Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Mimoprodukční funkce lesa
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Rodina.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Role školního koordinátora EVVO
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Společenská odpovědnost organizací
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
aktuální problémy současného světa
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Individuální další vzdělávání Cesta ke konkurenceschopnosti občana ve společnosti IDV – CEKOS Individual Training – Way to The Competitiveness of The Citizen.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka

Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit ze soukromého prostoru do veřejného prostoru. Hranice mezi soukromým a veřejným nelze pevně stanovit. Překračuje ji však každý, kdo se rozhodne aktivně ovlivnit svět kolem sebe.

Jak ovlivnit svět kolem sebe? Jen rozhodnout se nestačí, je potřeba mnoha různých znalostí a dovedností. Aktivity podporované touto výzvou mají tyto znalosti a dovednosti rozvíjet na mnoha úrovních.

Podporované aktivity Odpovědný přístup k životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji (např. ochrana vlastního životního prostředí; aktivní zapojení při obnově lokálního životního prostředí; ekologické využívání zdrojů; ekologie v domácnosti) Odpovědný přístup k financím (např. prevence dluhové pasti, správné sestavování rozpočtu)

Odpovědné spotřebitelské chování (např. udržitelná a odpovědná spotřeba spojená s „udržitelnou výrobou“; uvědomění globálních souvislostí, externality, offshoring; produkce odpadů – možnosti předcházení jejich vytváření, jejich třídění, recyklace) Vztah k médiím a informačním technologiím (např. rozpoznávání manipulativních technik; orientace v mediálním prostoru - jak rozumět mediím; bezpečné chování na Internetu – sociální dopady) Rozvoj všeobecného přehledu z hlediska občanských kompetencí (např. rozvoj kritického myšlení; schopnosti reflexe a vytváření vlastního občanského názoru; reflexe historie – učení se z historie, neopakování stejných chyb)

Zdravý životní styl (zdravotní péče; život s handicapem; předškolní výchova, volný čas dětí, péče o zdraví dětí) Aktivní přístup k obhajobě svých práv a k získávání informací o svých právech (např. získání povědomí o svých právech a povinnostech z hlediska fungování občanské společnosti; vztah občana a úřadů, práva a ochrana spotřebitele) Multikulturalismus a prevence extremismu (např. respekt k lidským právům a sociálním a kulturním odlišnostem, kulturní rozmanitost, kulturní povědomí a vyjádření; práva a sociální postavení národnostních menšin; prevence rasismu)

Prevence kriminality, šikany, psychického násilí (např. problematika domácího násilí; šikana na pracovišti – mobbing, bossing; formy psychického násilí a možnosti jejich předcházení) Aktivní občanství a participaci občanů na veřejném dění (např. zodpovědné sociální jednání a postoje; zásady etického jednání a chování; kompetence umožňující podíl na veřejném dění; vzdělávání k samostatnosti občanů; obrana proti negativním zásahům do veřejného prostoru, možnosti legitimního protestu) Vzdělávání k demokratickým hodnotám (např. systémy demokratického vládnutí; zásady participace a demokratického jednání)

Dobrovolnictví (např. rozvoj povědomí o potřebě pomoci druhým; podpora v rámci lokálních společenství; mezinárodní kontext dobrovolnictví; výhody vzájemné pomoci) Vztah k regionu, lokálnímu společenství (např. rozvoj vztahu k regionu, komunitě; lokální význam občanství, euroobčanství, globální občanství; udržování a vytváření nových tradic; podpora mezigeneračního dialogu a age managementu; společenská odpovědnost firem, vztah ke kulturnímu dědictví a vzdělávání k ochraně a péči o kulturní památky

Dovednosti a znalosti, jak efektivně vstupovat do veřejného prostoru jsou u občanů ČR malé Zejména proto, že důvěra ve smysluplnost zapojení do veřejného dění je dlouhodobě velmi nízká: Klesá volební účast a to ze 76,41% v roce 1996 po 62,60% v roce 2010 (Německo v posledních volbách – 72,2%). V komunálních volbách 48,5% v roce Podle CVVM v roce 2006 pouze 24% občanů důvěřovalo parlamentu a pouze 13% jich důvěřovalo politickým stranám.

U mladší generace to není lepší Navzdory obecným očekáváním ukazují průzkumy, že zvrat těchto trendů nelze očekávat ani od mladších generací. Podle mezinárodní studie ICCS zaměřené na občanské znalosti, dovednosti a postoje u čtrnáctiletých žáků a žákyň se pouze 50% z nich chystá jít k volbám. Toto číslo pak obzvláště vyniká v mezinárodním srovnání, kdy se ČR umístila na posledním místě. Druhé nejhorší je Bulharsko se 69% s tím, že mezinárodní průměr je 81%. Obdobně nižší hodnoty lze najít také u ochoty zapojit se do jakýchkoli společenských aktivit.

Lze předpokládat, že zlepšení v konkrétních dovednostech, povede také ke zvýšení motivace aktivně vstupovat do veřejného dění.

V ČR se s konceptem občanského vzdělávání u dospělých pracuje poprvé. V zavedených demokraciích je velmi rozvinuté. Je považováno za důležitou pojistku demokratického vývoje.

Velká Británie

Německo

Nizozemí

Děkuji za pozornost