Praha olympijská EKOS P13. Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP. 2020 V HLAVNÍM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Advertisements

MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Prezentace při zveřejňování souhrnu „Ekonomické a marketingové studie pořádání letních olympijských her v roce 2016 resp v hlavním městě Praha" 26.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s..
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Silnice nebo železnice
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
PREZENTACE ŘSD ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR.
SUBURBANIZACE.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Finanční výkazy obchodních společností
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Regionální operační program Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Brno Kateřina Plachá.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Hospodaření obcí v roce 2016
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Tisková konference ČMKOS
Rozpočtová a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Tisková konference ČMKOS
Rozpočtová a fiskální politika
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Rozpočtová a fiskální politika
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Praha olympijská EKOS P13

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Některé aspekty organizace a časování Veškeré aktivity Prahy, které budou nutné pro úspěšné zvládnutí kandidatury, se budou odvíjet od základní struktury výběru, která je pevně dána. MOV definuje čtyři základní statuty, které městům v jednotlivých fázích procesu výběru může udělit: I Status města Vznik statutu Okamžik uděleni pro OH v roce 2016 Okamžik uděleni pro OH v roce 2020 Zájem města o pořádání OH ČOV zašle MOV dopis ve kterém oznámí přání Prahy/ČOV pořádat OH Červenec 2007Červenec 2011 Uchazečské město MOV přijme zájem města o pořadatelství OH Září-listopad 2007 Září-listopad 2011 Kandidátské město MOV vyhodnotí dotazníky uchazečů a provede užší výběr Květen 2008Květen 2012 Hostitelské město Volba pořadatelského města na základě detailních doplňujících podkladů Červenec 2009Červenec 2013

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Základní koncept - Výhody a nevýhody Prahy Praha musí přijít s výrazně odlišnou strategií kandidatury než „standardní' pořadatelská města olympijských her (OH) Výhody vůči „standardním" kandidátům: Krása města i architektury Ideální poloha a dostupnost, vysoký objem turistiky Střední Evropa (zatím pouze Praha a Budapešť) Malé vzdálenosti v rámci města a okrajových částí Územní plánování (kvalita, hloubka, dlouhodobost) Velké plochy i u centra města Nevýhody vůči „standardním" a středoevropským kandidátům: Méně sportovišť (pro hry i tréning) Menší množství vrcholných sportovních akcí Možnosti ubytování nebudou v okamžiku kandidatury postačovat bez dodatečné výstavby u niž je nutné prokázat životaschopnost Nikoli pro OH ale pro ČR jsou potřebné rozsáhlé infrastrukturní investice PricewaterhouseCoopers Strana listopadu 2004

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Základní koncept - rozmístění sportovišť PricewaterhouseCoopers s Strana listopadu 2004

Vývoj nákladů

Celkové náklady OH

Přehled nákladů

Náklady POCOG

Veřejné zdroje - Praha

SWOT analýza Prahy

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Makroekonomická vyčíslení (pro OH 2020) Hlavním důvodem, proč pořádání olympiády je většinou pro hostitele výnosné, jsou vnější finanční prostředky, které by jinak jeho ekonomika nezískala. Zdrojem těchto prostředků jsou příjmy od médií, sponzorů, členů "Olympijské rodiny" a turistů. Výsledky generované modelem celé ekonomiky zohledňují nutnost splatit deficit her 66.5 mld. Kč nutný k pokrytí výše uvedeného rozdílu mezi soukromými zdroji a náklady her. I po splacení tohoto rozdílu hry stále generují přírůstek HDP ve výši 25 mld. Kč (cca 1% HDP). Považujeme-li tento oněch 66.5 mld. Kč za investici do her, lze z makroekonomického hlediska vyjádřit poměr mezi náklady a výnosy projektu her asi jako (66.5 mld. Kč : 91 mld. Kč = mld. Kč), tj. zhruba 3 : 4. Mezi další makroekonomické přínosy her patří například zvýšení daňových příjmů v objemu zhruba 16 mld. Kč, obratů v ekonomice o 55 mld. Kč, či 44 tis. vytvořených pracovních míst. Inflace nad rámec obecné inflace v ekonomice není modelem indikována. PricewaterhouseCoopers s Strana listopadu 2004

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Shrnutí přínosů pro Prahu Subjek t Kategori e Kvantifikovatelné N Nekvantifikovatelné n é PrahaPřínosy Vybudovaná infrastruktura nad rámec běžného rozvoje v hodnotě 31 mld. Kč Infrastruktura v rámci běžného rozvoje získává prioritu, nová infrastruktura Vybudovaná sportoviště v hodnotě 21 mld. Kč Dlouhodobý plán a vize rozvoje Vybudované výstaviště v hodnotě 1 mld. Kč Sportoviště brzdící odchod rodin do satelitních městeček Přínosy z turistiky v hodnotě cca 8 mld. KčVýstaviště jako nová dominanta Prahy a potvrzení její atraktivity PR (platí i pro ČR a regiony) v hodnotě zhruba 2-3 násobku vynaložených prostředků Rozvoj Strahova a Letňan Nové centrum pro sport a odpočinek v Maninách Zahrnutí do skupiny nejúspěšnějších světových metropolí lákajících investice a globální firmy Jasná vůdčí pozice mezi městy v středoevropském regionu včetně Rakouska Náklady Podíl na deficitu financování ve výši cca 20 mld. Kč PricewaterhouseCoopers s Strana listopadu 2004

Pro zveřejnění souhrnu „EKONOMICKÉ A MARKETINGOVÉ STUDIE POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER V ROCE 2016 RESP V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA" připravila společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Shrnutí přínosů pro ČR SubjektKategori e KvantifikovatelnéNekvantifikovatelné Česká republika PřínosyVšechny přínosy Prahy Přilákání takřka 41 mld. Kč zdrojů jako příjmy Organizačního výboru OH Zařazení mezi země schopné pořádat OH se všemi důsledky pro přitažlivost investic a rozvoj ekonomiky Celkový pozitivní makroekonomický dopad ve výši 25 mld. Kč po úhradě všech závazků (úroků i splátek dluhově financovaného deficitu příjmů a výdajů her) Sport pro generaci dětí počítačů Zvýšení celkového obratu ekonomických subjektů o 50 mld. Kč. Celkový daňový dopad ve výši 8 miliard Kč daně z obratu z multiplikačních efektů her a zhruba 8 mld. Kč na daních z příjmů z výše uvedeného přírůstku HDP. Náklady Podíl na deficitu financování ve výši cca 37 mld. Kč (bez Prahy, krajů a sport, svazů) PricewaterhouseCoopers s Strana listopadu 2004

Pro z OH v Praze zážitek nejvýznamnější sportovní události, rozvoj celého města. Výstavba olympijské vesnice - rozvoj rezidenčního bydlení, univerzitám.. Řešení nedostatku sportovišť rozvoj infrastruktury - urychlení výstavby dálnice D3, další rozšiřování metra, spojení ruzyňského letiště s centrem či rozvoj městské železnice a modernizace železničních koridorů, což by bylo i v souladu se závazkem Evropské unii o rozvoji železnice. finanční výnosy. I po splacení deficitu her by jejich konání znamenalo cca 1% přírůstek na HDP, asi 25 mld. Kč. Dále by tato událost znamenala příjmy z turistiky ve výši několika miliard korun. Zlepšila by se její pozice mezi městy ve střední Evropě.

Proti Praha, ze všech měst, ve kterých se OH v posledních desetiletích konaly, má v době rozhodnutí o záměru pořádat OH nejmenší počet již existujících sportovišť, které je možné pro OH využít, ergo Praha nemá v současnosti to, co je pro OH podstatné a to jsou sportoviště. studie rovněž uvádí, že přímé náklady pražského organizačního výboru budou 40,4 mld. Kč což je pro srovnání víc než jeden současný roční rozpočet města Prahy, z vlastní zkušenosti víme, že Praha není zrovna městem, které by pravidelně pořádalo velké sportovní události na úrovni mistrovství Evropy či světa, nicméně MOV považuje právě takové zkušenosti za jeden ze základních předpokladů pro přidělení pořádání OH, obecně se ve studii mnohokrát opakuje argument, že OH budou pro Prahu hlavním motivem rozvoje území a infrastruktury a to včetně velkých dopravních staveb-zdravý rozum říká, že by to mělo být právě naopak Praha jaksi automaticky počítá s tím, že OH se budou konat především mimo Prahu a to takřka na celém území České republiky, obecným souhlasem krajů se však ve studii nikdo nezabývá a dokonce to vypadá, že se jich nikdo ani moc neptal, ostatně ani občanů a občanek se nikdo neptá a nezeptá neboť veškeré návrhy na pořádání referenda k OH byly radnicí odmítnuty.

Postoj české populace ke kandidatuře ČR na LOH v roce 2016 výzkum r.2005

Co není započítáno? Investice do infrastruktury mimo Prahu –Železnice, silnice, letiště (odhad 487mld. Kč) Investiční výdaje na sportovní zařízení mimo Prahu Investice do ubytovacích kapacit –Soukromé zdroje Bezpečnost (podhodnocené výdaje ½ BCN) – nové nároky na bezpečnost

BCN versus PHA Barcelona –Přímé působení (8,9 mld. USD) –Indukované ekonomické působení (23,3 mld. USD) –Odhad až 50%všech pozitivních efektů bylo zpětně pohlceno negativními efekty –(↑cen a živ nákladů → ↑úrokové míry →↓reálné mzdy → ↓konkursch. (vyšší cen.hladina) →↓D po zboží, ↓zaměstnanosti, ↓ celkové produkce –BCN 65 mld. státní investice –Celkem OCOG 1,45 mld. USD Praha –1,5mld USD (dle studie) –? (pokud multiplikátor analogicky k BCN) pak x 2,61 …3,9 mld. USD –? Riziko inflační spirály; možný problém úroky z dluhové služby –↑cen, nájmů, ↑mzdy ve vybraných profesích (reálně ?); –PHA státní investice (dle studie=inv.+neinv) 3,75 mld ??? –Celkem POCOG 2,54 mld. USD

Děkuji za pozornost

Literatura mesto.cz/(i3x1qc555hxmub450vqrt0rt)/zdroj.aspx?typ=2 &Id=61462&sh= http://magistrat.praha- mesto.cz/(i3x1qc555hxmub450vqrt0rt)/zdroj.aspx?typ=2 &Id=61462&sh= Zdroje pro prezentaci – – –