ELearningový kurz informační výchovy na MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová 3. června 2008, Informační den ÚVIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Informační gramotnost na středních školách
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
Kurz práce s informacemi rodí se multimediální experiment MU Brno
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
PARTNEŘI PROJEKTU ING.SLADKÝ PAVEL + RENTEL PŘEDSTAVUJÍ E-LEARNINGOVÝ SYSTÉM JAKO POMŮCKU PRO ZAVÁDĚNÍ “KVALITNÍHO MANAGEMENTU VE VZDĚLÁVÁNÍ”
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
E-learning ve výuce na SŠ
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
e-learning Lucie Rohlíková
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Studium eLearningovou formou na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné Petr Korviny, Jaroslav Ramík
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Tvorba e-learningových kurzů v LMS Moodle
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Ostrava,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Informační vzdělávání Nové trendy, web 2.0. IG a web 2.0 Decentralizované služby, kooperace, agregace zdrojů, princip aktivní účast uživatelů Důsledky.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice e-Education Andrea Barešová Account.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 eLearning teoreticky a prakticky Roman Malo.
Petr SUCHÁČEK, Gabriela ŠTEFANOVÁ. * Teoretická část  Instituce a ICT  Učitelé a ICT  Studenti a ICT * Empirická část  Dotazníkové šetření mezi spolužáky.
Natáčení videa jako jeden ze způsobů propagace služeb Informačního centra MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová Informační den ÚVIS,
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 eLearningový systém ELIS Roman Malo
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Úvodní slovo o sekci SJS
Nástroje podpory uživatelů
Transkript prezentace:

eLearningový kurz informační výchovy na MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová 3. června 2008, Informační den ÚVIS

OSNOVA Informační gramotnost Informační výchova eLearning eLearningový subsystém Univerzitního informačního systému MZLU v Brně Kurz informační výchovy Informačního centra MZLU v Brně

INFORMAČNÍ GRAMOTNOST IG (information literacy) = schopnost využívat informační zdroje a ICT pro zvýšení efektivity studia, práce i života (video)video podporou IG je informační výchova

INFORMAČNĚ GRAMOTNÝ STUDENT (podle ALA) 1.Umí formulovat své informační zájmy a potřeby. 2.Umí efektivně vyhledávat a používat informace. 3.Je schopen kritického hodnocení informací a jejich zdroje. 4.Je schopen nové informace integrovat do již získaných znalostí a uvědomuje si souvislosti (information transformers vs. information recievers). 5.Využívá informace efektivně pro dosažení specifického účelu. 6.Při využívání ICT se chová legálně, eticky a zodpovědně. Zdroj: Information Literacy Competency Standards for Higher Education, American Library Association, 2000 (

CÍLE INFORMAČNÍ VÝCHOVY naučit uživatele samostatně pracovat s informacemi naučit uživatele vyhledávat a efektivně využívat všechny dostupné informační zdroje, služby knihoven a informačních institucí vypěstovat návyk pravidelného sledování odborné literatury, která je dostupná i elektronicky, a její využití při studiu a psaní odborných prací přiblížit terminologii související s knihovnictvím a informační vědou

DRUHY INFORMAČNÍ VÝCHOVY exkurze do knihovny s výkladem o službách a fondech jednorázová / průběžná / tématická školení přednášky, cvičení, kurzy jako součást některých předmětů samostatné přednášky a semináře, kurzy, které garantují a vyučují knihovníci na příslušné VŠ elektronické a multimediální formy - eLearning

eLEARNING výuka s využitím výpočetní techniky a internetu forma vzdělávání využívající multimediální prvky (prezentace a texty s odkazy, animované sekvence, video snímky, sdílené pracovní plochy, komunikaci s lektorem a spolužáky, testy atd.) Zdroj: Wikipedie

VÝHODY eLEARNINGU zpřístupňuje výuku širokému okruhu uživatelů studium podle možností – přístup 24/7, nejvhodnější čas a místo ke studiu, vlastní tempo, pořadí přednášek, student si sám určí znalosti, které chce/potřebuje prohloubit, možnost kdykoliv se vrátit k látce bohatší (atraktivnější?) výukové prostředí pro realizátory: snížení požadavků na personální a materiální zajištění výuky, snadné a rychlé aktualizování látky, doplňování studijní literatury, snadnější testování

ÚSKALÍ eLEARNINGU samostatné studium, sebemotivace „úmrtnost“ studentů ovládání ICT nutný přístup k internetu chybí přímý kontakt s lektorem pro realizátory: vytvořit atraktivní e-kurz (vzhled je stejně důležitý jako obsah), příprava materiálů, motivace studentů

eLEARNINGOVÉ SYSTÉMY Moodle ATutor Angel LMS Blackboard …

eLEARNINGOVÝ SUBSYSTÉM UIS na MZLU v Brně (1) eLearningová platforma je na MZLU v Brně součástí Univerzitního informačního systému (UIS) výhodou je integrace s jinými aplikacemi UIS − ušetřené náklady na administraci více samostatných systémů + konzistence ovládání systému + snadná orientace uživatelů kombinuje obvyklé funkce LMS (learning management systems) a LCMS (learning content management systems)

eLEARNINGOVÝ SUBSYSTÉM UIS na MZLU v Brně (2) autorský systém nástroje pro podporu eLearningové výuky –studentské skupiny pro vytváření kooperujících studentských týmů pro řešení skupinových projektů –aplikace pro vytváření a zadávání průběžných úkolů a jejich odesílání tutorovi –dodatečné informační zdroje (evidence užitečných webových stránek, monografií, článků s relevantní problematikou apod.) –slovníček pojmů hodnotící nástroje (autotesty, ostré testy) komunikační a kolaborativní nástroje (diskuze, chat, ) administrativní nástroje statistiky

KURZ INFORMAČNÍ VÝCHOVY Informačního centra MZLU v Brně ukázka

CO DÁL? zpřístupnit další funkce eLearningového subsystému UIS pro IC údržba, aktualizace, vylepšování kontaktní výuka sdílení eLearningových materiálů? („recyklace témat“) _____________________________________ mLearning (forma vzdělávání pomocí mobilních ICT)

DOTAZY

Použité zdroje American Library Association. Information Literacy Competency Standards for Higher Education [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. DOMBROVSKÁ, Michaela. Koncepce rozvoje informační gramotnosti na vysokých školách a odborné semináře IVIG 2003 a ILME. Ikaros [online]. 2003, roč. 7, č. 9 [cit ]. Dostupný z WWW:. ISSN GOLD, Jan. Výukový systém - procesy a vlákna ve Windows XP. [s.l.], xi, 36 s. České vysoké učení technické v Praze. Vedoucí bakalářské práce Jan Trdlička. MALO, Roman. Univerzitní informační systém jako platforma pro eLearningové aktivity. In S4U - Seminář o Univerzitním informačním systému. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, s ISBN ROSMAN, Pavel. M-learning - nové paradigma vzdělávání pomocí ICT [online]. [2007] [cit ]. Dostupný z WWW:. ŠEDINOVÁ, Petra. Informační výchova : okno do výukových činností vysokoškolských knihoven [online]. c2002 [cit ]. Dostupný z WWW:. WIKIPEDIE. E-learning [online] [cit ]. Dostupný z WWW:.

Děkuji za pozornost. Zuzana Streichsbierová tel: