Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.8 Rostliny a živočichové Evropy Téma: Česká republika jako součást.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Polární pás.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.2 Polská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švédské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Stepi Natálie Prokopová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Lesy mírného pásu.
Podnebné pásy – tropický pás
Savci biomů světa 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
VY_32_INOVACE_ Podnebí mírného pásma Autor
VY_32_INOVACE_12_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - LES LISTNATÝ A SMÍŠENÝ
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní společenstva - lesy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola Lednice Břeclavská 510
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
Přírodní krajiny - test
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ekosystém louka Živočichové
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
Rostliny a živočichové Evropy VY_32_Inovace_08KR-3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
JARO V BOTANICKÉ ZAHRADĚ, PRAHA Český jazyk,4. a 5. ročník
Rostliny a živočichové Evropy Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Smíšené a listnaté lesy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VEGETACE
Stepi název step vznikl v ruštině pro travnaté
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.8 Rostliny a živočichové Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku, seznámení se rostlinami a živočichy Evropy. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně.

Evropa GEOGRAFICKÁ MAPA

Příroda Evropy V minulosti byla většina Evropy zalesněna s výjimkou malých regionů (velehorské regiony, oblasti se silným větrem, oblasti hodně podmáčené, extrémně suché oblasti s nedostatkem srážek, zaledněné oblasti). Dnes lesy pokrývají jen asi třetinu plochy světadílu a byly člověkem značně omezeny jak v rozsahu, tak i druhové skladbě. Lesní plochy jsou rozloženy nerovnoměrně, lesnatost se zmenšuje ve směru od severu na jih, což souvisí s vláhovou bilancí.

Vlivy na odlesnění Těžba dřeva pro vyztužení důlních šachet a výstavbu železnic, Vliv zemědělství (prohnojování, meze, velkochovy apod.), Dřevozpracující a papírenský průmysl Znečištění vod a atmosféry Rozsáhlé lesní komplexy se dosud zachovaly na Skandinávském poloostrově, kde jsou tvořeny zejména smrky.

Přírodní vegetační pásma - 1 Tundry jsou rozšířené na pobřeží severní Evropy od Trondheimu směrem k severovýchodu, na Islandu a nejsevernějších ostrovech. Tundry Vyznačují se bezlesou a díky nadbytku vláhy bažinatou krajinou, kde se v teplejších lokalitách vykytují zakrslé dřeviny (břízy). Hlavními zástupci vegetace jsou lišejníky a mechy Z význačných živočichů v tundře žijí např. zajíc bělák, liška polární, sob polární,mrož lední, či medvěd lední Polární liška

Přírodní vegetační pásma - 2 Lesy mírného pásma tvořily před lety rozsáhlé smíšené porosty Od této doby však byly tyto lesy káceny pro pole a pastviny a nahrazovány smrkovými monokulturami. Na severu jsou lesy mírného pásma tvořeny jehličnany a listnáči, zatímco na jihu spíše pouze listnáči Charakteristickými dřevinami jsou buk lesní, habr, lípa širokolistá, některé druhy dubu a olše, osika, jeřáb, ale i borovice Lesy mírného pásma se vyznačují velmi bohatou skladbou živočichů, avšak velcí savci vyhynuli (např. zubr) nebo jsou na pokraji vyhynutí (vlk, kočka divoká, rys ostrovid).

Přírodní vegetační pásma - 3 Stepi - rozkládají se v oblastech, kde je roční úhrn srážek nižší než 500 mm a intenzivní výpar, přičemž hlavním srážkovým obdobím je zima nebo jaro Stepi vyznačují se velkými teplotními výkyvy typickými rostlinami jsou trávy (kostřava, kavyl, kostatec) či bodláky; pro stromy je zde sucho Nejhojnějšími obyvateli stepí jsou bezobratlí, hlodavci, ještěrky a supi; velcí savci se ve stepi neudrží.

Přírodní vegetační pásma - 4 Subtropická krajina - typické suché světlé vždy zelené lesy se zachovaly jen na malých plochách, neboť byly vykáceny. Pěstují se stálezelené stromy a nízké keře Olivovníky, fíkovníky, citroníky, vinná réva, tabák a další teplomilné rostliny Olivovníky Ze zvířat mají zastoupení málo druhů větších savců, hodně hmyzu a ptactva Rozšířený je chov ovcí a koz

Co sis zapamatoval? Lesy Tundra Subtropickém Třetinu plochy světadílu pokrývají Polární liška žije v oblasti zvané Olivovník se pěstuje v pásu

Citace NEZNÁMÝ. zemepis.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart řady Office CHALUPA, Petr a Věra ŠTIKOVÁ. Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Brno: Nová škola, s.r.o., ISBN HRONEK, Milan. Vlastivěda 5. Olomouc: Prodos, ISBN