ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hardware- počítačové komponenty
Advertisements

HARDWARE 1. část.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Procesory Filip Skulník.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
PROCESORY Základní přehled.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Tato prezentace byla vytvořena
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Architektura počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Počítače, mikropočítače, základní pojmy
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Procesory.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vnitřek skříně počítače
Operační pamět počítače-RAM
Centrální procesorová jednotka
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III

Informatika Procesor Mgr. Vilém Nejezchleb

Procesor (CPU – Central Processing Unit) Ústřední výkonná jednotka počítače čte z paměti instrukce, na jejich základě vykonává program. Má svůj vlastní programovací jazyk tzv. Strojový kód. podle typu procesoru se skládá z jednodušších nebo složitějších instrukcí. Elektronický integrovaný obvod Původní procesory počítačů byly sestaveny z diskrétních součástek(elektronek, později tranzistorů). Velikost takového procesoruo dpovídala obvykle jedné velké skříni.

Součásti procesoru Řadič (řídicí jednotka) - jeho jádro zajišťuje řízení činnosti procesoru v návaznosti na povely programu (načítání instrukcí, jejich dekódování, zpracování instrukcí.) – obsahuje celou řadu rychlých pracovních pamětí malé kapacity tzv. registry Sada registrů (v řadiči) - k uchování operandů a mezivýsledků. – Velikost pracovních registrů je jednou ze základních charakteristik procesoru. Aritmeticko logická jednotka (ALU - Arithmetic-Logic Unit) – Jedna nebo více. – Provádí s daty příslušné aritmetické a logické operace.

Součásti procesoru Další rozsáhlé funkční bloky jako třeba paměť cache a různé periferie (CACHE - v procesoru ukládá kopie dat přečtených z adresy v operační paměti ) Jádro procesoru – k rozlišení mezi vlastním procesorem a integrovanými periferními obvody. – Některé současné procesory obsahují „více jader“. – Vícejádrový procesor je tedy integrovaný obvod obsahující několik vzájemně propojených jader procesorů

Dělení procesorů Podle délky operandu v bitech. Základním ukazatelem procesoru je počet bitů, který je procesor schopen zpracovat v jednom kroku. – Pro velmi jednoduché aplikace: čtyřbitové nebo osmibitové procesory např. v mikrovlnných troubách, kalkulačkách, počítačových klávesnicích … – Pro středně složité aplikace: osmibitové nebo šestnáctibitové procesory. programovatelné automaty, mobilní telefony, PDA nebo přenosné videohry – 32 bitové : Laserové tiskárny, osobní počítače (dochází k přechodu na 64 bitový procesor)

Podle počtu jader V současnosti jde vývoj směrem k integraci více jader -tedy více procesorů - do jediného čipu. – Pozorovatelné především u osobních PC. Jednojádrové – obsahují pouze 1 jádro Vícejádrové Ukazuje se, že integrací většího počtu jednodušších jader je možno dosáhnout při stejné výrobní technologii na stejné ploše křemíku mnohem větší výpočetní výkon, než použitím jediného složitého jádra.

Rychlost procesoru Zásadním parametrem, který je u procesoru důležitý je frekvence - práce jádra. – Počet instrukcí, které je procesor schopen zpracovat za 1 sekundu. Ne vždy se dají srovnávat, záleží na konstrukci / typu / značce procesoru. Procesor Intel Celeron D taktovaný na 2,53GHz.IntelCeleronGHz

Slovníček pojmů Jádro V jádru procesoru dochází k samotnému výpočtu na požadované úlohy. V případě vyššího počtu jader v procesoru si jednotlivá jádra danou úlohu rozdělí její výpočet mezi sebe a tím rapidně sníží dobu výpočtu požadované hodnoty. V podstatě by se dalo říct, že čím víc jader procesor má, tím více aplikací/programů můžeme mít současně puštěné na svém počítači bez toho, aby se počítač jakkoli zpomalil nebo zadrhával. Frekvence Frekvence nám udává rychlost výpočtu jednotlivých jader. Čím vyšší frekvence, tím procesor rychleji zpracovává potřebné výsledky. Frekvence dnešních procesorů se pohybuje v řádech GHz.

Slovníček pojmů Přetaktování Přetaktování zvyšuje frekvenci jader, čímž můžeme dosáhnout lepších výpočetních vlastností. Na druhou stranu tímto zásahem můžeme snížit životnost procesoru, protože při přetaktování vzniká nežádoucí teplo, na které není procesor konstruován. Chipset Chipset udává vlastnosti základní desky. Mezipaměť Jedná se o fyzickou paměť procesoru, kterou využívá procesor k ukládání mezivýpočtů. Když má procesor dostatečně velkou vlastní paměť, nepotřebuje si ukládat mezivýpočty do operační paměti (RAM), čímž se snižuje doba výpočtu. Socket Socket neboli patice je specializovaná elektrotechnická součástka, která umožňuje propojení procesoru se základní deskou.