Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periodická tabulka chemických prvků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periodická tabulka chemických prvků"— Transkript prezentace:

1

2 Periodická tabulka chemických prvků
Prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků podle rostoucího protonového čísla Z. Uspořádání prvků v periodické soustavě prvků není náhodné. Nejvhodnější variantu (uspořádání do tabulky) publikoval v roce1869. D. I. Mendělejev. Že by v roce 1869 něco věděli o protonech? Tak jak to tedy bylo? Úkol: V učebnici na str. 21 je původní tabulka. Porovnej ji se současnou formou.

3 Mendělejev seřadil prvky do tabulky podle jejich vlastností
Mendělejev seřadil prvky do tabulky podle jejich vlastností. V tabulce vynechal prázdná místa pro prvky, které budou teprve objeveny. Dokonce předpověděl vlastnosti některých tehdy neznámých prvků. Jakých na příklad? . Periodický zákon: Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Periodický zákon zní hodně složitě. Jednoduše můžeme říct, že prvky, které jsou v periodické soustavě prvků pod sebou mají podobné vlastnosti. Úkol: Uměl bys vysvětlit proč?

4 Periodický zákon Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Periodický zákon zní hodně složitě. Jednoduše můžeme říct, že prvky, které jsou v periodické soustavě prvků pod sebou mají podobné vlastnosti. Úkol: Uměl bys vysvětlit proč?

5 Periodická tabulka chemických prvků je grafickým vyjádřením periodického zákona
To znamená, že její uspořádání do řádků a sloupců souvisí s vlastnostmi prvků, tedy s jejich stavbou elektronového obalu. Jak? Prvky ve sloupcích(skupinách) mají podobné vlastnosti, protože mají stejný počet valenčních elektronů. Prvky v řádcích mají valenční elektrony na stejné elektronové slupce Pokud nerozumíš některému z pojmů v obrázku, podívej se do učebnice, nebo na internet.

6 Zdroje BRÁNECKÁ, Jana. Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ - WebZdarma.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Periodická tabulka chemických prvků"

Podobné prezentace


Reklamy Google