Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_JDEME_TANCIT_OBLEKANI_ PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE-II_PREZENTACE_06 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_04 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_PRACOVNI_PLAN_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_PRIJIMACI_POHOVOR_BOTY _PREZENTACE_20 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET- SESTAVOVANI_TABULE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_MALA_VELKA_SVATBA_PREZENTACE_20 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE_PREZENTACE_05 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_ZADANKA_NA_INVENTAR_CATERING_PREZE NTACE_10 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_DIVADLE_KINE_NA_K ONCERTE_PREZENTACE_07 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_HOSTINY_OBJEDNAVKA_HOSTIN_PREZENTACE_05 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_GARDEN_PARTY_PREZENTACE_16 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_SPORTOVNI_DIVACI_DO_N EPOHODY_PREZENTACE_08 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_KOURENI_ALKOHOL_PRE ZENTACE_09 Název školyStřední.
Secese – sochařství a užité umění Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_SOCHARSTVI_A_UZITE_UMENI_PREZE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_12 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
OSLOVOVÁNÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEXTILNÍ ZBOŽÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
IMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NOVOIMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Textilní vlákna Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhNápojová gastronomie TémaOdrůdy vína - MODRÉ Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se s odrůdami vín. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY André - modrá moštová odrůda vzniklá křížením Svatovavřinecké x Frankovka, Velké Pavlovice, Cabernet Moravia - někdy výrazné až rušivé tóny černého rybízu, ČR, sklizňová zralost ve druhé polovině října Cabernet Sauvignon - francouzská modrá odrůda, vzniklá pravděpodobně náhodným křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Frankovka - starobylá modrá moštová odrůda, víno je s vyšší kyselinou a tříslem, vhodné k dlouhému ležení v láhvi a k barikování Merlot - z Francii, nejvíce v oblasti Bordeaux, oblíben i v ostatních vinařských zemích, celkem se pěstuje ve světě na ploše cca 200 tis ha Modrý Portugal - starobylá evropská odrůda, vhodná k výrobě Svatomartinského vína, víno lehčího typu s nižší intenzitou barvy, rubínové odstíny

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Rulandské modré - Pinot noir – franc. modrá moštová odrůda, z Burgundska, dnes legendární a internacionální - pěstovanou na celém světě, barva - světle granátové až po cihlové tóny Svatovavřinecké – franc. původ, víno harmonické, rubínové až tmavě rubínové barvy s vyšším obsahem kyselin a třísel Zweigeltrebe - rakouská modrá moštová odrůda vzniklá křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké, harmonické, tmavě červené

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY V červených vínech můžeme hledat vůně a chutě: - chuť i vůní ostružin, černého rybízu, povidel při vyzrálosti malin, někdy vůně fialek, tóny borůvek, zahradních jahod - v chuti i vůni po peckovém červeném ovoci, většinou višně, třešně, výrazné vůně lesního ovoce. - v chuti jsou charakterní kořenité tóny, káva, čokoláda

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Obr. 1 Obr. 2

ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Obr. 3 Obr. 4

Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Použité obrázky Obr. 1 - JIM G. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: y,_California,_USA_( ).jpg Obr. 2 - JIM G. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pa_Valley,_California,_USA_( ).jpg Obr. 3 - OSMENDA, Michal. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: nery_in_Eguisheim,_Alsace_( ).jpg Obr. 4 - OSMENDA, Michal. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ).jpg