Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_19_Péče o zdraví – první pomoc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy první pomoci.
Advertisements

Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ÚKONY
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
Základní kardiopulmonální resuscitace
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
Základní neodkladná resuscitace
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem Tomáš Janota Koronární jednotka.
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Kardiopulmonální resuscitace I.
První pomoc při závažných stavech
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Neodkladná resuscitace Zástava oběhu Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Resuscitace pro sestry dle guidlines 2005
Algoritmus použití AED
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základy první pomoci 7. ročník.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Zdravověda.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
První pomoc při krvácení
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
KRVÁCENÍ.
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Neodkladná resuscitace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Školení první pomoci
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
2. První pomoc – bezvědomí
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co se stalo? Výuková prezentace s využitím dotykového zařízení ročník ZŠ Vypracovala: Lucie Kováčová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_20_První pomoc – popáleniny, zlomeniny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ První pomoc při úrazu el.proudem
Tento projekt je spolufinancován z
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Resuscitace = oživování, kříšení
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vyšetření v PP.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_19_Péče o zdraví – první pomoc Téma: 4A_PD5.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 5.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci se seznamují se základními pravidly první pomoci při krvácení a neodkladné resuscitaci. DUM je vhodné doplnit praktickým nácvikem obvazování a masáže srdce na modelu. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

Krvácení Neodkladná resuscitace

 = únik krve z cév vlivem poranění – bodnutí, říznutí, škrábnutí, roztrhnutí kůže  Typy krvácení Podle druhu poškozených cév dělíme na:  vlásečnicové – mírné, obvykle nepříliš vážné, po chvíli samo ustane (povrchní poškození, odřeniny) vlásečnicové  žilní – krev volně vytéká z rány žilní  tepenné – jasně červená krev vystřikující z rány v rytmu tepu, pokud nedojde k zastavení je možné vykrvácení - nejnebezpečnější tepenné

 Vzniká při drobných poraněních, oděrkách. Tento typ krvácení není nijak závažný po chvíli samo ustane.  Ošetření vlásečnicového krvácení  z okolí rány odstraníme nečistoty a ránu vydesinfikujeme  ránu překryjeme sterilním krycím obvazem, většinou postačí náplast, jindy musíme použít sterilní čtverec, který zafixujeme náplastí

 Krev z rány volně vytéká, „valí se“. Krev vytékající z rány má tmavě červenou barvu. Tento typ krvácení již vyžaduje ošetření. Ošetření žilního krvácení  končetinu zvedneme do zvýšené polohy – tzv. nad srdce  okolí rány vydesinfikujeme  ránu zakryjeme sterilním krytím a přiložíme tlakový obvaz  transportujeme zraněného k definitivnímu ošetření

 Krev z rány rytmicky vystřikuje. Krev je většinou světle červené barvy (při dušení může být i tmavá). Ošetření tepenného krvácení  Okamžitě stlačíme tepnu přímo v ráně.  Končetinu zatáhneme zaškrcovadlem.  Vytvoříme tlakový obvaz a zaškrcovadlo odejmeme.  Tlakový obvaz nelze použít v případě cizích předmětů v ráně (sklo...), otevřené zlomeniny.  Končetinu uvedeme do zvýšené polohy – tzv. nad srdce.  Při velkých ztrátách krve uložíme pacienta do protišokové polohy.  Do příjezdu ZZS kontrolujeme fyziologické funkce a kvalitu obvazu.

 Vlásečnicové  Žilní  Tepenné Krev je tmavá, z rány zvolna vytéká. Krev je světlá, vystřikuje v pravidelných intervalech Jak provedeš první pomoc – ošetření těchto zranění?

 Život zachraňující úkon.  Zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Zahrnuje 2 úkony: masáž srdce a dýchání z úst do úst (z plic do plic)

 Zjistíme, zda je osoba v bezvědomí.  Pokusíme se upoutat její pozornost hlasitým oslovením a zatřesením za rameno. Zběžně postiženého ohledáme, jestli nemá jiná život ohrožující poranění, která případně ošetříme.  POKUD NEREAGUJE:  Zavoláme pomoc z okolí.  Zavoláme hlasitým "Pomoc!" další zachránce z okolí.  Zprůchodníme dýchací cesty.  Pokud je to možné, zraněného uložíme na záda a dýchací cesty uvolníme prostým zakloněním hlavy a odstraněním překážek v dutině ústní (např. bahno u tonoucích, zvratky, ale i obyčejná žvýkačka nebo umělý chrup…).  Zjistíme, zda postižený dýchá.  Přiložíme ucho k jeho ústům a kontrolujeme dýchání třemi smysly. Dech slyšíme, cítíme na tváři a vidíme, zda se zvedá hrudník.  POZOR! za zachovalé dýchání nepočítáme "lapavé" dechy.  POKUD NEDÝCHÁ:  Voláme  Uvedeme naše jméno, tel. číslo a polohu, zdravotní stav pacienta.  Pokud zjistíme, že pacient:  dýchá:  uložíme zraněného do stabilizované polohy a monitorujeme jeho životní funkce do příjezdu lékaře,  nedýchá:  nezdržujeme se zjišťováním tepu, protože k zástavě krevního oběhu dochází v brzké době po zástavě dýchání.  Zahájíme zevní srdeční masáž.

 stlačujeme uprostřed hrudníku (dolní část hrudní kosti mezi prsními bradavkami)  frekvence je stlačení za minutu  masírujeme s propnutýma rukama přeloženými zápěstími přes sebe (případně s propletenými prsty) kývavým pohybem celého těla  stlačujeme do hloubky 5 cm, u dětí do hloubky 1/3 hrudníku  při dvou zachráncích jeden poskytuje srdeční masáž, druhý plicní ventilaci, v případě únavy se mohou zachránci vystřídat po 2 minutách

 postiženému zakloníme hlavu  prsty jedné ruky zacpeme nosní díry a nadechneme se (objem vdechu by měl být jako u normálního nádechu, velký objem vdechu je chybou!)  široce otevřeme ústa, přitiskneme je kolem úst poraněného a vydechneme vzduch do jeho plic  pozorujeme, jak se zvedá hrudník  oddálením úst umožníme výdech, pozorujeme hrudník, zda klesá, a zároveň se nadechujeme  máme-li k dispozici lékárničku použijeme resuscitační roušku, nebo resuscitační masku

Poměr stlačení : vdechům Technika stlačování Zahájení Dospělí 30:22 ruce30 stlačeními Kojenci a děti 1 – 8 let 30: ruce pozn. 1 5 vdechy Novorozenci 3:12 prsty pozn. 25 vdechy

 Resuscitace (oživování) – YouTube Resuscitace (oživování) – YouTube  Lok Lok  wlw wlw

Použití zdroje: CRYSTAL (CRYSTL) FROM BLOOMINGTON, USA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAMA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ostatní obrázky jsou z použity z galerie Mocrosoft office Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost