Otevřené vzdělávací technologie. Ekosystém „otevřených“ iniciativ Open Education: otevřený přístup ke vzdělávání. Open Knowledge & Data: znalosti a informace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Základní škola Lichnov Den otevřených dveří 2015.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Využití ICT ve výuce anglického jazyka Autor:  Mgr. Markéta Šimková  PaedDr. Iva Jinková Brno Využití ICT ve výuce AJ1.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
2. cvičení z KIV/ZI Webnet. Náplň cvičení Univerzitní www stránky Portál a STAG Webmail Koleje, menzy a knihovna Diskový prostor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Virtuální kolega Attavena, o.p.s. Prezentace projektu a návrh implementace jeho nabídky: do systému vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Porada s řediteli PO LK, Údolí Bratrouchov.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Střední průmyslová škola elektrotechnická, Praha 10, V Úžlabině 320
NAT64: připraven do praxe?
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Inf Počítač a lidé s handicapem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Inf Ovládání operačního systému
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozpisy témat a odevzdávárny
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
karel oliva Akademie věd ČR
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Cesta učitele k produktům firmy Wolfram
Platforma pro personalizaci standardizovaných výukových materiálů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tereza Bížová Představení se.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Počítačová podpora konstruování
Robotika a programování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Software Mgr. Václav Chvál.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Otevřené vzdělávací technologie

Ekosystém „otevřených“ iniciativ Open Education: otevřený přístup ke vzdělávání. Open Knowledge & Data: znalosti a informace dostupném všem. Open Source Software: programy s veřejným zdrojovým kódem, komunitní programování, vychází z požadavků koncových uživatelů. Open Hardware: opak patentovému přístupu při výrobě, k výrobkům je přikládána dokumentace, aby je mohl vyrobit každý, kdo o to má zájem. Open Access: otevřený přístup k publikování vědeckých informací.

Ekosystém „otevřených“ iniciativ

Otevřené technologie ve vzdělávání Pochopení principů fungování díky přístupu ke zdrojovým kódům a dokumentaci. Dostupnost unikátních technologií bez nutnosti investic do uzavřených řešení. Přenositelnost dat napříč systémy = otevřené datové standardy. Otevřené technologie jsou součástí nebo výstupem vědeckých projektů na univerzitách. Společné projekty univerzit, komunit a firem.

Open source hardware Volně dostupné výrobní plány a postupy hmotných artefaktů (např. počítače, tiskárny). OSHW licence (např. CERN Open Hardware License, TAPR Open Hardware License). Každý může vyrábět, používat a distribuovat – návrhář však za tyto přístroje neodpovídá.

Arduino Elektronická platforma vybavená senzory. Schopná reagovat na podměty z okolí (např. světlo, zvuk). Ideální jádro interaktivních přístrojů a prostředí (např. robot, poplašné zařízení)

Raspberry Pi Jednoduchý počítač vytvořený k výuce programování, ale i praktickým aplikacím. Nízká cena (1000 Kč), avšak bez příslušenství. Mnoho variant použití: internet věcí, média, řízení přístrojů, … /

RepRap Tiskárny schopné tisknout 3D objekty z plastu (např. píšťalka). Vhodné na protypování, individuální nebo malosériovou výrobu objektů. Možnost koupit si hotovou tiskárnu (od 22k CZK) nebo ji sestavit svépomocí (Darwin, Original Mendel, Průša Mendel, Huxley). Josef Průša – tvůrce tiskárny Průša Mendel, propagátor 3D tisku.

Společný projekt: Stanford University, Google, MIT, The University of Queensland, Tsinghua University, UC Berkeley, a Harvard University Platforma pro tvorbu, správu a publikaci kurzů (podobné jako Coursera) Náhrada MOOC (nejen) ve vysokoškolském prostředí Otevřený zdrojový kód = možnost přizpůsobení požadavkům Kompatibilní s edX (lze umístit hotové kurzy připravené v open edX) Připojte se k překladatelskému týmu Together, we are accelerating the future of learning.

Khan Academy Začátek doučování na dálku (2004). Vznik Khan Academy (2006). Více než 4000 videí (online i offline). Mnoho oborů (např. matematika, fyzika, chemie, …)

Khan Academy Podpora principu „převrácené třídy“ (online domácí studium, ujasnění v hodině). Občanské sdružení Khanova škola (překlad do češtiny). V současné době 1647 lekcí a 66 cvičení (34,4 % ). se.html

Programovací jazyk Scratch Dostupný zdarma (online aplikace, program v českém jazyce). Jednoduchý a zábavný (spojování programových bloků). Nenáročný na studium (první program za několik minut). Scratch web (možnost publikovat, spouštět a stahovat programy). Licence Creative Commons (možnost prohlížet zdrojový kód a upravovat již existující programy).

Programovací jazyk Scratch Hry, animace, programy. Pro zábavu i do školy (informatika, zeměpis, matematika, fyzika a další předměty). Tvoří žáci (domácí úkoly) i učitelé (interaktivní vzdělávací materiály).

Programovací jazyk Scratch Open source kód umožňující vytvářet modifikace. S4A (modifikace určená k programování platformy Arduino).