Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , zelenina Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.
Anotace Učební materiál je věnován zelenině. Seznamuje s jejím významem ve výživě, rozdělením do skupin, jednotlivými druhy a dále s podmínkami správného skladování zeleniny.
Význam zeleniny ve výživě Zelenina je důležitou a nepostradatelnou součástí lidské výživy. Má vysokou biologickou a nízkou energetickou hodnotu. Biologický hodnota je dána obsahem vitaminů, minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo) a vlákniny. Nejvyšší biologickou hodnotu má zelenina syrová. Energetická hodnota zeleniny je určena hlavně obsahem sacharidů (cukrů a škrobů).
Požadavky na prodej Jakostní zelenina musí být: celá zdravá (nesmí být poškozena škůdci, nahnilá, namrzlá, napadená plísní) nesmí být nadměrně vlhká nesmí mít cizí chuť ani pach nesmí být zvadlá
Rozdělení zeleniny Podle používané části rostliny rozdělujeme zeleninu do těchto základních skupin: 1) Košťálová 2) Kořenová 3) Listová 4) Lusková 5) Plodová 6) Cibulová 7) Stonková 8) Kořeninová
1. Košťálová zelenina Má silný, ale krátký stonek (tzv. košťál) a dužnaté listy. Má vysoký obsah vitaminů a vápníku. Patří sem: hlávkové zelí (rozlišujeme rané a pozdní, bílé a červené) čínské (pekingské) zelí brokolice kapusta (hlávková, růžičková, kadeřavá) květák kedlubny
2. Kořenová zelenina Jsou to kořeny, bulvy, případně oddenky či hlízy rostlin. Patří sem: mrkev (rozlišujeme karotku a stolní mrkev, v prodeji s natí nebo bez natě) celer petržel červená řepa ředkvička a ředkev křen
3. Listová zelenina Jedná se většinou o listy, případně řapíky rostlin. Patří sem: hlávkový salát špenát čekanka – čekankové puky fenykl rebarbora řapíkatý celer
4. Lusková zelenina Luskovou zeleninu tvoří nezralé plody (lusky) vikvovitých rostlin. Patří sem: hrachové lusky fazolové lusky
5. Plodová zelenina Do této skupiny se zařazuje zelenina, která má jedlé plody. Patří sem: rajčata paprika (kapsaicin = palčivá látka, způsobující pálivost paprik) lilek (baklažán) tykev (do této podskupiny patří cukety, dýně a patyzon) okurky (salátové, nakládačky) melouny (cukrový a vodní)
6. Cibulová zelenina Vytváří zkrácené stonky a zdužnatělé listy. Obsahuje specifické éterické oleje (palčivé látky). Patří sem: cibule (v prodeji čerstvá cibule s natí nebo suchá česnek (rozlišujeme paličák a nepaličák) pór (netvoří cibuli, ale tlustou, bílou nožku)
7. Stonková zelenina Stonkovou zeleninu na našem trhu představuje chřest (špargl). Jsou to mladé výhonky vytrvalé rostliny o délce asi 20 cm, porostlé trojhrannými šupinami. Je to velmi jemná jarní zelenina.
8. Kořeninová zelenina Jsou to čerstvé natě nebo jejich části (např. listy), které obsahují vonné a chuťově výrazné látky. Používá se k dochucování pokrmů. V čerstvém stavu patří mezi zeleninu, v sušeném stavu mezi koření. Patří sem: bazalka dobromysl (oregano) kopr libeček majoránka petrželová nať
Skladování zeleniny Čerstvá zelenina se skladuje v čistých, vzdušných prostorách. Při nedostatku vzduchu se rychle znehodnocuje např. hlávkový salát, špenát. Většina druhů zeleniny se skladuje nejlépe v chladírně. Výjimku tvoří rajčata, melouny a suchá cibule, kterým vyhovuje teplota 10 až 15˚C. Vlhkost skladových prostor se liší podle druhu zeleniny. Např. rajčata, paprika, cibule, česnek vyžadují suché prostředí, naopak např. kedlubny, kapusta, listová, kořenová, stonková i kořeninová zelenina vyžadují vlhko. Trvanlivost jednotlivých druhů je různá. Obecně platí pravidlo, že pozdní odrůdy jsou trvanlivější než rychlené a rané.
Otázky k opakování 1) Objasněte význam zeleniny ve výživě. 2) Uveďte alespoň čtyři požadavky na prodávanou zeleninu. 3) Vysvětlete rozdíl mezi ranými a pozdními odrůdami hlávkového zelí. Do které skupiny zeleniny zelí patří? 4) Jaké druhy kapusty znáte? 5) Co je to karotka? Do které skupiny zeleniny patří? 6) Co víte o čekance – např. o jejím skladování? Do které skupiny zeleniny patří? 7) Uveďte čtyři druhy plodové zeleniny. 8) Co víte o kořeninové zelenině? Které druhy patří do této skupiny?
Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996