HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Změny skupenství látky
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
HYDROSFÉRA pevninská voda
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_277_Vodstvo na pevnině
Oběh vody v přírodě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_13_05_vodstvo na Zemi
3. OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
10. VODSTVO NA PEVNINĚ VODNÍ TOKY VY_32_INOVACE_11_Z4
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Závěrečné opakování VY_32_Inovace_20TK-1 Mgr
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
Rostliny a živočichové Evropy VY_32_Inovace_08KR-3
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Geometrická tělesa VY_32_Inovace_010KJ-1
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Země a život, vývoj života
Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HYDROSFÉRA pohyb vody na zemi
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
KRAJINNÁ SFÉRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Autor: Mgr. Helena Uhříková
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
UPOVÍDANÝ PAPOUŠEK VY_32_Inovace_10MD-2
Transkript prezentace:

HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov

AnotaceSeznámení s hydrosférou, význam vody AutorMgr. Ivana Trčková Datum zhotoveníDuben 2012 Jazykčeský Očekávaný výstupPoznává různé formy vody,oběh vody v přírodě Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slovaHydrosféra, voda,oceán,vodní toky Druh učebního materiálu Prezentace, tajenka Druh interaktivityaktivita Cílová skupinažák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina6.ročník Celková velikost1 951kB

Hydrosféra Hydrosféra (vodní obal Země) představuje soubor všeho vodstva Země – tj. povrchové vody, podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. Koloběh vody je nepřetržitá cirkulace vody na zemském povrchu a v ovzduší způsobená sluneční energií a působením gravitačních sil.Zahrnuje vypařování, přenos vodní páry, kondenzaci, atmosférické srážky a odtok. Malý koloběh vody probíhá neustále nad hladinou oceánu, při velkém oběhu vody dochází k výměně vody mezi oceánem a souší.

světový oceán moře vodní toky přírodní vodní nádrže – jezera, bažiny, slatiniště umělé vodní nádrže – přehrady, rybníky sníh, led Povrchová voda

Podpovrchová voda voda v půdě voda ve formě podzemního ledu

Voda v atmosfé ř e vodní páry – skupenství plynné vodní kapky – skupenství kapalné sněhové vločky – skupenství pevné

Voda v ž ivých organismech součást rostlin a živočišných těl

Voda je velmi důležitou součástí lidského těla

V O D M O Ř E P A V O R T S O N R P V Í N Ě N L V Ů Ř I P O V O D Í P E L A Z E M S K L H Í Z Á L I V O A R Ř Ú M O Ř Í T V A P K É M P O Ů V D O R E Z E J R R A B A Ž I N A P CH U Vyhledej pojmy z hydrosféry, vyřeš tajenku :

V O D A N A Z E M S K É M P O V R CH U Řešení tajenky : Průplav Ostrov Moře Vlnění Příliv Povodí Průtok Záliv Přehrada Jezero Úmoří Bažina Voda na zemském povrchu

ZDROJE AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. ga.water.usgs.gov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. 21stoleti.cz/blog [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: podchlazene-zlato/ podchlazene-zlato/ AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. bydleni.tiscali.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vodni-prvky-v-zahradni-kompozici-696.htmhttp://bydleni.tiscali.cz/zahrada-a-exterier/zahradni-stavby/male- vodni-prvky-v-zahradni-kompozici-696.htm

AUTOR NEUVEDEN. dinosauri-bakov.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rostlin/2011/4/29/clanky/encyklopedie-rostlin-orobinec/ rostlin/2011/4/29/clanky/encyklopedie-rostlin-orobinec/ AUTOR NEUVEDEN. 21stoleti.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cukety/ cukety/ AUTOR NEUVEDEN. ovode.wep.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. ssg.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Planeta Země – zeměpis pro 6. a 7. r. ZŠ, nakladatelství Fortuna, Praha 1997

AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. vyznam-slov.yin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ledovců ledovců AUTOR NEUVEDEN. tyroly.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

METODIKA Žáci poznávají hydrosféru jako jednu ze sfér, které tvoří přírodu. Voda na naší planetě se nachází v různých formách, putuje kra- jinou. Voda je pro život člověka, živočichů i rostlin nesmírně dů- ležitá. Ve vodě žily první organismy naší planety, bez vody vydrží člověk mnohem kratší dobu než bez jídla.