KOMUNIKACE V ADIKTOLOGII -I Petr Jeřábek Seč 29.4.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EFT – na emoce zaměřená terapie
Alternativy a alternativa v adiktologii Petr Jeřábek Adiktologická konference A-klubů ČR Brno 20.října.
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
o.s. Péče o duševní zdraví
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kurz komunikace pro sestry v přímém kontaktu s pacientem
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Vymezení, funkce, zdroje
Sociální patologie SCPT SCPA
Obecná psychologie II
Emoce (city).
OSOBNOST.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Systémy pro podporu managementu 2
Neverbální komunikace
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Interrupce jako trauma
Komunikační dovednosti
Náročné životní situace, konflikty
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Náročné životní situace
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Klasifikace duševních poruch
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Agrese.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Komunikace I. Petr Machala. KOMUNIKACE (z lat. učinit společným) přenos informací slovně – mimoslovně – činy (chováním a jednáním) Vážně jsi tam byla?
Sociální poznávání (Social Cognition)
Neverbální komunikace
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
Seminář Trauma.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pedagogická komunikace
Vývojová dysfázie.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Význam vztahu v raném věku dítěte , Pardubice MUDr.Peter Pöthe Institut Psychoterapie Dětí a Rodičů (IPDAR)
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
KOMUNIKACE.
Mimoverbální komunikace
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Sociologie pro SPP/SPR
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

KOMUNIKACE V ADIKTOLOGII -I Petr Jeřábek Seč

KOMUNIKACE V ADIKTOLOGII -I Úvod do problematiky předmět zájmu klinické adiktologie: fenomén závislosti zvláštnosti v percepci a kognitivním zpracování reality u UNL jaké jsou komunikační dimenze?

KOMUNIKACE V ADIKTOLOGII -I Když se něco o něčem dozvím, tak to vyvolává další otázky -- Sókratés: Vím, že nic nevím… Co je v základu adiktologické problematiky? …Je možno pohlížet na adiktologii jako na komunikační problém?

Předmět zájmu adiktologie: c.k. otrok zpitomělý

Předmět zájmu klinické adiktologie (c.k. otrok zpitomělý) v centru je syndrom závislosti: –silná touha nebo puzení užívat NL (craving) –potíže v kontrole –somatický odvykací stav –průkaz tolerance –postupné zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů ve prospěch NL –pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků

SYSTÉM MOZKOVÉ ODMĚNY Rita Carter et al. 2009

SYSTÉM MOZKOVÉ ODMĚNY +neuropatofyziologické změny Rita Carter et.al (modifikováno) Jako odměnu za chování nezbytné pro přežití jedince i druhu vylučuje mozek opiáty, které vytvářejí pocit slasti. Podobnou cestou působí NL: čím více je užíváme, tím více po nich toužíme (pozitivní zpevnění). Může se to vymknout sebekontrole a vytvoří se závislost. VTA zpracovává informace o uspokojování potřeb a posílá je do ncl. acc. a BG via DA. Více DA -- větší pocit slasti – -- pravděpodobněji se v budoucnu bude akce opakovat. To vede k neuropatofyziologickým změnám.

Společné osobnostní charakteristiky osob užívajících NL vyhledávání vzrušení preference okamžité odměny další složky impulsivity –de Wit 2008

Komorbidita s PTSD (anamn. stresující událost, flashbacky, vyhýbavé chování, afektivní příznaky) běžná –Fox et al. 2010

Obsah Kongruentní komunikace verbální (řeč) a neverbální (řeč těla, gesta, mimika)

Posturologie (uspořádání těla v prostoru, jeho postavení a držení) Proxemika (vzdálenost) Haptika (dotek, taktilní kontakt)

Jak tomuto rozumět z komunikačního hlediska?

Feťák (Junkie – W.S.Burroughs):

III

nález kinestetického šoku na III.tabuli u 55,6% T u 40% A + naznačen u dalších 20% A -- látkově závislí mívají výrazné vztahové problémy

Nejčastější patologie v FDT CharakteristikaN% protifigura jako ,1 široká/hranatá ramena2628,9 špičaté/paprsčité prsty (Baltrusch)2325,6 toporný stoj o široké bázi1820,0 výrazný nepoměr mezi figurami (velikost,oblečení) 1617,7 ruce odtaženy toporně od těla1213,3 figurky z hůlek či schematické 910,0 prázdná tvář (jen obrys) 8 8,9 instabilita vlastní sociální role neurčitost sexuální identifikace pohrdání muži (Baltrusch,Ogdon) výrazná vztahová nevyváženost +F větší: nepřiměřená sex. identifikace, pocity nedostatečnosti, neschopnosti

protifigura jako 1., +výrazná vztahová nevyváženost: neurčitost sexuální identifikace, instabilita vlastní sexuální role, maskulinní tendence+pohrdání muži (Baltrusch,Ogdon)

Vztah a komunikace Komunikace: imanentní vlastnost mezilidského vztahu, protože v něm nelze nekomunikovat (Watzlawick et al., 1967) Vztah: filozofická kategorie, základní ontologická (jsoucí) forma (Aristoteles)

Problematická vztahová internalizace -chybění mezilidské interakce (deprivace) je pro dítě fatální (R.A.Spitz 1940-léta) attachment teorie (připoutání) -základ: instinktivní behaviorální vazba k matce -poškození absencí matky, strachem, bolestí (J.Bowlby 1950-léta)

Komprehenzivní model adiktivní osobnosti (inspirace: Kernberg 1975; Lerner 1991) Self problematické sebepojetí a sebeúčinnost Obrany popření, projekce, projektivní identifikace, štěpení, dissociace, omnipotence, idealizace/devaluace vztahová internalizace interpersonální senzitivita a nejistota ve vztazích, ambivalence integrace superega vina, stud, paranoidita integrace emocí emoční labilita, nepřiměřenost

Damasiův homeostatický strom Metabolické regulace; Základní reflexy; Imunitní odpovědi Chování odpovídající slasti a bolesti Instinkty a motivace Emoce Pocity

Damasiův homeostatický strom (neurovědec Antonio R. Damasio 2000; 2013) - 5 hierarchických úrovní homeostatické regulace - jednotlivé instance se ovlivňují navzájem, obousměrně - bolest je chápaná rovněž jako emoce -mentálním vyjádřením všech nižších úrovní regulace jsou pocity (vědomá úroveň)

Insula; Lobus insularis - část hemisféry, která se při růstu zpomaluje a zůstává uprostřed zevní plochy hemisféry skryta operculy. Insula se zřejmě podílí na následujících psychických fu: vědomí, sebeuvědomování, percepce, kognitivní fu, kontrola motoriky, emoce, pocity, regulace homeostázy.

Nejsme myslící systémy, které mají emoce, jsme vysoce emoční systémy, které někdy myslí

Drug Addiction, Dysregulation of Reward, and Allostasis George F Koob & Michel Le Moal, 2001 Bed Nucleus of the Stria Terminalis (v oblasti eferentních vláken z corpus amygdaloideum): struktura integrující informace o stresu a regulující stres a odměňování.

Kontinuální práce s komunikační distorzí -Ambivalence -obrana, vztah/komunikace, emoce -Inkongruence -nesoulad mezi složkami komunikace -Neautenticita -obrana -paranoidita

Co dělat s komunikační distorzí -1. Pravidlová struktura -2. Nabídka terapeutického vztahu: -Akceptace -Empatie -Autenticita

…koukám, že jste zavinutá jako hlemýžď …jak to myslíte? …no, že pozorujete spodek svého klobouku…

ZV (zde a nyní – evidentnost) -interpretace (dekódování)

…koukám, že jste zavinutá jako hlemýžď … … povídám, vypadáte jak hlemýžď pod poklopem … …co na to skupina?

…koukám, že jste se naštval …jak to myslíte? …no, že tak vypadáte… … …stalo se něco?

…koukám, že se asi něco stalo… … …a že jste si to nebouchl?

KOMUNIKACE V ADIKTOLOGII –I - odpovědi Základem terapie v adiktologii je: komunikační terapie Příkladem terapeutické metody v adiktologii je: terapeutická komunita (metoda práce s množinou – subjektivně reálných - vztahů a jejich komunikačních ekvivalentů)

Zde je možno komunikovat ex post

Zde je možno komunikovat ex post, ale je to těžké

Ano a je třeba si uvědomit, že je několik komunikačních dimenzí a kontext … Je možno pohlížet na závislost jako na komunikační problém?

Ano, včetně evidence, z jaké vývojové úrovně komunikuješ... Je možno pohlížet na závislosti jako na komunikační problém?

Děkuji za pozornost