARIÁNSKÉ LÁZNĚ s 1 s 2 v 1 = 60 km/hv 2 = 75 km/hza dobu t s 1 … vzdálenost (dráha), kterou ujede auto jedoucí rychlostí 60 km/h za dobu t do okamžiku setkání s 2 … vzdálenost (dráha), kterou ujede auto jedoucí rychlostí 75 km/h za dobu t do okamžiku setkání s … celková vzdálenost dvou míst (měst Praha a Mariánské Lázně) MS … místo setkání

VZTAHY PRO VÝPOČTY Pro výpočet dráhy platí: s = v ∙ t s … dráha, kterou těleso ujede za dobu t v … rychlost tělesa t … čas, za který ujede těleso dráhu s Pro jednotlivé dráhy: s = s 1 + s 2 s … celková vzdálenost (dráha) mezi místy P a ML s 1 … dráha 1. tělesa (1. auta) s 2 … dráha 2. tělesa (2. auta)

ZÁPIS ÚDAJŮ A SESTAVENÍ ROVNICE Dráha 1. auta … s 1 = v1 ∙ t = 60 ∙ t Dráha 2. auta … s 2 = v2 ∙ t = 75 ∙ t Celková dráha … s = 162 km s = s 1 + s = 60t + 75t

ŘEŠENÍ ROVNICE (VÝPOČET ČASU) A VÝPOČET VZDÁLENOSTI 162 = 60t + 75t 162 = 135t t = 1,2 ↓ t = 1,2 h s 1 = 60t → s 1 = 60 ∙ 1,2 s 1 = 72 ↓ s 1 = 72 km

OVĚŘENÍ SPRÁVNOSTI ŘEŠENÍ, ODPOVĚĎ s 1 = 60 ∙ ts 1 = 60 ∙ 1,2 = 72 km s 2 = 75 ∙ t s 2 = 75 ∙ 1,2 = 90 km 162 km celková dráha Obě auta se setkají za 1,2 h ve vzdálenosti 72 km od Prahy.

Zdroje: archiv autora