Věda, výzkum a podpora inovací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Trenčiansko - Zlínská inovační platforma 10. 6. 2009 Mgr. Marcel Navrátil, Univerzitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009, Praha
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
patentový a známkový zástupce
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015 Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Aktivity CzT vůči TIC. VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ TIC Projekt: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti CR formou dalšího vzdělávání Program: OPLZZ Cíl = zvýšení úrovně:
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Fakulta aplikované informatiky / Nad Stráněmi 4511 / Zlín 1.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Biology Park Brno a.s..
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Transkript prezentace:

Věda, výzkum a podpora inovací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Trenčiansko - Zlínská inovační platforma Mgr. Marcel Navrátil, Univerzitní institut UTB ve Zlíně Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze Státního rozpočtu České republiky „Společně bez hranic“

Historie Vysoké školství ve Zlíně:  založena Fakulta technologická, součást Vysokého učení technického v Brně  založena Fakulta managementu a ekonomiky  zřízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně  založena Fakulta multimediálních komunikací  zřízen Univerzitní institut  založena Fakulta aplikované informatiky  založena Fakulta humanitních studií

Založení UTB ve Zlíně: 1. ledna 2001

Rektor Fakulta managementu a ekonomiky Fakulta multimediálních komunikací Fakulta technologická Koleje a menza Kongresové centrum Univerzitní knihovna Univerzitní institut Rektorát Fakulta aplikované informatiky ‘06 ‘02 ‘95 ‘69 ‘04 Fakulta humanitních studií ‘07 Střední škola obchodně technická s.r.o. Technologické inovační centrum s.r.o. 100% 50% Správní rada Akademický senát Vědecká rada ‘01 ‘02 ‘05 Vědeckotechnický park ‘08 Organizační struktura UTB

Fakulta technologická Zaměření vědeckovýzkumných činností:  polymery a jejich modifikace  potraviny, jejich vlastnosti, obalová technika  životní prostředí  obouvání a lékařství, hygiena obouvání  materiálové inženýrství Centrum polymerních materiálů  Výzkumný záměr: Multifunkční kompozitní soustavy na bázi přírodních a syntetických polymerů Mezinárodní výzkumná jednotka CPM

Fakulta aplikované informatiky Zaměření vědeckovýzkumných činností:  aplikace moderních metod automatického řízení  modelování a řízení reálných technologických procesů  softwarové inženýrství Výzkumný záměr: Modelování a řízení zpracovatelských procesů přírodních a syntetických polymerů Budova Fakulty aplikované informatiky

Fakulta managementu a ekonomiky Zaměření vědeckovýzkumných činností:  systémy řízení  marketingový výzkum  výkonnost a ekonomika podniku  řízení lidských zdrojů  logistické systémy  podnikové informační systémy  klastry a jejich vliv na výkonnost firem a regionů Projekt „Tvorba modelu pro měření a řízení výkonnosti podniků“ Projekt „Měření a řízení výkonnosti klastrů“ Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Budova FaMe

Fakulta multimediálních komunikací Zaměření VaV a tvůrčích činností:  grafický a prostorový design  reklama, reklamní fotografie  analýzy médií a komunikace  marketingový výzkum  analýzy vlivu národní kultury v oblasti managementu, marketingu, firemní kultury Práce studentů FMK v New Yorku

Fakulta humanitních studií Zaměření VaV a tvůrčích činností: Vybrané oblasti humanitních věd, zejména:  speciální pedagogiky  zdravotnických věd  cizích jazyků  Projekt „Determinace a rozvoj kompetencí sociálního pedagoga v profesionální přípravě“  Projekt „Psychologické překážky při volbě programu celoživotního vzdělávání, v jeho úspěšném absolvování a následném uplatnění: výzkum a praxe“

Vědeckotechnický park a CTT Budova Vědeckotechnického parku a Centra transferu technologií

VTP – stručná charakteristika Vědeckotechnický park (VTP) při UTB ve Zlíně je fyzický i virtuální prostor zaměřený na podporu spolupráce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a podnikatelských subjektů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací s užší specializací na oblast polymerní chemie a souvisejících oborů (s cílem uplatnění výsledků vývoje ve zdravotnictví, potravinářství a souvisejících oborech ). Je součástí UTB, řízení podléhá Univerzitnímu institutu. Financován z OP Průmysl a podnikání, programu Prosperita (3/2006 – 7/2008) Činnost zahájil v 3/2008 Držitel ocenění za nejlepší projekt za rok 2007 v kategorii Vědeckotechnický park, které uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a další instituce Od akreditovaný člen Společnosti vědeckotechnických parků ČR

Vědeckotechnický park: přehled služeb patenty a licence komercionalizace měřen í, testov á n í výzkum na zak á zku dotace EU a ČR partnerstv í, investoři vědečt í pracovn í ci nositel é know-how kancel á ře laboratoře posouzen í inovačn í ho z á měru zhodnocen í patentov é situace Vědeckotechnický park a Centrum transferu technologi í UTB ve Zl í ně N á pad Technick é z á zem í Lid é Činnosti Finance Výsledky Ú spěch prvotn í analýza trhu př í prava projektu konferenčn í m í stnosti technick é m í stnosti specialist é konzultanti projektov é ř í zen í vzděl á v á n í, semin á ře Od n á padu k ú spěchu

Přehled služeb Pronájem prostor:  kanceláře a laboratorní prostory  prostory pro poloprovoz,  technické místnosti a sklady  zasedací a seminární místnosti  služby související s pronájmem Odborné a expertní služby:  služby specializovaných laboratoří  měření, testování, expertizy  služby vědeckých kapacit  know-how, spolupráce při řešení projektů  zadání vývojového úkolu týmu odborníků  výzkum na zakázku  využití služeb projektových manažerů  příprava projektů (dotace)  využití akademických pracovníků univerzity  odborné kurzy a semináře pro zaměstnance firem.

Služby Centra transferu technologií poradenství v oblasti ochrany duševního a průmyslového vlastnictví poradenství v oblasti využití výsledků výzkumu a vývoje doporučení vhodného typu právní ochrany (užitný vzor, průmyslový vzor, ochranná známka, patent) rešerše v databázích patentů, průmyslových vzorů a ochranných známek průzkum novosti poznatků, patentové situace výrobku nebo technologie zpracování analýz průmyslově právního stavu v zadaných oblastech odborné zpracování přihlášek patentů, užitných a průmyslových vzorů, ochranných známek a označení původu přímé zastupování klientů před ÚPV (Úřadem průmyslového vlastnictví) ČR, EPO (Evropským patentovým úřadem), OHIM (Úřadem pro harmonizaci ve vnitřním trhu EU) a WIPO (Světovou organizací duševního vlastnictví) zpracování odborných posudků a konzultace v celé oblasti průmyslově právní ochrany licence a převody ochranných práv.

Výsledky CTT v roce 2008 Činnost zahájena v lednu 2008 Aktivní spolupráce s více než 150 firmami 92 nových případů ochrany duševního vlastnictví (30 přihlášek vynálezů, 21 přihlášek užitných vzorů, 7 přihlášek průmyslových vzorů a 34 přihlášek ochranných známek). Z toho UTB ve Zlíně: 20 případů uplatnění práva na ochranu duševního vlastnictví (11 přihlášek vynálezů, 8 přihlášek užitných vzorů a 1 hromadná přihláška průmyslového vzoru Společenství) Přihlášky pokrývají oblasti zdravotnických materiálů, potravinářství, chemie, plastikářských technologií, využití obnovitelných zdrojů energie a informačních technologií. V roce 2008 bylo Úřadem průmyslového vlastnictví rozhodnuto o zápisu celkem 5 užitných vzorů UTB ve Zlíně. Další přihlášky vynálezů a užitných vzorů UTB ve Zlíně zůstávají v řízení.

Firmy působící ve VTP univerzity VTP má celkovou plochu m 2. Firmám k pronájmu nabízí celkem 950 m 2 kanceláří a laboratoří. Přehled aktuálně zasídlených firem: Ascoprot Biotech, s.r.o AG FOODS Group, a.s. Chiromed group, s.r.o. Stavební výzkum, s.r.o. Ing. Petr Halaška Accuform, s.r.o. S dalšími 32 firmami uzavřeny smlouvy o spolupráci.

Přínosy VTP pro univerzitu – synergie! Z rozhovoru se zástupci společnosti AG FOODS GROUP a.s.: -pobočku ve Zlíně zřídila výhradně z důvodu zaměření Fakulty technologické UTB, vhodného z hlediska podnikatelského zaměření firmy -zřízení pobočky bylo zpočátku podmíněno kvalitou služeb VTP a kvalitou spolupráce s UTB ve Zlíně -v současnosti je fungování pobočky společnosti ve Zlíně pokládáno za ověřený úspěch, spolupráce se osvědčila -společnost pravidelně využívá infrastrukturních kapacit (laboratoří) i personálních kapacit UTB ve Zlíně (vědeckovýzkumných pracovníků) pro případ nutnosti provedení mikrobiologických testů -po zasídlení v prostorách VTP společnost přijala 2 absolventy Fakulty technologické UTB ve Zlíně.

Plánované služby specializovaných laboratoří (1) OVĚŘOVÁNÍ ZPRACOVATELNOSTI POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ dvoušnekový segmentový compounder jednošnekový extruder mikro-extruder vstřikovací stroj

Plánované služby specializovaných laboratoří (2) MĚŘENÍ MATERIÁLOVÝCH CHARAKTERISTIK Fyzikální a mechanické vlastnosti: trhací stroj s temperační komorou (tah, tlak, ohyb, krut; statické, dynamické a kombinované namáhání) rázová a vrubová houževnatost (metoda Charpy a Izod) Magnetické vlastností: vibrační magnetometr, RLC můstky Reologické vlastností: kapilární a rotační viskozimetr Termoanalytické techniky: DSC (Differential scanning calorimetry) TMA (Thermomechanical analysis)

Plánované služby specializovaných laboratoří (3) MĚŘENÍ MATERIÁLOVÝCH CHARAKTERISTIK Spektrometrie a chromatografie ultrazvukový spektrometr mikroskop Raman + FTIR HPLC – Kapalinový chromatograf s GPC

Plány: Centrum polymerních systémů Projekt CPS zahrnuje: výstavbu nového objektu Centra polymerních systémů s cílovou kapacitou 150 vědeckovýzkumných pracovníků jeho vybavení moderní přístrojovou technikou v souladu plánovanými výzkumnými programy personální, technickou a znalostní podporu regionálně typického odvětví průmyslu Vědeckovýzkumná činnost CPS bude zaměřena na: reologické aspekty polymerních procesů přípravu pokročilých polymerních kompozitních systémů bioaktivní polymerní systémy

Plány: nová budova Fakulty technologické Nový objekt Fakulty technologické bude vybaven: 7 moderně vybavenými přednáškovými sály 13 místností pro výuku cca 2000 studentů FT výukovými a výzkumnými chemickými, biologickými a fyzikálními laboratořemi pro 180 doktorandů a 150 vědeckých pracovníků univerzity provozy na výrobu a zpracování polymerů laboratořemi výpočetní techniky a internetovými sály (300 PC jednotek) Vizualizace nové budovy Fakulty technologické

Další projekty transferu inovací (1) SYNAPSE – systémový nástroj pro praxe a stáže Zaměření na: -podporu praxí a stáží studentů UTB ve Zlíně (rozšíření a zkvalitňování nabídek) -vytvoření univerzitního systému zajišťování kvality praxí a stáží -vytvoření univerzitního systému monitoringu potřeb trhu práce Základní okruhy aktivit: 1. Vytvoření univerzitních webových stránek primárně zaměřených na praxe a stáže 2. Akce na podporu webu, akce pro zprostředkování praxí mezi organizacemi a studenty 3. Vytváření univerzitního standardu kvality praxí a stáží 4. Sledování potřeb trhu práce, podpora informovanosti studentů o trhu práce Přínosy: - propojení teorie a praxe, osvojení nových dovedností - zlepšení představy o budoucím zaměstnání – cílené směřování studia - navázání nových kontaktů – snazší hledání zaměstnání - růst vlivu firem na inovace obsahu studia

Další projekty transferu inovací (2) OD ROZVOJE ZNALOSTÍ K INOVACÍM Zaměření na: - Zkvalitnění znalostí vědeckovýzkumných pracovníků UTB v oblasti inovací - Vytvoření prostředí celkově stimulujícího výzkumnou, vývojovou a inovační činnost na univerzitě Základní okruhy aktivit: - Vytvoření týmu univerzitních specialistů na služby podporující všechny fáze vědeckovýzkumných a inovačních aktivit - Vytvoření prostředí podpory inovací – akce transferu znalostí, znalostní portál - Vytvoření a realizace komplexního systému dalšího vzdělávání VaV pracovníků v oblasti inovací Přínosy: - Zvýšení efektivity VaVaI činností - Intenzivnější propojení univerzitní vědy s potřebami průmyslu - Vstup „ducha podnikání“ do univerzitního prostředí - Větší množství výsledků univerzitní vědy a výzkumu s komerčním potenciálem - Synergie s připravovanými infrastrukturními projekty UTB

Závěr Děkuji Vám za pozornost. Kontakt: Mgr. Marcel Navrátil UTB ve Zlíně Univerzitní institut Nad Ovčírnou 3685 Web: Tel: