Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ptáci v okolí lidských sídel
Advertisements

Na poli.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Zelinářské Zahrady 2.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Řekni, proč se tomu směju?
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem Y, y
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_28.
Ekosystém lesa a rybníka
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_24.
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
LOUKA živočichové.
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem L, l
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.10_Volně_žijící_zvířata.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Kampak letí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na.
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem S, s
Veverka známá - neznámá
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem S, s
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem S, s
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
ZVÍŘATA V ZIMĚ Některé živočichy můžeme vidět ve volné přírodě i v zimě. Tito živočichové si dokážou udržet stálou tělní teplotu, i když je venku zima.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem S, s
Transkript prezentace:

Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Popis jednotlivých fotografií k vytištění: Snímek č. 4‒6: Myš domácí je hospodářský škůdce. Před zimou se stahuje k lidským obydlím, kde dokáže napáchat veliké škody. Chutná jí téměř všechno, a co nesní, to alespoň rozhryže. Snímek č. 7‒8: Zajíc polní je býložravý, přes léto požírá zejména různé byliny, zbytky plodin po sklizni, přes zimu okusuje i větve a na jaře vyhledává také mladé pupeny. Je bystrý, rychlý, výborný běžec. Jeho největšími nepřáteli jsou draví ptáci a lišky. Snímek č. 9‒11: Veverka obecná obývá v průměru 25‒30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Většinu dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých „spižíren“ v dutinách stromů, které jí poskytují výbornou zásobárnu potravy v zimním období. Při konzumaci potravy přitom sedí jako většina veverkovců „na bobku“, potravu si drží v předních končetinách. V době mezi srpnem a listopadem narůstá veverce zimní srst, která ji chrání před mrazem. Snímek č. 12‒14: Křeček polní má na rozdíl od sysla pestrou srst. V lícních torbách dokáže křeček nanosit do své spižírny až 15 kg obilí. Jeho spižírna může být až dva metry hluboko. V pelíšku přespí křeček celou zimu, je zákonem chráněný. Snímek č. 15‒18: Krtek obecný hospodaří na polích a loukách. Kudy se pohybuje, poznáme podle typických kopečků na povrchu. Živí se převážně hmyzem a jeho larvami, které vyhledává pomocí sluchu a čichu a vyhrabává je ostrým čumáčkem. Má pevné přední nohy, které slouží jako rypadla. Na světle nevidí. Snímek č. 19‒22: Ježek si na zimu připraví hnízdo vystlané senem a listím. Usíná v listopadu a probouzí se až na jaře. Na spánek se musí důkladně posílit a vytvořit si tukové zásoby. Ačkoliv je všežravec, dává přednost živočišné stravě – má rád slimáky, žížaly, brouky a další hmyz.

Snímek č. 23‒25: Také sysel patří k zimním spáčům, probouzí se až v březnu. Je to denní zvíře. Žije v koloniích, vyhrabává si podzemní nory (nory na zimní spánek jsou mnohem hlubší než nory sloužící pouze na úkryt). V koloniích si jeden ze syslů vždy vezme hlídku a upozorňuje na nebezpečí pískavými zvuky. Všichni sysli velmi rychle zmizí v norách, takže je velmi těžké je pozorovat. Sysel si na zimu udělá zásoby tuku, nikoliv obilí, je to kriticky ohrožený druh.

Podle vzoru nakresli, kudy běhá myška:

Nakresli, jak skáče zajíc po poli:

Veverka si shromažďuje zásoby na zimu. Nakresli jí vše podle nápovědy: 5 3 2 1

Křeček si vytvořil podzemní chodby Křeček si vytvořil podzemní chodby. Jen jedna cesta je však správná a dovede ho k jeho zásobárně s obilím:

Krtek si vrtá cestu k žížale Krtek si vrtá cestu k žížale. Obtahuj jeho cestu a popiš ji slovy doleva, doprava, nahoru, dolů:

Nakresli ježkovi co nejvíc bodlin:

Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit. 2011-08-14]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 4028MDK09. Myš: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mus_musculus_2010.JPG?uselang=cs> 4028MDK09. Myš: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Junge_Hausmaus.JPG?uselang=cs> 3268ZAUBER. Myš: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hausmaus_aus_dem_Mauseloch.JPG?uselang=cs> FMICKAN. Zajíc: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Feldhase.jpg> HANS-JÖRG HELLWIG. Zajíc: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:01-sfel-08-009a_-_crop.jpg> RAY EYE. Veverka: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eichh%C3%B6rnchen_D%C3%BCsseldorf_Hofgarten_edit.jpg> OLOVER SPALT. Veverka: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Squirrel_germany.jpg> MIRACETI. Veverka: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sciurus_vulgaris_Suomi-e.jpg> KATANSKI. Křeček: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hamster.jpg> WALTER HEUBACH. Křeček: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heubach_hamster.jpg?uselang=as> ZOPH. Krtek: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:European_mole_animal.jpg> HANNES GROBE. Krtek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Talpa_europaea_hg.jpg?uselang=cs> JORG HEMPEL. Ježek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erinaceus_europaeus_LC0119.jpg?uselang=cs> ROBERTA F. Ježek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Je%C5%BE.JPG?uselang=cs> JACEK ZAPALA. Ježek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Small_hedgehog.jpg?uselang=cs> BS THURNER HOF. Sysel: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europ%C3%A4ischer_Ziesel_in_Hockstellung.jpg> BS THURNER HOF. Sysel: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europ%C3%A4ischer_Ziesel_aus_Erdloch_guckend.jpg> BS THURNER HOF. Sysel: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europ%C3%A4ische_Ziesel_sich_beriechend.jpg?uselang=cs>

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-08-28]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Myš: <http://www.clker.com/clipart-10436.html> Zajíc: <http://www.clker.com/clipart-hare-rabbit.html> Veverka: <http://www.clker.com/clipart-43041.html> Šiška: <http://www.clker.com/clipart-pine-cone.html> Žalud: <http://www.clker.com/clipart-cartoon-nut.html> Houba: <http://www.clker.com/clipart-1997.html> Vejce: <http://www.clker.com/clipart-14097.html> Křeček: <http://www.clker.com/clipart-93844.html> Obilí: <http://www.clker.com/clipart-26500.html> Krtek: <http://www.clker.com/clipart-mole.html> Žížala: <http://www.clker.com/clipart-worm.html> Veverka: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kurre5.jpg> Křeček: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allocricetulus_eversmanni.jpeg?uselang=cs> Krtek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Talpa_europea_k%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_vakond.jpg?uselan g=cs> Krtek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krtek1.jpg?uselang=cs> Ježek: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hedgehog-en.jpg?uselang=cs>