NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické prvky, jejich názvy a značky
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Úvod do botaniky - vědní obory, vědci, systém Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Autor: Stejskalová Hana
Struktura látek a stavba hmoty
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Periodická tabulka chemických prvků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
zpracovaný v rámci projektu
Chemické značky, vzorce a zákony
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
3. Periodická tabulka a zákon Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Hustota 8. ročník.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Stavba atomu 8. ročník.
Elementární částice uvnitř atomu
Periodická soustava - PSP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Období: září – prosinec2011
Hustota Máme tři krychličky o objemu 1 cm3. Krychličky jsou z různých materiálů. Pouhým potěžkáním zjistíme, že každá má jinou hmotnost. Měřením na vahách.
Atomy, molekuly, sloučeniny
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické prvky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Chemické prvky Anotace: Pochopit pojem chemický prvek. Uvědomění si souvislostí mezi pojmy atom, prvek, protonové číslo, uspořádání prvků v PSP

Chemické prvky Prvky jsou nejjednodušší látky, které známe. Většina prvků se vyskytuje v přírodě ve sloučeninách. Některé prvky se vyskytují volné, např. kyslík, dusík, zlato, uhlík jako diamant, síra. Celkem je zatím popsáno 111 chemických prvků

Chemický prvek = látka složená z atomů, které mají stejné protonové číslo. Atomy různých prvků se od sebe liší počtem protonů neboli protonovým číslem. Atomy téhož prvku mají vždy stejný počet protonů neboli stejné protonové číslo.

Značky prvků Každý chemický prvek dostal svoji mezinárodní značku neboli symbol. Značka (symbol) prvku je odvozena z jeho latinského názvu. Značky prvků se používají i k popisu složitějších látek – sloučenin.

Jan Svatopluk Presl 4. září 1791– 6. dubna 1849 Byl profesor zoologie a mineralogie na univerzitě v Praze a jeden z nejvýznačnějších českých přírodovědců 19. století. Spoluzakládal českou a odvozeně i slovenskou odbornou terminologii mnoha vědních oborů, zejména pak v mineralogii, chemii, zoologii a botanice. Je autorem českých a slovenských názvů pro draslík, kyslík a vápník.

Jöns Jacob Berzelius 20. srpna 1779– 7.srpna 1848 Byl významný švédský chemik. Vymyslel moderní chemické značky prvků. Spolu s Johnem Daltonem a Antoinem Lavoisierem je považován za otce moderní chemie. Vyvinul systém jednoduchých chemických značek, například O pro kyslík, Fe pro železo. Jeho symbolika, se používá v chemii dodnes.

Názvy prvků Většina prvků má český název, který je odvozen od názvu mezinárodního (latinského), ty jsou odvozeny: a/ podle vlastnosti prvku (chlor je odvozen od řeckého chloros, což znamená žlutozelený) b/ podle zdroje výskytu (vápník byl získáván z vápence) c/ podle země, kde došlo k objevu (polonium podle Polska, germanium podle Německa) d/ podle významných chemiků (mendelevium podle D. I. Mendělejeva, nobelium A. Nobela, einsteinium podle A. Einsteina).

Značky prvků značka jen velké začáteční písmeno např. vodík, hydrogenium, H (čti há), většinou se však značka skládá ze dvou písmen, např. olovo, plumbum, Pb (čti pé-bé). Úkol 1: Vyhledej v periodické tabulce názvy prvků, které začínají písmenem S, a napiš u nich protonová čísla:

Značky prvků

Úkol 2: České, mezinárodní názvy a značky prvků V periodické tabulce prvků vyhledej české názvy, mezinárodní názvy a značky prvků s protonovými čísly 1 – 20, 26, 29, 30, 35, 47, 50, 53, 79, 80, 82 a napiš podle níže uvedeného vzoru do tabulky

Kontrola úkolu 1 14 Si, 16 S, 21 Sc, 34 Se, 38 Sr, 50 Sn, 51 Sb, 62 Sm, 106 Sg

Úkol 6: České, mezinárodní názvy a značky prvků Název prvku Značka prvku českýmezinárodní kyslíkoxygeniumO V periodické tabulce prvků vyhledej české názvy, mezinárodní názvy a značky prvků s protonovými čísly 1 – 20, 26, 29, 30, 35, 47, 50, 53, 79, 80, 82 a napiš podle níže uvedeného vzoru do tabulky:

Zdroje a citace Cs.wikipedia.org: Jan_Svatopluk_Presl [online] [cit ]. Dostupné z: Cs.wikipedia.org: Jöns_Jacob_Berzelius [online] [cit ]. Dostupné z: Broukej.cz: tabulka [online] [cit ]. Dostupné z: