Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Způsobilost k výkonu povolání
Farmaceutický asistent a jeho role v lékárně-vývoj a současnost,porovnání s EU Vypracovala: PharmDr.Bobková Romana
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Česká asociace adiktologů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
PORADA HLAVNÍCH SESTER dne
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
Fakulta zdravotnických studií
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Novinky ve specializačním vzdělávání
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Registry a celoživotní vzdělávání NLZP v zemích EU PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Principy a základní teze k profesní komoře vzniklé ze zákona včetně reflexe konzultačního procesu Mgr. David Pospíšil ředitel Odbor sociálních služeb Ministerstvo.
Porada hlavních sester Palác Charitas, Praha
PORADA MANAGEMENTU ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (PMN) MZ ČR, Palackého nám. 4, Praha
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
Informace z úseku regulace NLZP
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Sociální šetření a legislativa
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Studijní program Ošetřovatelství
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018
Transkript prezentace:

Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Mgr. Alice Strnadová, MBA ředitelka Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání Hlavní sestra ČR

Informace k vnitřnímu (vnitrorezortnímu) připomínkovému řízení návrh zákona rozeslán k připomínkám dne možnost připomínkovat do (členové PT Rady hospodářské a sociální dohody pro zdravotnictví do ) Připomínkující místa:  odbory  VZP, Svaz zdravotních pojišťoven  profesní sdružení, odborné společnosti (např. ČAS, ČLS JEP, ČLK, Asociace nemocnic, Asociace zdravotnických škol, ……)  MŠMT  PT RHSD pro zdravotnictví

Informace k vnitřnímu (vnitrorezortnímu) připomínkovému řízení  celkem 1149 připomínek od 72 připomínkujících subjektů  připomínky jsou často protichůdné, vyjádření k variantním řešením taktéž  připomínky vyhodnoceny, ale prozatím nevypořádány

Informace k vnitřnímu (vnitrorezortnímu) připomínkovému řízení  nejvíce připomínek ke vzdělávání a kompetencím všeobecným sester, zdravotnických asistentů  kritizována často dvojkolejnost vzdělávání  nesouhlas s rušením vzdělávání v některých oborech na SZŠ (Asistent zubního technika, laboratorní asistent, nutriční asistent)  značná nejednotnost o celoživotním vzdělávání, kontrole CŽV a registraci NLZP

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona  PS pro NLZP zřízena dne na základě rozhodnutí ministra zdravotnictví (příkaz ministra č. 18/2015) Poslání a úkoly PS pro NLZP:  podílení se na řešení odborných problémů souvisejících s výkonem NLZP  vyjadřování se k návrhům právních předpisů týkajících se výkonu a vzdělávání NLZP a připravovaných MZ ČR

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Složení:  2 zástupci MZ ČR  zástupce ČAS  2 zástupci Výboru pro zdravotnictví PS ČR  zástupce Odboru kompatibility ÚV ČR  2 zástupci MŠMT (za VŠ, SŠ a VOŠ)  2 zástupci vzdělavatelů NLZP (1 za VŠ, 1 za SŠ a VOŠ)  zástupce za profesi všeobecné sestry  zástupce Asociace krajů ČR  zástupce odborů

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona  PS zasedala 3x, hlavním tématem vzdělávání a činnosti všeobecných sester a zdravotnických asistentů ve spojitosti s předložením návrhu nového zákona Výstupy:  nejednotné  ? - zvýší se počet zdravotnických pracovníků změnou vzdělávání, posílením kompetencí?  požadavek zajistit MZ a MŠMT data o aktuálním počtu NLZP, o počtech absolventů ( z toho nastupujících do praxe nebo pokračujících ve studiích). Informace budou sděleny dnes Ing. Bartůňkovou (ÚZIS)

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Realizace zákona:  shoda, že je nutné předložený návrh zákona ještě upravit (např. v oblasti CŽV, registru, ?? kvalifikačního vzdělávání) Úkoly:  vydefinovat rozsah činností absolventa s maturitní zkouškou, poté zahájit realizaci potřebných kroků v úpravě vzdělávání (stanovisko MŠMT)  analýza CŽV  otázky registru NLZP ze zákona č. 96/2004 Sb.  vytvoření kompetenčního modelu

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Otázky – kvalifikační vzdělávání:  výkon povolání pod odborným dohledem a přímým vedením (pouze u absolventů nebo u těch, kteří vstupují do zam. poprvé), netýká se psychologů a logopedů  dosažitelnost rady a pomoci ZP  vzdělávání v oborech, která nemají uplatnění  duální vzdělávání v oborech, kde kapacita jedné úrovně se perspektivně jeví do budoucna jako postačující  všeobecná sestra - zdravotní sestra (název profese)  navrácení vzdělávání profese dětské sestry na kvalifikační úroveň

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Otázky – CŽV:  povinnost pro všechny profese  zajistit cyklické periodické CŽV (kreditní systém nahradit počtem hodin v k. roce, pro sestru návrh 12 hodin  možnost 2/3 absolvovat u svého zaměstnavatele  plán CŽV bude stanovovat zaměstnavatel  zrušení průkazu odbornosti

Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl a realizace zákona Otázky:  specializační vzdělávání  změny v oblasti akreditačních řízení  otázky Registru (nyní především kontrola CŽV, registr dle zákona č. 372/2011 Sb.,)  změny v oblasti uznávání kvalifikací

Děkuji za pozornost