Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Předškolní vzdělávání v podmínkách současné mateřské školy Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. PdF UP Olomouc.
Náměty pro činnost Národního fóra Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Dokument KAP MSK - obsah
Dětský domov a Základní škola Liptál
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Systém odměňování pracovníků
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Josef Středula, předseda ČMKOS
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpůrná opatření prvního stupně
Podpora krajského akčního plánování
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Techniky práce s mentálně postiženými
Náměty pro činnost Národního fóra
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Příspěvek na konferenci
Makroekonomie E 7 - otázky.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Služby kariérového poradenství pro dospělé v ČR
GOAL Guidance and Orientation for Adult Learners
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno

Představení výzkumného projektu a dílčích výsledků Název: Vzdělávání dospělých v různých fázích životního cyklu: priority, příležitosti a možnosti rozvoje (reg.č. IJ 017/04-DP2 projekt finančně podporovaný MPSV) Vybrané cíle projektu: Diferencovaně zmapovat vzdělávací potřeby dospělých Konfrontovat vzdělávací nabídku a poptávku Navrhnout postupy, jak podporovat smysluplné zapojení dospělých do vzdělávání. Dílčí výsledky dostupné na: Dílčí výsledky na téma: Služby kariérového poradenství v kontextu celoživotního poradenství

Kariérové poradenství představuje služby a aktivity, jejichž smyslem je pomoci všem jedincům v každém věku a v každém bodě života, aby v každém věku a v každém bodě života (lifelong) dokázali: identifikovat své schopnosti, kompetence a zájmy smysluplně se rozhodovat v oblasti vzdělávání, dalšího vzdělávání a zaměstnání řídit svou individuální životní dráhu v oblastech vzdělávání, práce a dalších prostředích, kde jedinec může uplatňovat a/nebo využívat své zdroje a kompetence (life-wide) (Memorandum, 2000, Common European Principles, 2004, Career guidance, 2004,). Komplexní kariérové poradenství se snaží naučit lidi plánovat a rozhodovat se o práci a učení (Career guidance, 2004, s. 19, Nathan, Hill, 2006, s. 2).

Služby kariérového poradenství Zahrnují shromažďování kariérových informací, nástroje hodnocení a sebehodnocení, poradenské interview, vzdělávací programy (pomoci jedincům rozvíjet jejich sebepoznání, vytvářet příležitosti k sebepoznávání a rozvíjet jejich dovednosti k řízení kariéry) a prožitkové programy (zkusit si různé alternativy před vlastním výběrem), programy hledání práce, služby při přechodech (Career guidance, 2004, s.10).

Vybrané otázky koncipování služeb kariérového poradenství pro dospělé Podněty ke koncipování služeb kariérového poradenství v kontextu celoživotního poradenství se opírají o výsledky rozsáhlého kvantitativního šetření s následujícími metodologickými charakteristikami: Sběr dat proběhl v první polovině roku 2005 za použití standardizovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek vznikl jako náhodný výběr z dospělé populace ČR ve věku let. Výběrový soubor je plně reprezentativní pro populaci ČR dané věkové skupiny. Počet respondentů 1418 (návratnost byla 49%)

Účast na programech dalšího vzdělávání SkupinyProcenta těch, kteří se zúčastnili kurzů dalšího vzdělávání zaměřeného na Náplň práce % Cizí jazyky % Práce s počítači % Osobno stní rozvoj % Rodičovství partnerství výchova dětí % Trávení volného času % Záležitosti občanského života % Hodně ohrožení Středně ohrožení Málo ohrožení

Jak nabízet poradenské služby? Kde dospělí (20-65 let) hledají radu v oblasti práce (tři nejčastější varianty)? Kde nejčastěji Nezaměstnaní odpovědělo 60% Zaměstnaní odpovědělo 94% Studenti odpovědělo 65% U odborníka 21%27%20% Poradím si sám 24%23%16% Příbuzní, známí 30% Knihy, časopisy 16% Internet 36%

Kdo může mít zájem o služby podporující kariérové přechody? Nezaměstnaní si přejí najít lepší zaměstnání. Zaměstnaní nebo podnikatelé, kteří subjektivně pociťují vysokou pravděpodobnost ztráty zaměstnání, si přejí najít lepší zaměstnání. Zaměstnaní nebo podnikatelé, kteří subjektivně pociťují střední a nízkou pravděpodobnost ztráty zaměstnání, si nepřejí najít lepší zaměstnání. Výroky jsou vyjádřením statisticky významného vztahu mezi současným ekonomickým postavením a přáním – najít si lepší zaměstnání v blízké budoucnosti (do tří let).

Děkuji za pozornost