Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie – obecná a anorganická Vzdělávací okruh Směsi látek - metody oddělování směsí Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s vlastnostmi směsí a popisuje metody jejich oddělení Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Filtrace, kalolis, krystalizace, sacharósa, glukósa, fruktósa, kyselina citronová, chlorid sodný, destilace, bod varu, kondenzace, sedimentace, hustota, odstřeďování, odstředivá síla Datum CHEMIE - Metody oddělování směsí
Směsi látek - metody oddělování
Filtrace oddělení pevné látky rozptýlené v kapalině průchodem pórovitým materiálem na pórovitém materiálu se pevná látka zachytí, kapalina jím projde velikost oddělených částic je dána velikostí pórů dělícího materiálu částice, jejichž rozměr je menší, než velikost pórů filtračního materiálu se při filtraci neoddělí
využití filtrace v praxi se používají různé typy filtrů na různém principu konstrukce v potravinářském průmyslu se filtruje např. pivo, dále se filtrace používá při čištění šťáv při výrobě cukru apod.
kalolis je zařízení k tlakové filtraci kapalin – výroba piva, cukru a čištění odpadních vod Obr.č.1: Obr.č.2:
Krystalizace je vylučování tuhé látky v krystalech z přesyceného roztoku nebo vylučování tuhé látky při tuhnutí taveniny a) volná - při ní je roztok ponechán v klidu a vytváří se malé množství velkých krystalů b) rušená - roztok se promíchává a vzniká velké množství malých krystalků
využití krystalizace výroba cukru (krystalizace sacharózy ze šťáv) výroba kyseliny citronové nevítaným jevem je krystalizace cukrů v ovocných sirupech - rozklad sacharózy na fruktózu a glukózu a následující krystalizace méně rozpustné fruktózy
Chlorid sodný Kuchyňská sůl Obr.č.3: Obr.č.4:
Destilace destilace je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu při zahřívání se začíná nejprve vypařovat složka s nejnižším bodem varu, její páry přecházejí do chladicí sekce, v níž se ochladí a zkapalní (zkondenzují)
laboratorní destilace Obr.č.5:
průmyslová destilace Obr.č.6: Obr.č.7:
využití destilace v potravinářském průmyslu - výroba lihu a destilátů (destilovaných lihovin) technické využití - výroba kyslíku a dusíku
Sedimentace je klesání částic v prostředí kapalném, nebo plynném na základě rozdílné hustoty částic a prostředí nejdříve sedimentují částice s největší hustotou (částice, jejichž hustota, hustotu prostředí - kapaliny nebo plynu, nejvíce převyšuje )
příklady sedimentace výroba sušeného mléka - ve vrcholu sušicí věže se rozstřikuje kapalná surovina - průchodem sušící věže schne v jemných částečkách, ty sedimentují na dno věže výroba škrobu – pevná látka v kapalině – škrobové mléko nepříjemným jevem je sedimentace částeček prachu a mikroorganismů ze vzduchu
Odstřeďování je oddělování látek na základě jejich rozdílné hustoty k oddělování látek využívá odstředivé síly F čím je větší frekvence otáčení tím bude oddělování dokonalejší
Využití odstřeďování oddělování mléčného tuku od mléka, oddělování tuků a vody při vytavování tukové tkáně horkou vodou, oddělování škvarkové drtě z taveného sádla, oddělování krystalů cukru od sirobu apod.
Otázky V čem je podstata filtrace ? Kde se využívá filtrace ? Co je podstatou destilace a jaké je její technické využití ? Kde využijeme sedimentaci v potravinářství ? Uveď jaké fyzikální zákonitosti využijeme při odstřeďování.
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc. Chemie A, vyd. Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha 1984 jako svou první publikaci