Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0106.1F.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Dělicí (separační) a čisticí metody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_08.
VZDUCH.
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
CHEMIE - Polysacharidy
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
CHEMIE - Metabolismus živin
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
SMĚSI HRA.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
Základy chemických technologií
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Uváděj písmenem typ směsi
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie – obecná a anorganická Vzdělávací okruh Směsi látek - metody oddělování směsí Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s vlastnostmi směsí a popisuje metody jejich oddělení Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Filtrace, kalolis, krystalizace, sacharósa, glukósa, fruktósa, kyselina citronová, chlorid sodný, destilace, bod varu, kondenzace, sedimentace, hustota, odstřeďování, odstředivá síla Datum CHEMIE - Metody oddělování směsí

Směsi látek - metody oddělování

Filtrace oddělení pevné látky rozptýlené v kapalině průchodem pórovitým materiálem na pórovitém materiálu se pevná látka zachytí, kapalina jím projde velikost oddělených částic je dána velikostí pórů dělícího materiálu částice, jejichž rozměr je menší, než velikost pórů filtračního materiálu se při filtraci neoddělí

využití filtrace v praxi se používají různé typy filtrů na různém principu konstrukce v potravinářském průmyslu se filtruje např. pivo, dále se filtrace používá při čištění šťáv při výrobě cukru apod.

kalolis je zařízení k tlakové filtraci kapalin – výroba piva, cukru a čištění odpadních vod Obr.č.1: Obr.č.2:

Krystalizace je vylučování tuhé látky v krystalech z přesyceného roztoku nebo vylučování tuhé látky při tuhnutí taveniny a) volná - při ní je roztok ponechán v klidu a vytváří se malé množství velkých krystalů b) rušená - roztok se promíchává a vzniká velké množství malých krystalků

využití krystalizace výroba cukru (krystalizace sacharózy ze šťáv) výroba kyseliny citronové nevítaným jevem je krystalizace cukrů v ovocných sirupech - rozklad sacharózy na fruktózu a glukózu a následující krystalizace méně rozpustné fruktózy

Chlorid sodný Kuchyňská sůl Obr.č.3: Obr.č.4:

Destilace destilace je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu při zahřívání se začíná nejprve vypařovat složka s nejnižším bodem varu, její páry přecházejí do chladicí sekce, v níž se ochladí a zkapalní (zkondenzují)

laboratorní destilace Obr.č.5:

průmyslová destilace Obr.č.6: Obr.č.7:

využití destilace v potravinářském průmyslu - výroba lihu a destilátů (destilovaných lihovin) technické využití - výroba kyslíku a dusíku

Sedimentace je klesání částic v prostředí kapalném, nebo plynném na základě rozdílné hustoty částic a prostředí nejdříve sedimentují částice s největší hustotou (částice, jejichž hustota, hustotu prostředí - kapaliny nebo plynu, nejvíce převyšuje )

příklady sedimentace výroba sušeného mléka - ve vrcholu sušicí věže se rozstřikuje kapalná surovina - průchodem sušící věže schne v jemných částečkách, ty sedimentují na dno věže výroba škrobu – pevná látka v kapalině – škrobové mléko nepříjemným jevem je sedimentace částeček prachu a mikroorganismů ze vzduchu

Odstřeďování je oddělování látek na základě jejich rozdílné hustoty k oddělování látek využívá odstředivé síly F čím je větší frekvence otáčení tím bude oddělování dokonalejší

Využití odstřeďování oddělování mléčného tuku od mléka, oddělování tuků a vody při vytavování tukové tkáně horkou vodou, oddělování škvarkové drtě z taveného sádla, oddělování krystalů cukru od sirobu apod.

Otázky V čem je podstata filtrace ? Kde se využívá filtrace ? Co je podstatou destilace a jaké je její technické využití ? Kde využijeme sedimentaci v potravinářství ? Uveď jaké fyzikální zákonitosti využijeme při odstřeďování.

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc. Chemie A, vyd. Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha 1984 jako svou první publikaci