Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Advertisements

Podpora zpracování obrazových dat na Masarykově univerzitě
Kvantifikace aktuálního ekonomického přínosu ePACS
Digitální obrazová informace a systémy PACS
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
10Gb/s metropolitní síť VUT v Brně Vysoké učení technické v Brně Centrum výpočetních a informačních služeb Vladimír Záhořík, Tomáš.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Národní digitální knihovna
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.

1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
PACS Picture Archiving and Communication System
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
UIS pro uživatelů Milan Šorm. 20. října 2006UIS pro uživatelů2 Obsah prezentace Struktura informačního systému UIS na MZLU v Brně Srovnání.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Oborová informační brána Musica
Nástroje podpory uživatelů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.

Projekt MeDiMed Metropolitan Digital Imaging System in Medicine Vývoj systému - první projekt pro výuku obrazových informací podán v roce 1995 Vývoj systému - první projekt pro výuku obrazových informací podán v roce 1995 Zajištění rutinního provozu zpracování medicínských obrazových dat od roku 2002 Zajištění rutinního provozu zpracování medicínských obrazových dat od roku 2002 Dlouhodobá archivace medicínské obrazové informace Dlouhodobá archivace medicínské obrazové informace Výměna obrazové informace mezi nemocnicemi. Zkvalitnění spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními. Výměna obrazové informace mezi nemocnicemi. Zkvalitnění spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními. Podpora výuky a výzkumu v oblasti zpracování medicínské obrazové informace Podpora výuky a výzkumu v oblasti zpracování medicínské obrazové informace

Metropolitní Akademická Síť Více než 100 km optických kabelů propojujících mimo jiné všechny velké nemocnice ve městě Brně

Fiber optics and wireless connection in Brno city IS BAPS

Technologické centrum

Neustálý dohled nad sítí

Podpora projektu v rámci sdružení CESNET

Univerzitní centra jsou propojena vysokorychlostními spoji, které nejsou příliš vytíženy

Sekundární PACS servery ve vzdálené lokalitě (Studovna – Komenského náměstí) Logická struktura Metropolitního PACS řešení Nemocnice I Nemocnice II Privátní pracovny radiologů (mimo nemocnici) Učebny, atp Nemocnice I: Zdravotnické zařízení pro které se obrazové nemocnice zpracovávají 100 procentně v Metropolitním PACSU Nemocnice II: Zdravotnické zařízení kooperující určitým způsobem v oblasti zpracování obrazových informací s Metropolitním Pacsem Plná čára znamená rutinní přenos, přerušovaná znamená úpravu obrazových informací v databázi anonymních obrazových studií Primární PACS servery umístěné na Ústavu výpočetní techniky MU (rutinní, komunikační, výukový)

Financující projekty Financující projekty První projekt „Využití vysokorychlostních přenosů k integraci heterogenních multimediálních medicínských dat„ byl podán již v roce Vzhledem k finanční náročnosti nebyl přijat. První projekt „Využití vysokorychlostních přenosů k integraci heterogenních multimediálních medicínských dat„ byl podán již v roce Vzhledem k finanční náročnosti nebyl přijat. Rozvoj brněnské akademické sítě pro potřeby vědy a výzkumu Rozvoj brněnské akademické sítě pro potřeby vědy a výzkumu (1998 – 2000), financující program: Rozvoj informační infrastruktury výzkumu a vývoje (MŠMT ČR) (1998 – 2000), financující program: Rozvoj informační infrastruktury výzkumu a vývoje (MŠMT ČR) Digitální knihovny Digitální knihovny (1999 – 2004), výzkumný záměr (MŠMT ČR) (1999 – 2004), výzkumný záměr (MŠMT ČR) Telemedicína v Brně Telemedicína v Brně (2001 – 2002), financující program: IGA (MZČR) (2001 – 2002), financující program: IGA (MZČR) Vysokorychlostní přenosy a archivace digitálních obrazových medicinských dat Vysokorychlostní přenosy a archivace digitálních obrazových medicinských dat ( 2001 – 2003), financující program: Výzkum a vývoj v oblasti Zdravotních systémů a informatiky (MZČR) ( 2001 – 2003), financující program: Výzkum a vývoj v oblasti Zdravotních systémů a informatiky (MZČR)

Financující projekty Zvýšení rychlosti přístupu a dostupnosti metropolitního archivu medicínských obrazových informací Zvýšení rychlosti přístupu a dostupnosti metropolitního archivu medicínských obrazových informací ( ), financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) ( ), financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) Autentizovaný přístup k službám metropolitního archivu medicínské obrazové informace. Autentizovaný přístup k službám metropolitního archivu medicínské obrazové informace. ( ), financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) ( ), financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) Dohledový systém metropolitního archivu medicínských obrazových informací ( ) Dohledový systém metropolitního archivu medicínských obrazových informací ( ) financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) financující program: Fond rozvoje CESNET (CESNET) Rozvoj výuky klinických oborů moderními informačními technologiemi rok 2005 Rozvoj výuky klinických oborů moderními informačními technologiemi rok 2005 Rozvojový projekt LF MU Rozvojový projekt LF MU Telemedicína ve výuce rok 2006, Rozvojový projekt LF MU Telemedicína ve výuce rok 2006, Rozvojový projekt LF MU Efektivní zpracování medicínských obrazových informací. Efektivní zpracování medicínských obrazových informací. ( ) Informační společnost (Národní program výzkumu - TP2) ( ) Informační společnost (Národní program výzkumu - TP2) (AV ČR) (AV ČR) Healthware Healthware ( ), R&D projekt v rámci 6 rámcového programu EU ( ), R&D projekt v rámci 6 rámcového programu EU

Z ákladní charakteristiky výukového systému MeDiMed Vývoj je koordinován v rámci ostatních aktivit projektu MeDiMed. Vývoj je koordinován v rámci ostatních aktivit projektu MeDiMed. Technologie PACS doplněna o speciální komponenty. Základem je mezinárodní komunikační standard DICOM. Technologie PACS doplněna o speciální komponenty. Základem je mezinárodní komunikační standard DICOM. Systém je koncipován tak, aby splňoval požadavky kompatibility se systémy pracujícími v reálném provozu. Systém je koncipován tak, aby splňoval požadavky kompatibility se systémy pracujícími v reálném provozu. Vyvíjen s cílem vytvořit pro uživatele prostředí, které se v zásadních aspektech neliší od reálných provozních systémů. Vyvíjen s cílem vytvořit pro uživatele prostředí, které se v zásadních aspektech neliší od reálných provozních systémů. Určen pro studenty lékařských oborů i pro začínající radiology nemocnic. Určen pro studenty lékařských oborů i pro začínající radiology nemocnic. Podpora výzkumných aktivit v oblastech zpracování medicínské obrazové informace. Podpora výzkumných aktivit v oblastech zpracování medicínské obrazové informace. Při dalším rozvoji budou respektovány směry vývoje v této oblasti. Při dalším rozvoji budou respektovány směry vývoje v této oblasti.

Základní komponenty řešení Vyhrazený PACS server Vyhrazený PACS server Dedikovaný server pro spolehlivou dlouhodobou archivaci anonymizované obrazové i doplňující textové informace. Provozován na ÚVT Masarykovy univerzity (klimatizovaný sál, 24/7 dohled, … ). Dedikovaný server pro spolehlivou dlouhodobou archivaci anonymizované obrazové i doplňující textové informace. Provozován na ÚVT Masarykovy univerzity (klimatizovaný sál, 24/7 dohled, … ). Anonymizační modul Anonymizační modul Z obrazové studie jsou odstraněny všechny informace, které by v budoucnu mohly vést k odhalení identity pacienta. Lze sledovat průběh onemocnění (léčby) pacienta jehož obrazová informace byla zařazena do výukového systému z různých zdravotnických zařízení. Z obrazové studie jsou odstraněny všechny informace, které by v budoucnu mohly vést k odhalení identity pacienta. Lze sledovat průběh onemocnění (léčby) pacienta jehož obrazová informace byla zařazena do výukového systému z různých zdravotnických zařízení. Modul pro doplnění obrazové informace o lékařskou zprávu Modul pro doplnění obrazové informace o lékařskou zprávu Popis obrazové studie ve formátu DICOM Structured Report. Podle charakteru snímku obsahuje vlastní popis nálezu, popis vyšetřovacího postupu, … Popis obrazové studie ve formátu DICOM Structured Report. Podle charakteru snímku obsahuje vlastní popis nálezu, popis vyšetřovacího postupu, … Modul pro doplnění obrazové informace o klíčová slova Modul pro doplnění obrazové informace o klíčová slova Každá obrazová studie zařazena do výukové databáze musí být opatřena vhodnými atributy (klíčovými slovy), které umožní pozdější snadné vyhledávání dle zvolených kritérií. Každá obrazová studie zařazena do výukové databáze musí být opatřena vhodnými atributy (klíčovými slovy), které umožní pozdější snadné vyhledávání dle zvolených kritérií.

Zařazení obrazové studie do výukového systému Z PACS systému zdravotnického zařízení. Z PACS systému zdravotnického zařízení. Z jiných zdrojů obrazové informace (diapozitivy, VHS kazety, jiné digitální datové formáty, … ) transformací do standardu DICOM. Z jiných zdrojů obrazové informace (diapozitivy, VHS kazety, jiné digitální datové formáty, … ) transformací do standardu DICOM. Pracoviště musí být vybaveno speciálně upravenou prohlížecí stanicí, která umožní anonymizaci obrazové studie, doplnění textového popisu a klíčových slov (TomoCon Workstation). K prohlížení obrazové informace lze použít libovolný DICOM prohlížeč.

Hierarchie klíčových slov zdroj: Dähnert W.: Radiology Review Manual Musculoskeletal SystemEar, nose, and throat disorders Musculoskeletal SystemEar, nose, and throat disorders Central Nervous System - Skull and Spine Central Nervous System - Skull and Spine Central Nervous System - BrainADENOID CYSTIC CARCINOMA Central Nervous System - BrainADENOID CYSTIC CARCINOMA Ear, Nose, And ThroatAPICAL PETROSITIS Ear, Nose, And ThroatAPICAL PETROSITIS ChestBENIGN MIXED TUMOR OF PAROTIS ChestBENIGN MIXED TUMOR OF PAROTIS BreastCAROTID ARTERY DISSECTION BreastCAROTID ARTERY DISSECTION Heart and Great VesselsCAROTID ARTERY STENOSIS Heart and Great VesselsCAROTID ARTERY STENOSIS Liver, Bile Ducts, Pancreas, and SpleenCarotid Duplex Ultrasound Liver, Bile Ducts, Pancreas, and SpleenCarotid Duplex Ultrasound Gastrointestinal TractCarotid Plaque Gastrointestinal TractCarotid Plaque Urogenital TractErrors In Duplex Ultrasound Urogenital TractErrors In Duplex Ultrasound Obstetrics and GynecologyCHOANAL ATRESIA Obstetrics and GynecologyCHOANAL ATRESIA Nuclear MedicineCHOLESTEATOMA Nuclear MedicineCHOLESTEATOMA Primary Cholesteatoma Primary Cholesteatoma Secondary Cholesteatoma Secondary Cholesteatoma

Závěr Vývoj technických prostředků a současné vytváření podmínek k co nejširšímu zpřístupnění medicínských obrazových dat pro potřeby medicínské výuky a výzkumu. Vývoj technických prostředků a současné vytváření podmínek k co nejširšímu zpřístupnění medicínských obrazových dat pro potřeby medicínské výuky a výzkumu. Rozšiřování systému v rámci ČR i zahraničí. (Projekt AV, Slovensko, EU-Healthware, další projekty) Rozšiřování systému v rámci ČR i zahraničí. (Projekt AV, Slovensko, EU-Healthware, další projekty)