CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Kovy – nekovy polokovy RZ
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Autor: Stejskalová Hana
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické vodiče a izolanty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Mgr. M. Vejražková
Materiály a technologie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
„Svět se skládá z atomů“
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Vlastnosti technických materiálů test
Periodická soustava - PSP
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Rozdelenie kovov Kovy delíme na: železné, neželezné (ľahké a ťažké),
Beketovova řada napětí kovů
Rozdělení chemických prvků
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů

ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle připraven kyslík (O) – 47 % křemík (Si) – 28 % hliník (Al) – 8,1 % železo (Fe) – 5 % vápník (Ca) – 3,6 % sodík (Na) – 2,8 % draslík (K) – 2,6 % hořčík (Mg) – 2,1 % ostatní prvky – 0,8 %

SLOŽENÍ ZEMSKÉHO TĚLESA  v zemském tělese je nejvíce zastoupeno železo

DĚLENÍ PRVKŮ  podle skupenství: plynné:vzácné plyny, vodík, kyslík, dusík, chlor, fluor kapalné:rtuť, brom pevné:ostatní prvky  podle vlastností: prvky s podobnou stavbou atomů mívají podobné vlastnosti lze je dělit do skupin např.: kovy nekovy polokovy

KOVY vlastnosti kovů:  kovový lesk  kujnost – ohebné, tvárné, dají se tavit  tepelná a elektrická vodivost  různá hustota: lehké – Na těžké – Hg  koroze - změny vlivem vnějších podmínek rez měděnka

SLITINY  kovy se často za vysoké teploty slévají na slitiny, které mají po utuhnutí výhodnější vlastnosti než čisté kovy příklady slitin:  bronz: měď + cín sochy, medaile, nádoby  mosaz:měď + zinek hudební nástroje, ozdoby

SLITINY  oceli:slitiny železa + jiných kovů jsou pevnější a pružnější než železo plech, výztuže, nádobí

SLITINY  pájky:olovo + cín nižší teplota tání, než oba čisté kovy používá se ke spojování jiných kovů pomocí páječky, proces se nazývá pájení

SLITINY  dural:hliník + hořčík + další kovy větší pevnost a tvrdost než čistý hliník odlehčené konstrukce, sportovní náčiní