Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_ , živočišné tuky Ing. Blanka Kožíšková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , zelenina Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

Anotace Učební materiál je věnován zelenině. Seznamuje s jejím významem ve výživě, rozdělením do skupin, jednotlivými druhy a dále s podmínkami správného skladování zeleniny.

Význam zeleniny ve výživě Zelenina je důležitou a nepostradatelnou součástí lidské výživy. Má vysokou biologickou a nízkou energetickou hodnotu. Biologický hodnota je dána obsahem vitaminů, minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo) a vlákniny. Nejvyšší biologickou hodnotu má zelenina syrová. Energetická hodnota zeleniny je určena hlavně obsahem sacharidů (cukrů a škrobů).

Požadavky na prodej Jakostní zelenina musí být:  celá  zdravá (nesmí být poškozena škůdci, nahnilá, namrzlá, napadená plísní)  nesmí být nadměrně vlhká  nesmí mít cizí chuť ani pach  nesmí být zvadlá

Rozdělení zeleniny Podle používané části rostliny rozdělujeme zeleninu do těchto základních skupin: 1) Košťálová 2) Kořenová 3) Listová 4) Lusková 5) Plodová 6) Cibulová 7) Stonková 8) Kořeninová

1. Košťálová zelenina Má silný, ale krátký stonek (tzv. košťál) a dužnaté listy. Má vysoký obsah vitaminů a vápníku. Patří sem:  hlávkové zelí (rozlišujeme rané a pozdní, bílé a červené)  čínské (pekingské) zelí  brokolice  kapusta (hlávková, růžičková, kadeřavá)  květák  kedlubny

2. Kořenová zelenina Jsou to kořeny, bulvy, případně oddenky či hlízy rostlin. Patří sem:  mrkev (rozlišujeme karotku a stolní mrkev, v prodeji s natí nebo bez natě)  celer  petržel  červená řepa  ředkvička a ředkev  křen

3. Listová zelenina Jedná se většinou o listy, případně řapíky rostlin. Patří sem:  hlávkový salát  špenát  čekanka – čekankové puky  fenykl  rebarbora  řapíkatý celer

4. Lusková zelenina Luskovou zeleninu tvoří nezralé plody (lusky) vikvovitých rostlin. Patří sem:  hrachové lusky  fazolové lusky

5. Plodová zelenina Do této skupiny se zařazuje zelenina, která má jedlé plody. Patří sem:  rajčata  paprika (kapsaicin = palčivá látka, způsobující pálivost paprik)  lilek (baklažán)  tykev (do této podskupiny patří cukety, dýně a patyzon)  okurky (salátové, nakládačky)  melouny (cukrový a vodní)

6. Cibulová zelenina Vytváří zkrácené stonky a zdužnatělé listy. Obsahuje specifické éterické oleje (palčivé látky). Patří sem:  cibule (v prodeji čerstvá cibule s natí nebo suchá  česnek (rozlišujeme paličák a nepaličák)  pór (netvoří cibuli, ale tlustou, bílou nožku)

7. Stonková zelenina Stonkovou zeleninu na našem trhu představuje chřest (špargl). Jsou to mladé výhonky vytrvalé rostliny o délce asi 20 cm, porostlé trojhrannými šupinami. Je to velmi jemná jarní zelenina.

8. Kořeninová zelenina Jsou to čerstvé natě nebo jejich části (např. listy), které obsahují vonné a chuťově výrazné látky. Používá se k dochucování pokrmů. V čerstvém stavu patří mezi zeleninu, v sušeném stavu mezi koření. Patří sem:  bazalka  dobromysl (oregano)  kopr  libeček  majoránka  petrželová nať

Skladování zeleniny Čerstvá zelenina se skladuje v čistých, vzdušných prostorách. Při nedostatku vzduchu se rychle znehodnocuje např. hlávkový salát, špenát. Většina druhů zeleniny se skladuje nejlépe v chladírně. Výjimku tvoří rajčata, melouny a suchá cibule, kterým vyhovuje teplota 10 až 15˚C. Vlhkost skladových prostor se liší podle druhu zeleniny. Např. rajčata, paprika, cibule, česnek vyžadují suché prostředí, naopak např. kedlubny, kapusta, listová, kořenová, stonková i kořeninová zelenina vyžadují vlhko. Trvanlivost jednotlivých druhů je různá. Obecně platí pravidlo, že pozdní odrůdy jsou trvanlivější než rychlené a rané.

Otázky k opakování 1) Objasněte význam zeleniny ve výživě. 2) Uveďte alespoň čtyři požadavky na prodávanou zeleninu. 3) Vysvětlete rozdíl mezi ranými a pozdními odrůdami hlávkového zelí. Do které skupiny zeleniny zelí patří? 4) Jaké druhy kapusty znáte? 5) Co je to karotka? Do které skupiny zeleniny patří? 6) Co víte o čekance – např. o jejím skladování? Do které skupiny zeleniny patří? 7) Uveďte čtyři druhy plodové zeleniny. 8) Co víte o kořeninové zelenině? Které druhy patří do této skupiny?

Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996