Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ A PODNEBNÉ PÁSY
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tundra.
Tundra a polární pustina
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
Cizokrajné ekosystémy
TUNDRA A LESOTUNDRA.
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
Tundry a polární oblasti
Biomy - popis.
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI15 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Biosféra Tundry a polární pustiny
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
VY_52_INOVACE_03/2/01_ZEMĚPIS
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Šířkové pásy studený pás.
Podnebí a vegetace Asie
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
Tundra.
Amerika – Přírodní krajiny
Registrační číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_234_Tundry AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Fytogeografické člení zemského povrchu
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Stepi Poznáš zvířata stepí?
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Savana velká stáda zvířat na travnatých pláních travnatý porost.
Podnebí Severní Ameriky
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
NÁZEV: VY_52_INOVACE_18 II Polární pás
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
Asie – přírodní krajiny
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis KDE: nachází se v polárním pásu mezi tajgou a zaledněnými oblastmi ARKTICKÁ tundra= severní oblasti Evropy, Ameriky, Asie, Grónska, přilehlé ostrovy ANTARKTICKÁ tundra = sever Antarktidy ALPINSKÁ tundra = vysoko v horách

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis PODNEBÍ: nízké teploty a nízké srážky většinu roku vysoká sněhová pokrývka dostatek vody v podobě sněhu a ledu půda je trvale zmrzlá (permafrost) v krátkém létě rozmrzá jen povrchová vrstva velmi krátká vegetační doba

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis lesotundra – zakrslé stromy KEŘÍČKOVÁ tundra – zakrslé břízy, vrby, keře LIŠEJNÍKOVÁ tundra MECHOVÁ tundra RAŠELINÍKOVÁ tundra – rozmrzlá voda se nemůže ani vypařit ani vsáknout, proto vznikají rašeliniště ROSTE: tundra v létě lišejník

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Poznáte zvířata tundry? Které zvíře je typické pro tundru? Připravte si o něm informace. Žije:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Permafrost je dlouhodobě zmrzlá půda průměrná teplota je nižší než 0°C zabírá 24% souše severní polokoule vyskytuje se v Kanadě, Rusku, Aljašce, Grónsku v létě na rozmrzlé tenké vrstvě půdy i odkvetou byliny domy se staví na pilotech problémy s výstavbou cest, těžbou surovin (ropa na Aljašce) Najdi v atlase značku věčně zmrzlé půdy, ukaž na mapě.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis sova = owl zmrzlá půda = frozen soil teplota = temperature srážky = precipitation mech = moss sob = reindeer Tundra = tundra lišejník = lichen liška = fox rašeliniště = peat bogg

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Test Co ovlivňuje život a hospodářské využití tundry? Proč nejsou tundry příliš přeměněny lidskou činností? Proč se tundra spíše vyskytuje na severní polokouli? Proč vznikají v tundře rašeliniště?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Použité zdroje: