Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření27.12.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Advertisements

ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Románská kultura.
Románská kultura 10. – 12. století
Románský sloh Tereza Baloušková II.B.
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
STŘEDOVĚK.
Románský sloh.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Gotická kultura a vzdělanost
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
VY_52_INOVACE_ZBO2_5164HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Gotická architektura v Čechách
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výroba skla v raném středověku
Barokní móda.
KELTOVÉ II.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Další nálezy na keltském sídlišti
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Sortiment oděvních výrobků. Názvy a rozdělení výrobků k odívání se řídí normou ČSN To je závazné pro výrobu, učební texty a literaturu.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Móda krátkých vlasů 30. léta Třicátá léta jsou charakteristická ondulací železem a rozvojem termické preparace Josef Mayer- zdokonalení termické.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Zpracovala: Barbora Brožíková IX. ročník 2012/2013
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Gotika Bolfíková Nikola.
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název vzdělávacího materiálu
Za vlády přemyslovských králů 1
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Název vzdělávacího materiálu
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_20
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Středověká společnost- vrcholná
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření Ročník1.ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahZajímavosti v oblasti kultury století Způsob využitíDoplnění učiva k období přemyslovských knížat a králů AutorHrbáčková Šárka KódVY_32_INOVACE_18 DHRA 12

Kultura století - móda první krejčovské cechy vznikaly v západní Evropě v průběhu 11. st. v Čechách byly založeny dokonce až roku 1318 v Praze oděvy se vyráběly podomácku, chudší si museli vystačit pouze svépomocí, na župních hradech vznikaly oděvnické řemeslné dílny - tzv. gynacaea, kde se předly, tkaly a barvily látky a kde se šily a vyšívaly oděvy. Církevní roucha se šila v klášterech. Románské odívání je stylově jednoduché a navazuje na starší, pozdně antickou tradici s výrazným ovlivněním módou byzantskou Oděv stejného střihu nosil pán i lid a ani mezi ženskou a mužskou módou nejsou příliš velké rozdíly, takže se módní trendy projevovaly spíše v použitých materiálech, jejich kombinacích, barvách

Kultura století - móda Nejmladší děti chodily v raném věku nahé nebo jen v jednoduché košili - tunice v pozdějším věku oblékaly oděv, který byl zjednodušenou kopií oděvů dospělých nadále je třeba suknice považována za vhodný konzervativní oděv kupříkladu pro starce nebo učence

Kultura století - móda Přes bruchy se oblékaly dvě oddělené nohavice, uvazované pomocí zvláštního podvazku vpředu a někdy i vzadu k pasu Tělo samotné pak halila spodní tunika z jemně tkaného plátna zpravidla len, u vysoké nobility někdy i hedvábí Přes tuniku spodní se poté oblékala svrchní - reprezentativní tunika nazývaná v pramenech jako "choděcí" Mohla být o něco kratší než tunika spodní, aby se ukázalo vrstvení oděvu

Kultura století -móda Hlavu chránil urozený muž tkanou, koženou či plstěnou čapkou (např. Kodex Vyšehradský) šlo převážně kónické nebo kulovité čapky, často zdobené na obrubě i jinde výraznými pásy, kožešinovými lemy Dívky a svobodné ženy nosily vlasy prosté nebo stažené čelenkou, vdané je pak ukrývaly pod jednoduchou plachetkou a zavitím V zimě bylo obvyklé halit se do kožichů - u nobility do kožichů z lovné zvěřiny - kožešiny hranostaje (hermelín), sobola či bobra/bobři se běžně lovili také u nás/, pak domácí kožešiny - medvěda, vlka, lišky, rysa.

Kultura století - móda V období raného středověku byly nejvíce rozvinuty ozdoby hlavy a krku -jedná se o náušnice a záušnice, korálky, kaptorgy, nákrčníky Základním šperkem byla záušnice, prostý kroužek z bronzu, stříbra, mědi, ale i olova. Pokročilejší variantou je záušnice s očkem. Mnohem větší oblibu měly tzv. esovité záušnice a varianta dvojitého esovitého zakončení. Její povrch býval pozlacován, postříbřován. Na kroužek esovité záušnice bývaly také zavěšovány korálky, další kroužky.

Kultura století - móda Další významnou kategorií je ozdoba krku. Ve starší době 11. a 12. století -nákrčník. Je buď z jednoho kusu, nebo splétaný ze dvou a více drátů. rozšířenější ozdobou byl náhrdelník složený z různých druhů korálků a polodrahokamů, společně s dalšími závěsky jako jsou křížky, mušle Korálky bývaly ze skla, vzácné kameny jsou zastoupeny ametystem, křišťálem, fluoritem. Byly různě broušené do kulových, hranolových a jiných složitých tvarů.

Kultura století Odívání ženOdívání mužů ortus_Deliciarum_1190.jpg

Literatura Kybalová, L.: Dějiny odívání - Středověk, Praha 2001 Petráň, J. : Dějiny hmotné kultury I. díl, Praha 1985 Petr Čornej a kol., Ilustrované české dějiny. Praha, Litera, 1996 Václav Novotný, České dějiny. I.1. Od nejstarších dob do smrti knížete Oldřicha. I.2. Od Břetislava I. do Přemysla I. ( ), I.3. Čechy královské za Přemysla I. a Václava I. ( ), I.4. Rozmach české moci za Přemysla Otakara II. ( ). Praha, Leichtrovo nakl., Josef Žemlička, Čechy v době knížecí. Praha, NLN, 1997