Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní pojmy z optiky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
zpracovaný v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Zobrazení zrcadlem a čočkou
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_
Teplo.
VY_32_INOVACE_
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VY_32_INOVACE_
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Člověk a příroda – fyzika
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.17 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: duben Ročník: 2. ročník – čtyřleté gymnázium, 6. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZměny skupenství látek Materiál slouží k zopakování žáků se změnami skupenství.. Obrazový materiál je vhodný pro popis a srovnání změn skupenství. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Změna skupenství Skupenství je stav látky, který se projevuje určitými vlastnostmi. Změna skupenství je fyzikální děj, při němž se skupenství látky mění.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tání - přeměna pevné látky na kapalinu - při tání dodáváme soustavě teplo -u krystalických látek je teplota tání t t charakteristická pro danou látku, závisí na vnějším tlaku -skupenské teplo tání L t = teplo, které přijme pevné těleso zahřáté na teplotu tání, aby se změnilo na kapalinu téže teploty -měrné skupenské teplo tání l t = charakteristika látky, čím je větší, tím látka pomaleji taje -u látek amorfních neexistuje teplota tání, tyto látky postupně měknou a mění se na kapalinu (např. hořící svíčka - vosk)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tuhnutí - opačný proces k tání - při tuhnutí se teplo uvolňuje do okolí soustavy -u krystalických látek je určitá teplota tuhnutí t t -u látek amorfních probíhá v určitém teplotním intervalu -při tuhnutí polykrystalických látek začnou při teplotě tuhnutí vznikat krystalizační jádra - k těmto jádrům se přidávají další částice a vytvářejí zrna -u monokrystalů vznikne jeden zárodek, ke kterému se připojují ostatní částice

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tání a tuhnutí -většina látek při tání svůj objem zvětšuje a při tuhnutí zmenšuje (kovy) -teplota tání těchto látek se zvětšuje s rostoucím vnějším tlakem -některé látky naopak při tání svůj objem zmenšují a při tuhnutí zvětšují (led,germanium, některé slitiny kovů) -u těchto látek se při zvětšení vnějšího tlaku teplota tání naopak sníží [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Sublimace - přeměna pevné látky na plyn - probíhá u látek jako je jód, kafr, led, sníh, pevné vonné látky a zapáchající látky - dodáváme teplo - skupenské teplo sublimace L s = teplo, které musíme tělesu dodat, aby se změnilo na plyn stejné hmotnosti -měrné skupenské teplo sublimace l s = charakteristika látky (čím je větší, tím látka pomaleji taje) Po určité době při konkrétní teplotě v uzavřené nádobě dochází k rovnováze mezi plynným a pevným skupenstvím => tlak páry se nemění, objem pevné látky ani plynu se nemění.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Desublimace - opačný děj k sublimaci - přeměna plynu na pevnou látku - při desublimaci se teplo uvolňuje V přírodě se s desublimací často setkáváme: např. v atmosféře vznik sněhových, kroupových mraků, jinovatka, omrzliny na oknech,… [2][2] [3][3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vypařování - přeměna kapaliny na plyn - probíhá z povrchu kapaliny za každé teploty, při které kapalina existuje - různé kapaliny se vypařují za stejných podmínek různě rychle (líh, voda, rtuť) Rychlost vypařování se zvýší: 1.zvýšením teploty 2.prouděním vzduchu nad povrchem kapaliny 3.zvětšením obsahu povrchu kapaliny Při vypařování dodáváme teplo - skupenské teplo vypařování L v = teplo, které přijme kapalina, aby se změnila na páru téže teploty - závisí na druhu kapaliny a její hmotnosti.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Kapalnění (kondenzace) - opačný děj k vypařování - při této změně se teplo uvolňuje -pára kapalní v důsledku snížení teploty nebo zmenšení objemu (tlakové kyslíkové lahve, mraky v atmosféře, mlha, rosa) -nastává na povrchu kapaliny, pevné látky nebo ve volném prostoru -vytváření kapek usnadňují zrnka prachu, kouře nebo elektricky nabité částice

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Var kapaliny -speciální případ vypařování, kdy se kapalina vypařuje z celého objemu (nejen z povrchu) -probíhá při teplotě varu t v (závisí na vnějším tlaku) -zvýšením vnějšího tlaku se teplota varu zvyšuje (tlakové hrnce) - snížením tlaku se snižuje (výroba sirupu, sušeného mléka, krystalového cukru) [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Fázový diagram diagram, znázorňující rovnovážný stav látky při zvolené teplotě a tlaku [5][5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Jmenujte skupenství látky a jejich základní vlastnosti. 2.Popište jednotlivé změny skupenství. 3.V čem se liší vypařování od jiných přeměn skupenství? 4.Vysvětlete var kapaliny. 5.Nakreslete a popište fázový diagram. 6.Porovnejte tání a sublimaci.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [ 1] RASBAK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] FIR0002. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] WILSON Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] USER:MARKUS SCHWEISS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] PAJS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN