Rozsah: 0/0/.3. 4. 1 kr. Ukončení: z. Vyučující: Mgr. et Mgr. Markéta Kropáčková (přednášející) Rozvrh: Pá 13:55–15:35 učebna 62 (2. 10., 23. 10.)učebna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rozbor uměleckého textu
Teorie a kritika literatury pro děti a mládež
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Církevní dějiny starověku a středověku
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Didaktika pracovní výchovy
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Alexandr Sergejevič Puškin
Autor: Bc. Eva Doležalová
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Havlíček Borovský
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Přehled aktivit, k nimž bude klub využíván:  Vyplnění volného času o přestávkách a volných hodinách. › Vypracovávání domácích úkolů › Možnost práce na.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Městská knihovna Sezemice Sezemice. Nejžádanější žánry v knihovně Romány historické Romance Detektivky Thrillery,horory, sci-fi Naučná literatura Dětská.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Dětská literatura 1 Pedagogická fakulta podzim 2015
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Uměleckonaučná literatura
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Alexandr Sergejevič Puškin
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Vítejte milí žáci/studenti!
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Rozsah: 0/0/ kr. Ukončení: z. Vyučující: Mgr. et Mgr. Markéta Kropáčková (přednášející) Rozvrh: Pá 13:55–15:35 učebna 62 (2. 10., )učebna 62

 1. Zpracování prezentace a handoutu (5000 znaků). Výstupy se uskuteční na druhé a poslední hodině ( ). Prezentace by měly být v rozsahu cca 8 minut. Zvolené téma nejprve konzultujte na následující e- mailové adrese:  Cílem prezentace je zaujmout kolegy a dát jim nový, zajímavý pohled na tvorbu daného spisovatele. Výstup může mít podobu výukového materiálu pro žáky (plakáty, nástěnky atd.). Část Vaší prezentace by měla být v ruštině (ideálně ukázka z díla autora).  Při zpracování vždy zvažujte český kontext a svou zkušenost a praxi – nakolik je dílo pro děti daného spisovatele známo/vydáváno v ČR, nakolik je autor znám jako spisovatel pro děti apod.  2. Ústní kolokvium (součástí kontrola povinné četby – 3 knihy).

 A. Pogorelskij: «Чернаякурица, или Подземные жители»  P. P. Jeršov – veršovaná pohádka Koník hrbáček  Pohádky A. S. Puškina (pro děti nebo pro dospělé?)  L. N. Tolstoj – pedagogické myšlenky a tvorba pro děti  K. Čukovskij jako teoretik a autor dětské literatury (Kniha Od dvou do pěti + pohádky)  M. Gorkij – přínos pro ruskou dětskou literaturu  S. Maršak, poetika tvorby pro děti (dramatik, básník, překladatel)  D. Charms, poetika tvorby pro děti  V. Majakovskij, poetika tvorby pro děti  A. Gajdar, poetika tvorby pro děti (např. Timur a jeho parta, Čuk a Gek apod.)  V. Katajev, poetika tvorby pro děti  A. S. Makarenko – teorie kolektivní výchovy  K. Paustovskij, poetika tvorby pro děti  M. Prišvin, poetika tvorby pro děti  A. Pogorelskij: «Чернаякурица, или Подземные жители»  P. P. Jeršov – veršovaná pohádka Koník hrbáček  Pohádky A. S. Puškina (pro děti nebo pro dospělé?)  L. N. Tolstoj – pedagogické myšlenky a tvorba pro děti  K. Čukovskij jako teoretik a autor dětské literatury (Kniha Od dvou do pěti + pohádky)  M. Gorkij – přínos pro ruskou dětskou literaturu  S. Maršak, poetika tvorby pro děti (dramatik, básník, překladatel)  D. Charms, poetika tvorby pro děti  V. Majakovskij, poetika tvorby pro děti  A. Gajdar, poetika tvorby pro děti (např. Timur a jeho parta, Čuk a Gek apod.)  V. Katajev, poetika tvorby pro děti  A. S. Makarenko – teorie kolektivní výchovy  K. Paustovskij, poetika tvorby pro děti  M. Prišvin, poetika tvorby pro děti  Agnija Barto, poetika tvorby pro děti  S. Michalkov, poetika tvorby pro děti  N. Nosov, humor v ruské dětské literatuře  E. Uspenskij (Čeburaška), poetika tvorby pro děti  V. Bianki, naučná dětská lit. a literatura o přírodě  V. Berestov, poetika tvorby pro děti  Jelena Blaginina – „ženská“ poezie pro děti  B. Zachoder – autor a překladatel dětské literatury  I. Tokmakova, poetika tvorby pro děti  V. Dragunskij – humor v ruské dětské literatuře  G. Oster (Vrednyje sovety), poetika tvorby pro děti  Tim Sobakin, poetika tvorby pro děti  V. Krotov – série hmyzích pohádek (Червячок Игнатий)  Harry Potter v ruské dětské literatuře – napodobeniny a satira (D. Jemec)

 1. Nestorův letopis  2. Slovo o pluku Igorově  3. Bylina o Iljovi Muromcovi  4. A. S. Puškin: Ruslan a Ludmila  5. L. N. Tolstoj: Новая Азбука (Азбука)  6. K. Čukovskij: Муха-цокотуха; Доктор Айболит  7. D. Charms: Иван Иваныч Самовар; Jelizaveta Bam (Елизавета Бам)  8. J. Švarc: Дракон  9. S. Maršak: Сказка о глупом мышонке  10. A. Gajdar: Голубая чашка  11. N. Nosov: Neználkovy příhody (Приключения Незнайки и его друзей)

 1. Periodizace ruské dětské literatury od středověku do počátku 21. stol.  2. Funkce dětské literatury  3. Význam a role folkloru v dětské literatuře  4. Dějiny dětské literatury 1. pol. 19. stol. (A. Puškin, M. Lermontov, V. Odojevskij, P. Jeršov, V. Gogol)  5. Dějiny dětské literatury 2. pol. 19. stol. (I. Turgeněv, N. Někrasov, L. N. Tolstoj, V. Garshin, V. Korolenko, A. P. Čechov)  6. Dětská literatura začátku 20. století (M. Gorkij, K. Balmont)  7. Básnická tvorba K. Čukovského pro děti  8. Dětská tvorba D. Charmse  9. Tvorba S. Maršaka  10. Dětská dobrodružná beletrie v Rusku (V. Katajev, A. Rybakov, V. Kavěrin, A. Gajdar)  11. Autorská pohádka 20. století (E. Uspenskij)  12. Tvorba N. Nosova, humor v ruské literatuře pro děti (G. Ostěr)