Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_02_Pohyb tělesa – grafy, zajímavosti Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tento DUM je určen k procvičení čtení údajů ze sestrojeného grafu a výpočtu rychlosti. V závěru prezentace je uvedena řada zajímavostí vztahujících se k tomuto tématu.

2 POHYB TĚLESA Grafy Zajímavosti

3 V grafu je zachycen pohyb dvou chodců – Teodora a Maxe
f) V jaké vzdálenosti se nacházel Teodor od Maxe 20minut od vyjití? b) Rozhodni bez výpočtu, kdo se pohyboval větší rychlostí? a) Vyšli oba současně? d) Urči jakou rychlostí se pohyboval Max. c) Urči jakou rychlostí se pohyboval Teodor. e) Kdy a kde se chlapci setkali?

4 a) Vyšli oba současně? b) Rozhodni bez výpočtu, kdo se pohyboval větší rychlostí? c) Urči jakou rychlostí se pohyboval Teodor. d) Urči jakou rychlostí se pohyboval Max. e) Kdy a kde se chlapci setkali? f) V jaké vzdálenosti se nacházel Teodor od Maxe 20minut od vyjití?

5 V grafu je zachycen pohyb cyklisty a řidiče skútru.
a) Rozhodni bez výpočtu, které z vozidel má větší rychlost? (Menší rychlostí se pohybuje cyklista.) b) Vyjela obě vozidla současně? f) Urči celkovou dobu a celkovou dráhu pohybu skútru. e) Kdy a kde předjede skútr kolo? d) Urči rychlost skútru. c) Urči rychlost cyklisty.

6 a) Rozhodni bez výpočtu, které z vozidel má větší rychlost
a) Rozhodni bez výpočtu, které z vozidel má větší rychlost? (Menší rychlostí se pohybuje cyklista.) b) Vyjela obě vozidla současně? c) Urči rychlost cyklisty. d) Urči rychlost skútru. e) Kdy a kde předjede skútr kolo? f) Urči celkovou dobu a celkovou dráhu pohybu skútru.

7 Z grafu závislosti dráhy na čase urči, o jaký pohyb automobilu se jedná.
e) Urči průměrnou rychlost celého znázorněného pohybu. f) Urči rychlost pohybu v jednotlivých časových úsecích dráhy? b) Jak dlouho se skutečně automobil pohyboval? g) Změní se průměrná rychlost, zkrátíme-li dobu zastávek na polovinu? Jak? d) Urči dobu zastávek. c) Urči celkovou dráhu a celkovou dobu pohybu.

8 Z grafu závislosti dráhy na čase urči, o jaký pohyb automobilu se jedná.
Jak dlouho se skutečně automobil pohyboval? Urči celkovou dráhu a celkovou dobu pohybu. Urči dobu zastávek. Urči průměrnou rychlost celého znázorněného pohybu. Urči rychlost pohybu v jednotlivých časových úsecích dráhy? Změní se průměrná rychlost, zkrátíme-li dobu zastávek na polovinu? Jak?

9 Míša si vyjela na svém novém kole na projížďku
a udržovala stálou rychlost 20km/h. Za 40 minut po jejím výjezdu se za ní na skútru vydal její kamarád Petr rychlostí 60km/h. Za jak dlouho Petr Míšu dohoní a na kolikátém kilometru? Řeš graficky. Kontrola řešení: Petr dohoní Míšu za 20minut na dvacátém kilometru.

10 Ví někdo, co je na obrázku?

11 Tachograf V silniční dopravě je využíván typicky v nákladních automobilech a autobusech, kde zaznamenává graf rychlosti v závislosti na čase. Záznam je prováděn u mechanických a elektronických tachografů na papírové záznamové kotouče a u digitálních tachografů do paměti tachografu a na čipovou kartu řidiče. Záznamy slouží ke kontrole doby řízení posádky vozidla a ke zjištění rychlosti v případě nehody.

12 Dráha pro zastavení vozidla
Dráha pro zastavení vozidla je tvořena dvěma faktory – reakční dráhou a vlastní brzdnou dráhou. Reakční dráha je dráha, kterou řidič ujede od okamžiku, kdy rozpozná kritickou situaci, zpracuje ji a začne brzdit. To trvá asi jednu vteřinu. V tomto čase se však vozidlo dále pohybuje s nezměněnou rychlostí. Při 50 km/h je reakční dráha 14 m dlouhá. Teprve potom jsou zapojeny brzdy. Brzdná dráha závisí na dané rychlosti, ale i četných vnějších podmínkách.

13 Rychlost vozu Reakční dráha Brzdná dráha Dráha zastavení suchá silnice 50 km/h 14 m 28 m 60 km/h 17 m 20 m 37 m 80 km/h 22 m 35 m 57 m mokrá silnice 19 m 33 m 45 m 49 m 71 m náledí 64 m 78 m 93 m 110 m 165 m 187 m

14

15 Rychlost větru Působení větru 6 m/s 20 km/hod Vítr lehce pohybuje listím. 11 m/s 40 km/hod Vítr pohybuje slabšími větvemi. 15 m/s 50 km/hod Vítr ztěžuje pochod s batohem na zádech. 16 m/s 60 km/hod Vítr hýbe silnými větvemi, chůze je již velmi obtížná. 20 m/s 70 km/hod Při chůzi musíme udržovat rovnováhu pomocí hůlek. 22 m/s 80 km/hod Vítr lomcuje silnými větvemi a slabšími stromy, chůze začíná být nemožná. 25 m/s 90 km/hod Lze chodit jen se sníženým těžištěm. 28 m/s 100 km/hod Vítr láme a vyvrací silné stromy. 30 m/s 110 km/hod Postupovat lze jen přískoky. 40 m/s 140 km/hod Pohyb je možný jen plazením.

16 Prostor pro vámi vybrané zajímavosti, …
Např.: jízdní řády, rychlosti zvířat, automobilů, letadel, tenisových míčků, … zajímavé úlohy, ….

17 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  AUTOR NEUVEDEN. NOTEBOOK.CZ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Novinky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Shaman.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Motorkari.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Creative Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  AUTOR NEUVEDEN. BESIP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. BESIP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky vlastní tvorba. Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google