[ 1 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK 4.11. a 1.12.2011 EK – zapojení ČR do mezinárodní spolupráce a VHP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
Advertisements

Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Administrace v novém programovém období 2014 – 2020
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík 11. Předsednictvo Rady VŠ, 18.dubna 2013.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Správná klinická praxe a regulace KH v ČR a EU 1.den © 2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Oddělení klinických hodnocení léčiv Oddělení posuzování.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
NAŘÍZENÍ PRO KH A DALŠÍ DŮLEŽITÉ INFORMACE Sekce registrací Oddělení klinického hodnocení Oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2012.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
[ 1 ] L.K a VHP Voluntary Harmonisation Procedure Lucie Kraváčková, MUDr. Sekce registrací oddělení klinického hodnocení Státní.
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
[ 1 ] Lucie Kraváčková a Novinky v oblasti KH MUDr. Lucie Kraváčková Registrační sekce oddělení klinického hodnocení.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení, a © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
NEDOSTATKY PŘI PŘEDLOŽENÍ CTA MUDr. Lucie Kraváčková SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016) Výzva Dodatečných aktivit.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
Interní postupy MAS Brdy
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Nová farmakovigilanční legislativa
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016)
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Etické komise v Evropské Unii
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Termíny a lhůty předkládání a dopracování výstupů
MUDr. Jana Lukačišinová
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
Transkript prezentace:

[ 1 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a EK – zapojení ČR do mezinárodní spolupráce a VHP procedury MUDr. Lucie Kraváčková oddělení KH, Sekce registrací Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a EMA - European Medicines Agency HMA – Heads of Medicines Agencies Spolupráce v rámci pracovní skupiny pro KH (CTFG – EMA) = Clinical Trial Facilitation Group Ad Hoc group for the development of implementing guidelines for Directive 2001/20/EC TIG+JOG – Telematic Implementation Groups + EudraCT Joint Operation Group CAT - Committee for Advanced Therapies CHMP - Committee for Medicinal Products for Human Use Mezinárodní spolupráce

[ 3 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Mezinárodní spolupráce odd. KH Mezinárodní spolupráce Spolupráce v rámci pracovní skupiny pro KH (CTFG – EMA) Výměna informací a spolupráce s ostatními lékovými agenturami EU VHP – Voluntary Harmonisation Procedure TIG+JOG – pracovní skupina k Evropské databázi KH Spolupráce na tvorbě legislativy ČR – spolupráce na tvorbě a novelizaci zákona o léčivech a vyhlášek EU – spolupráce na tvorbě směrnic, nařízení, doporučení Účast v pracovní skupině Ad hoc group for the development of implementing guidelines for Directive 2001/20/EC relating to GCP (Evropská komise Brusel) Tvorba doporučení (pokynů) SÚKL pro oblast KH Mezinárodní spolupráce

[ 4 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a CTFG – C linical T rials F acilitation G roup HMA zřizuje CTFG v r Koordinovat implementaci direktivy 2001/20/ EC do KH Podklady připomínek pro jednání Ad hoc skupiny v rámci EC - harmonizace v rámci EU Od r práce na projektu VHP Leden/ pilotní fáze VHP Pokračování VHP

[ 5 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Klíčová charakteristika VHP Pouze 1 elektronická dokumentace poslaná na 1 adresu ( Protokol, IB, IMPD) Zajištění dodržení časových lhůt Harmonizovaná vědecká diskuze (není třeba hledat specif. modifikace pro jednotlivé státy, konsolidovaný list připomínek - GNA)

[ 6 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Fáze VHP Fáze I – preprocedurální (validační) - žádost o VHP s identifikací států + předložení požadované dokumentace (max.5 dní) Fáze II - vlastní posouzení ve VHP Ref.NCA/Co-Ref.NCA dle typu studie + ostatními autoritami NCA (1. posouzení ve 30 dnech, celkově max. 60 dní) Fáze III - národní procedura - formální žádost CTA + IP/IS - max. 10 dní (včetně validace)

[ 7 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP fáze Fáze IŽádost o VHP Kdykoliv možné podat Elektronické předložení žádosti CTA pro KH k VHP-C(coordinator) prostřednictvím /Eudralink rozesláno Ref./Co-Ref. + jednotlivým státům NCA V 5 prac. dnech po přijetí VHP- C Informace o přijetí žadateli - Den 1 VHP fáze 2 nebo kompilace formálních nedostatků VHP-C→nutno doplnit formální nedostatky do 3 dnů žadatelem

[ 8 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP fáze 2 (část 1) Fáze 2VHP CTA posouzení krok I Den 1Zahájení VHP- zahájení pos. Ref./Co-Ref. NCA Den Den 31 Den 32 Společný AR (posouzení KH) poslán P-NCA Konsolidace všech připomínek GNA Žádné GNA informace o přijetí - končí VHP a začíná fáze 3 – národní proces V případě GNA→VHP-C pošle žadateli + jednot.státům →odpověď žadatele musí být do 10 dní Den 42 – den 60 VHP zhodnocení krok II Den 42Deadline pro předložení dodatečně požad. el. dok. a revid. CTA žadatelem VHP-C

[ 9 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP fáze 2 (část 2) Den 56 Den KH je posouzeno a akceptováno →VHP-C pošle informaci o přijetí → konec VHP a začátek fáze 3 - národní procedura Není-li consensus - TC (Ref.NCA/Co-Ref. +NCA) Den 60 Je-li KH po vnitřní diskuzi akceptovatelné: Informace žadateli VHP-C o přijetí KH → konec VHP a zač. fáze 3 – národní procedura Není-li akceptovatelné: Konec VHP → Dopis žadateli s GNA (finální připomínky) V případě nesouhlasu mezi MS na GNA: seznam států, kde je KH akceptováno a seznam států, kde zůstávají GNA (finální připomínky)

[ 10 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP-Substantial Amendment (SA) Fáze 1Žádost pro VHP - SA Může být podána kdykoliv Elektronicky žádost o SA e- mail/Eudralink; zaslání žádosti o SA účast. se státům P-NCA V 5 prac.dnech po přijetí VHP-C Info o začátku VHP - SA fáze 2 nebo žádost o doplnění ve 3 dnech Fáze 2VHP - SA zhodnocení Den 1Začátek VHP pro SA Den 20Bez GNA→VHP-C- pošle pozit. rozhod.→ konec VHP - SA+ zač. fáze 3 – národní proces Den 35GNA existují, ale byly vyřešeny po vnitřní diskuzi→pozit.rozh.→fáze 3 - národní proces Den 35Zamítnutí - info VHP-C žadateli

[ 11 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP pro SA- národní proces Fáze 3Národní krok V 10 dnech po schválení VHP Předložení formální žádosti o SA každé autoritě v jednot. státech + dopis o rozhodnutí z VHP (do 20 dní od rozhodnutí) V 7 dnech po obdržení Annex II, tj. Dodatku Zhodnocení SA v rámci nár. procedury Po def. rozhodnutíInfo VHP-C o výsledku národní procedury žadatelem

[ 12 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Další důležité informace k VHP Je možný paralelní proces ve státech, které odmítnou účast ve VHP, ale zcela nezávisle na VHP. Poplatky v rámci VHP zatím nejsou→řešeny v rámci národní procedury. Všechny časové lhůty jsou kalendářní dny, kromě iniciálních 5 dní, které jsou pracovní (jak pro CTA, tak pro Annex II) Státy, které se původně nepřipojí, mohou později sdílet VHP, ale není to povinné - CA s tím musí souhlasit, jinak VHP rozhodnutí neplatí a žadatel musí projít klasickou národní procedurou; může být 2. kolo VHP v případě připojení se dalších států Doporučujeme předložit MEK, která bude KH posuzovat, ale neznamená to, že KH bude automat. EK schváleno v rámci VHP

[ 13 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a VHP→ CAP (coordinated assessment procedure) „Concept paper“ revize Direktivy vydaná EK k veřejnému připomínkování (143 odpovědí, z toho 6 od EK) Jednotný evropský portál ( NA i EK) v rámci Evropy pro předložení elektron. dokumentace CAP → budoucnost VHP???; otázka kompetencí NA versus EK Typy klin.hodnocení na základě tzv.“risk based approach“ ; možnost snížení požadavku daných Direktivou pro „nízko riziková“ klinická hodnocení Otázka pojištění

[ 14 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Integrované Designy Protokolů (IPD) IPD- jeden protokol, který obsahuje více částí na základě vědeckého zdůvodnění Týká se hlavně časných vývojových fází, zvl. v onkologii, ale i v jiných indikacích Příklady: fáze I u zdravých dobrovolníků→ podání 1 dávky+ eskalace dávek, intervaly mezi dávkami, přechodné fáze I/II event. II/III

[ 15 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a IPD versus adaptivní design Synonyma pro IPD v anglické terminologii: seamless design, umbrella protocol Pozor na termín adaptivní design protokolu: Vyhrazen pro designy s predefinovanou event. změnou stat. hypotézy k možné stat. změně a tím k změně designu – netýká se časných vývojových fází,ale fází II/III

[ 16 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a Fáze I/II – předpoklady pro přechod Žádné změny ve formulaci IMP Byly stanoveny bezpečnostní hranice Dostatečná preklinická data pro jednot. fáze, event. dodání dalších dat ve formě dodatků Definice MTD a vystavení se dávce Jasná kritéria pro eskalaci dávky a zastavení Detailní popis každé části a def. doby přechodu do 2.části Ustanovení DSMB – vyhodnocení benefit/risk

[ 17 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a IPD- požadavky NCA (SUKL) Požadavek uvést v průvodním dopisu, v kterém státě, která fáze proběhla, probíhá, proběhne Požadavek předložit výsledky z fáze I v podobě SA (podstatný dodatek) s racionále pro pokračování KH v další fázi Při účasti 2 a více států – VHP Postup „ případ od případu“ → může být i požadavek na 2 separátní KH