Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Středisko integrace menšin Opava Husova
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vývoj terciárního vzdělávání
Projekt dětská skupina MOTÝL
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Péče o děti v Horním Rakousku
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Organizace předškolního vzdělávání
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Tisková konference
„Velká“ novela školského zákona
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Novinky v předškolním vzdělávání
Aktuální informace o projektu
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Druhý stupeň malotřídně
Transkript prezentace:

Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava

Ústav pedagogických a psychologických věd Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě Zahraniční náměty předškolního vzdělávání Mgr. Kamil Janiš, Ph.D. 3. září 2015, Opava

» Zahraničí vs. ČR – vyšší variabilita ˃Více institucí předškolního vzdělávání, které jsou „uznány“ +Norsko – barnehager (tzv. obyčejná MŠ – soukromá nebo veřejná); familiebarnehager (rodinná MŠ – max. 5 dětí; s dětmi pracuje asistent pod dohledem kvalifikované učitelky MŠ); Åpne barnehager (otevřená MŠ – obdobné jako předškolní kluby; společně rodiče a děti; s dětmi pracuje kvalifikovaná učitelka MŠ; nejsou celodenní; princip nízkoprahovosti) +Obdobně Dánsko aj.

» Zahraničí vs. ČR – vyšší variabilita ˃Decentralizace a větší volnost na lokální a regionální úrovni +Norsko +USA +Německo +Belgie +aj.

» Zahraničí vs. ČR – program K-12 ˃„MŠ“ součástí povinné školní docházky – MŠ mají však charakter spíše přípravných tříd ˃Uplatňují USA, VB, Filipíny aj. ˃pro ČR inspirující Filipíny – stále zavádějí uvedený program (s „Pestalozziovským“ kurikulem) – lépe propracované kurikulární dokumenty

» Zahraničí vs. ČR – dobrovolnost nebo povinnost ˃Norsko – 97,5 % předškolních dětí účastnících se předškolního vzdělávání (2013) ˃Předškolní vzdělávání dobrovolné ˃Dosaženo vyšší finanční intervencí státu: −finanční −legislativní

» Zahraničí vs. ČR – proč právě Norsko? ˃Norsko -7,42 % HDP na vzdělávání (školství), avšak výsledky v mezinárodním srovnání (PISA) stagnují či klesají. ˃Důvod? – zvyšující se procento žáků z rodin migrantů (většinou se sociálním znevýhodněním) – 5,6 % v roce 2003 na 9,4 % v roce Uvedená skutečnost byla empiricky prokázána. ˃Reakce – priorita předškolního vzdělávání a vzdělávání učitelů (vyšší připravenost na práci s dětmi z různorodého sociálně kulturního prostředí) ˃Vyšší zapojení komunit a rodin do školství

» Zahraničí vs. ČR – proč právě Norsko? ˃RVP pro MŠ a „1. stupeň“ ZŠ propojeny ˃Přechod z MŠ do ZŠ je vysokou prioritou Ministerstva školství a výzkumu ˃Od 1. května 2015 zavedeno zvýhodnění pro rodiny s nízkými příjmy – max. 6 % příjmu rodiny zaplatí za MŠ ˃Od 1. srpna 2015 rozšíření určitého počtu hodin v MŠ, které jsou zdarma (pro děti ve věku 4 až 5 let)