ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství Bůh seslal lidstvu proroka Muhammada (Mohameda), aby šířil víru Svatá kniha Korán – autentické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Víc než 60% obyvatel světa žije v Asii Hustota obyvatel – nerovnoměrná  nejvíc Čína, Japonsko, údolí Gangy, ostrov Jáva  „mraveniště lidstva“  nejmíň.
Advertisements

Afghánistán. Afghánistán je chudá hornatá země daleko od té naší. Lidé se tu živí hlavně zemědělstvím, chovají krávy, ovce a kozy. Žijí jinak, než lidé.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Toto jsem já a tuto školu jsem si zvolila Lenka Hlavatá.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Každodenní život Řeků. Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náboženství a fanatismus
Islám.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_06
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Trestný čin.
ISLÁM ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_14
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Něco, co mohou napsat jen děti
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
PRAVĚK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Islám – znaky, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Životní cyklus.
ISLÁM a islámská expanze
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PRAVĚK.
Náboženstvo Náboženstvo je jedným z najrozšírenejších prejavov ľudskej duchovnej činnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Arabská říše.
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Něco, co mohou napsat jen děti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SEVERNÍ AFRIKA Rastislav Švec.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Agresivita jako ohrožení socializace dítěte
HNĚV.
EVROPA 11. STOLETÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství Bůh seslal lidstvu proroka Muhammada (Mohameda), aby šířil víru Svatá kniha Korán – autentické slovo Boží

Vznik islámu, dnešní situace Asi r. 700, na Arabském poloostrově Dnes asi 1 miliarda muslimů Rozšíření – arabský svět, Írán, Turecko, severní Afrika, část Asie, Balkán, Bosna, Albánie. Přistěhovalci v záp. Evropě.

Islámské náboženství Víra v jediného Boha Ostatní jsou považováni za „nevěřící“, jsou potírání Odmítají Trojici boží, Ježíš nebyl syn Boží, ale člověk a prorok, nebyl ukřižován. Předchůdci Mohameda byli Abrahám, Mojžíš a Ježíš Podle muslimů Židé a Křesťané ztratili Boží knihy (Tóru a Evangelium) a proto Bůh poslal na svět Mohameda s boží knihou Koránem

Zakladatel islámu - Mohamed Narodil se asi 570 v Mekce, od 40 let prorokoval, v poušti ho vyzvalo Boží zjevení k hlásání islámu. Varoval před Božím hněvem. Mekkánci ho pronásledovali, uprchl do Medíny, kde šířil islám. Vojensky ovládl Mekku, učinil ji nejposvátnějším místem všech nuslimů.

Korán Svatá kniha islámu, zjevena Mohamedovi prostřednictvím anděla Gabriela Psána arabsky, nesmí se překládat, aby se nezměnil význam Zdroj islámského Božího práva - šaría Po smrti Mohameda rozpad na tři islámské proudy: sunna – šía – cháridža.

Oblékání a „nahota“ Mužská nahota – oblast mezi pupkem a koleny Pokrývka hlavy – turban, fez, bílá čepička, arabský šátek s obručí. Základ oblečení je dlouhá košile Ženská nahota – celé tělo vyjma obličeje, rukou a nohou.

Hygiena „Znečištění těžké“ – smrt, pohlavní styk, menstruace, výron semene, porod šestinedělí. Náprava: omytí celého těla vodou, výplach úst a nozder. „Lehké znečištění“- spánek mdloby, konání potřeby, dotek osoby jiného pohlaví(Ne sestra, matka,…), dotek zdechliny, psa, vepře, alkoholu. Náprava: omytí rukou, obličeje, krku, uší, nohou, úst, nozder. Kontrast mezi dokonalou čistotou domácnosti a běžné ulice.

Zvláštnosti Mešity, vstup, pobyt, dvě části – mužská a ženská Súk, žije v noci, uličky dle zboží, smlouvání. Zlato, koření a parfémy poblíž mešity Pikniky v přírodě, pospolitost velké rodiny

Strava ZÁKAZ VEPŘOVÉHO MASA NE zdechlinu, krev. U ortodoxních důraz na správné zabití Nesmažit na sádle, nebo spolu s vepřovým Drůbež a ryby vhodné NE alkohol (typický je arak – anýzovka), omamné látky a hazard. Předkrm bývá studený – teplé maso (kebab, šašlik) a chléb, sloužící k nabírání – zákusek z lístkového těsta, medu ořechů a ovoce.

Islámské náboženské povinnosti Pět pilířů víry 1. vyznání víry – veřejné přihlášení k víře 2. modlitba – ranní, polední, odpolední, večer po západu Slunce a noční asi 2 hod po západu. Zakrýt nahotu, očistit, zout si boty, modlitební kobereček, otočit k Mekce Vstup cizinců do mešity 3. půst - Ramadán – pohyblivý postní měsíc, cizinci by neměli na veřejnosti porušovat.

4. Náboženská daň 5. Pouť do Mekky hadždž – alespoň jednou v životě, nemuslim zákaz vstupu pod trestem smrti nebo přestup na islám, ročně asi 2 miliony poutníků Zvláštní oblečení, zákaz mytí, holení se, nestříhat si vlasy, nečesat, nestříhat nehty, nevoňavkovat, pohlavně neobcovat. Po pouti je dobré se napít z posvátné studny a vykonat návštěvu u prorokova hrobu v Medíně. Kdo vykonal pouť – čestné jméno hadži Další svátky – narození dítěte, obřízka, svatba.

Arabské lékařství Arabští lékaři navázali na Hippokrata a Galéna, praktiky převzali od Indů Vynikli v anatomii, operovali císařský řez, oči, odstraňování močových kamenů. Avicenna – položil základy středověké medicíny. Podle něj se do 17. století vyučovalo na KU.

Arabský pacient Pojem času – nejsou dochvilní, vyžadování dochvilnosti považují za nezdvořilost. Chování – ovlivněno vírou, fatalisti. Nejsou tak racionální jako my. Pozdravy – velmi pozitivně emocionální, doteky, polibky, muži mezi muži a ženy mezi ženami – u nás chápáno jako projev homosexuality. Vyžadují srdečnost. Komunikace – živá, pohled do očí vítán. Ruce v bok, nebo zkřížené ruce chápou jako nadřazenost.

Dotek mezi pohlavním na veřejnosti jsou neslušné Ženu nevyšetřuje muž Rodiče a prarodič milují děti a řeší každou banalitu