Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Mezinárodní management doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. Ing. Sylva Talpová, Ph.D, Ing. Alena Šafrová,Ph.D Ing. Pavla Odehnalová, Ph.D
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského G Jiřího Gutha-Jarkovského.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
Autor: Bc. Veronika Brzková Vedoucí práce: Ing. Hana Jahodová, CSc.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Projektová příprava vzdělávacích akcí.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA
Diplomový seminář úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Diplomový seminář 1. setkání.
Veřejná politika Garant kursu a přednášející:
Státní maturita Jindřich Kitzberger.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Doporučený vzor individuální prezentace
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Logistika a Supply Chain Management
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Exkurz do historie a kultury Romů
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Z0076 Meteorologie a klimatologie
MINIMATURITY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Ekonomika veřejného sektoru
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 9. října 2017
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
ZÁKLADNÍ INFORMACE PS 2015/16 Název předmětu: MANAGEMENT 1 (BKH_MAN1)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Diplomový seminář úvodní přednáška
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE Dokázat propojit teoretické znalosti
ROČNÍKOVÁ PRÁCE Dokázat propojit teoretické znalosti
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Informační modelování staveb (BIM)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející: Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc., MSc. Ke konzultacím se přihlašujte elektronicky na Asistenti pro studenty FSV: Mgr. Martin Kameník (garant Praktika veřejné politiky) Mgr. Pavel Bareš PhDr. Ing. Pavel Mička Mgr. Vít Skála Asistentka pro studenty FHS: Mgr. Selma Muhič Dizdarevič, PhD.

Cíle výuky Uvést studenty do oboru veřejné politiky. Učinit tak vymezením klíčových pojmů jejího kategoriálního aparátu s příklady jejich aplikace v procesu poznání. Vést studenty k samostatnému studiu, ke kritické práci s odbornou literaturou a k sepsání odborného textu, který bude vycházet z jejich praktických zkušeností a který může reagovat na potřeby institucí, v nichž pracují. Studentům FSV důrazně doporučuji v jejich vlastním zájmu zúčastnit se i nepovinné součásti tohoto kursu – Praktik veřejné politiky.

Studijní povinnosti Podmínkou připuštění k písemné zkoušce z předmětu (max. 60 bodů) je zpracování studie podle dohodnutého zadání (max. 40 bodů). Témata studií budou se studenty FSV dohodnuta na začátku semestru a budou studenty průběžně rozpracována tak, aby rozpracovaná verze studie mohla být odevzdána k připomínkám do

Celkové hodnocení bude provedeno takto: Dosažené body:Hodnocení: 80 a víceVýborně 70 – 79Velmi dobře Dobře 59 a méněNeprospěl Uv é st studenty do oboru veřejn é politiky. Učinit tak vymezen í m kl í čových pojmů jej í ho kategori á ln í ho apar á tu s př í klady jejich aplikace v procesu pozn á n í. V é st studenty k samostatn é mu studiu, ke kritick é pr á ci s odbornou literaturou a k seps á n í odborn é ho textu, který bude vych á zet z jejich praktických zku š enost í a který může reagovat na potřeby instituc í, v nichž pracuj í.

Harmonogram výuky a témata – bloky I a II Přednáška Blok I: Veřejná politika jako sociální praxe. Veřejná politika jako vědní disciplína. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik. Veřejná politika jako proces (úvod) Praktikum veřejné politiky: Zadání osnovy studie Praktikum veřejné politiky: Odevzdání rozšířené osnovy studie Přednáška Blok II: Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti. Pojem vládnutí. Globální krize jako krize vládnutí. Aktéři ve veřejné politice.

Harmonogram výuky a témata – blok III Přednáška blok III: Organizace státu, politický systém, typy demokracie. Nástroje veřejné politiky. Tvorba agendy. Jak poznávat veřejnou politiku. Příprava na zkoušku Praktikum veřejné politiky: Odevzdání rozpracované verze studie.

Student se s asistentem dohodne na tématu, obsahu a struktuře studie co nejdříve. Doporučená struktura studie: Název, autor Shrnutí (česky, anglicky) Obsah Úvod Vymezení poznávacího nebo praktického problému (v čem studie přispívá k lepšímu pochopení problematiky) Rekapitulace dosavadní úrovně poznání (s odkazy na příslušné autory a prameny) Teoretická východiska (fakultativně: hypotézy, konceptuální model/y) Charakteristika užitých metod (důvody volby, omezení, způsoby aplikace) Postup a výsledky zkoumání (možno dále strukturovat) Závěr (včetně kritického zhodnocení dosažených výsledků a doporučení dalšího směru zkoumání) Použité prameny Přílohy (fakultativně)

Základní literatura Potůček, M. et al.: Veřejná politika. Praha, Sociologické nakladatelství Potůček, M. – Musil, J. – Mašková, M. (eds.): Strategické volby pro Českou republiku. Teoretická východiska. Praha, Sociologické nakladatelství Veselý, A. – Nekola, M. (eds.): Analýza a tvorba veřejných politik. Praha, Sociologické nakladatelství (U studentů FHS doporučeno.) Potůček, M. a kol.: Jak jsme na tom. A co dál? Strategický audit České republiky. Praha, Sociologické nakladatelství 2005.