Český umělec, výtvarník a milovník hudby FRANTIŠEK KUPKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Fryderyk Chopin.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
SYMBOLISMUS konec 19. století
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Významné osobnosti fyziky a chemie
TAJEMSTVÍ ABSTRAKTNÍ MALBY I.
Bratři Čapkové.
Abstraktní expresionismus
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Abstraktní umění 20. století.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Výtvarné umění.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
Vincent van Gogh ŽIVOT Nizozemský malíř a kreslíř Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Umělecké směry 19. století
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JAN ZRZAVÝ český malíř, grafik, ilustrátor a scénograf, významný představitel české výtvarné avantgardy nastupující začátkem 20. stol ,
Antonín Dvořák a jeho život
Mikoláš Aleš
Ilustrace oblíbené knihy
Vojtěch Hynais.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Vincent Van Gogh – Umělecký směr Svým stylem zapadá van Gogh nejvýrazněji mezi fauvisty, expresionisty, z části pak i mezi ranou.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
ORFISMUS Jiří Salajka.
Geometrická abstrakce
Napoleon Bonaparte - císařství
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Tomáš Garrigue Masaryk
Nela Sováková, Johana Černá
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká meziválečná poezie
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina
Transkript prezentace:

Český umělec, výtvarník a milovník hudby FRANTIŠEK KUPKA

KRÁTCE K ŽIVOTOPISU František Kupka se narodil 22. září 1871 jako nejstarší z pěti dětí v rodině notářského úředníka v Opočně. Své mládí prožil v Dobrušce pod Orlickými horami. Od mala se projevuje velkým nadáním v kresbě, ale přes to je nucen vyučit se sedlářskému řemeslu u Josefa Šimka. Kupka nebyl z řemesla příliš nadšený, chtěl se věnovat studiu, kresbě a malbě. Mecenášem se mu stal starosta Dobrušky Josef Archleb. Spolupracuje s Aloisem Studničkou, vydavatele časopisu Český kreslíř a v roce 1888 je přijat na Akademii. Zde si změnil křestní jméno na Dobroš, aby to znělo jako Aleš. V letech pobývá ve Vídni a projevuje se ctižádostivě Chce získávat ceny a popularitu. Dostává zakázky na portréty.

Z mladého Kupky se stává intelektuál, který se chce vyrovnat vídeňské elitě a tak čte vše možné, od Platóna, Aristotela, přes Kanta, Nietzscheho až po encyklopedisty. Ve Vídni se seznamuje s Marií Bruhnovou. Cestuje s ní do Dánska a sím do Norska, pak zpět do Vídně a nakonec před ní utíká do Paříže. Je možně, že jeho tvorbu ovlivnily i obrazy E. Muncha, které mohl vidět v Norsku, ale jsou to jen dohady. Získal stipendium průmyslníka a mecenáše Vojtěcha Lanny a roku 1895 odjel do Paříže. Po příjezdu do Francie se mění Kupkova nálada. Opustil dekadenci Vídně a vychutnává světlo a teplo života v Paříži. Kupka potkává krásnou Gabrielu. Ta ho seznamuje s klimatem montmartských ulic a objevuje se na jeho obrazech.

Kolem roku 1903 se poprvé mezinárodně proslavil publikací svých satirických kreseb v pařížském časopisu L´Assiette au Beurre Po zkušenostech s karikaturou je Kupka osloven pro práci ilustrátora šestisvazkového díla Člověk a Země. V roce 1914 odchází dobrovolně na frontu, kde je v bitvě u řeky Aisne raněn. Je vyznamenán Řádem důstojníka Čestné legie. Pomáhá organizovat československé legie ve Francii. Po válce se Kupka vrací do ČSR a pracuje na ministerstvu obrany. Poté je jmenován profesorem pražské Akademie, kde v roce 1920 také přednáší. Jeho styky s domovem však nebyly příliš časté. Více vystavoval ve Francii a v Americe, kam se postupně přesouvalo centrum moderního umění. Během druhé světové války byl nucen před nacisty. V té době trpěl vážnými nervovými krizemi a depresemi. Byl několikrát hospitalizován. V červnu 1957 zemřel na rakovinu.

DÍLO FRANTIŠKA KUPKY Výtvarná tvorba Františka Kupky začíná s dětstvím, ač nebyl macechou příliš podporován. Dělal si kresby, studie rostlin a zvířat. Ve volných chvílích maloval vývěsní štíty, krajiny a světce. Kupka tvoří na pražské Akademii výtvarných umění ( ) náboženskou malbu u Františka Sequense a na akademii ve Vídni u Augusta Eisenmengera. Práce se bohužel nedochovaly. Při pobytu ve Francii kreslil nejprve dezény látek, módní kresby pro Harpers' Bazaar, ale později i do humoristických časopisů představil Paříži svůj obraz Biblioman, ale ten bohužel nenaplnil očekávání. V prvních dílech se ozývala ještě tradice a akademismus, nad nimiž brzy zvítězily vlivy secesního symbolismu.

Období symbolismu v jeho tvorbě vrcholí s cyklem kreseb a grafik „Cesta ticha“. Nejznámější jsou barevné akvatinty Vzdor – Černý idol, Cesta ticha, Počátek života. Vyniká zde jako zdatný grafik. Kde se řemeslu naučil se však neví. Nejvýraznější malbou období symbolismu v Kupkově tvorbě je Balada – Radosti života Vzdor- Černý idol Balada – Radosti života

Na světové výstavě v St. Louis získal zlatou medaili za cyklus Radosti. Úspěchy s malbami měl i u nás, kde byl zván na výstavy Mánesu a často byl reprodukován. již roku 1910 byl jmenován členem České akademie věd a umění Stále větší smysl pro barvu vedl k jeho inspiraci fauvismem: Červeno-modrý Prométheus (1908), Kosmické jaro ( ) následuje úplné uvolnění námětu, postupuje k pouze barevné kompozici a linii. Předznamenávají to i obrazy Děvčátko s míčem (1908) a První krok (1909), z nichž vycházejí pozdější dynamické, rotační, nefigurativní kompozice. Děvčátko s míčem

Stejný význam mají současně vznikající ilustrace: Recluseovy Písně písní, Aristofanovy Lysistraty, Aischylova Prométhea především však Mallarméových básní, které právě již předjímají příklon k nefigurativní tvorbě. Červené a modré disky ( ), Newtonovy kotouče ( ) jsou plně zaujaty rotačním pohybem a zbavují se posledních náznaků reality. Newtonovy kotouče

Dvoubarevná fuga (1912) znamenala zlom k vytvoření nového stylu, známého jako orfismus. Vertikální plány, rotující útvary, jejímž předobrazem bylo patrně plátno Klávesy piana- Jezero (1909). Dvoubarevná fuga Klávesy- Jezero

Grafické lineární prvky i barva se pak zcela osamostatnily Kupka zde uvažuje na propojení malby s architekturou, obrací se k dórskému sloupu, vertikále. Plány vertikální a diagonální; Vertikální plány modré a červené, Filosofická architektura, (1913), Sólo hnědé čáry ( ) Vertikální plány 1 Sólo hnědé čáry

Kupkova poválečná tvorba navazuje na díla vznikající před rokem 1914 Příběh o pestících a tyčinkách , mnoho doprovodných náčrtů a studií. Je několik verzí. Modré žebroví

ZDROJE A LITERATURA: Kupka Miroslav Lamač, František Kupka, Malá galerie, Odeon, praha 1984 Katalog k výstavě: František Kupka: průkopník abstrakce, malíř kosmu. Dallas Museum of Art, 1997