Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Energetika.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Česká republika-5 Průmysl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČESKÁ REPUBLIKA – ENERGETIKA
Elektrárny.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Elektrárny v ČR.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tepelné elektrárny.
Společenské a hospodářské prostředí
Průmysl Opakování Průmysl paliv a energetiky – charakteristika
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Chemický průmysl.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.28 Téma: Zeměpis - ČR Číslo.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Odvětví průmyslu Česka
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Těžký průmysl Energetika.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Průmysl ČR energetika chemický průmysl strojírenství.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Hospodářství ČR. Vývoj hospodářství České země tvořily průmyslovou základnu pro celé tehdejší Rakousko –Uhersko V letech patřila ČR k průmyslově.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetický průmysl ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Přehled velkých vodních elektráren
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Energetický průmysl

Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná se zejména o výrobu elektrické energie v elektrárnách a její distribuci prostřednictvím přenosové soustavy, ale také o těžbu, distribuci a využití uhlí, ropy, zemního plynu, jaderného paliva či dřeva. Světová spotřeba energie na osobu:

Energetika v České republice V období od do bylo v České republice spotřebováno 57,236 TWh(terawatthodin) elektřiny. Zde je graf:

Tepelné elektrárny Tepelné elektrárny mají největší podíl na výrobě elektrické energie v ČR (více než 57 %, údaj z roku 2010). Nachází se většinou v oblastech těžby uhlí (hlavně hnědého) a v blízkosti vodních toků. Tepelné elektrárny jsou v ČR na Sokolovsku, Mostecku, Ostravsku, v Mělníku, Chvaleticích a Opatovicích.

Jaderné elektrárny Jaderné elektrárny mají podíl na výrobě elektřiny 33 %. Česká republika má dvě jaderné elektrárny: Dukovany a Temelín.

Vodní elektrárny Vodní elektrárny vyrábí asi 3,63 % elektřiny, největší jsou na řece Vltava (Lipno, Kamýk, Slapy, Orlík, Vrané).

Větrné a solární elektrárny Větrné a solární elektrárny mají podíl na celkové výrobě elektrické energie necelé 1 %. Jsou umístěny tam, kde jsou na to příhodné podmínky (Jeseníky, Orlické hory). Mezi největší větrné elektrárny patří v Jeseníkách např. Mravenečník, Ostružná, Mladoňov, Velká Kraš. Ve výrobě elektrické energie v ČR má dominantní postavení společnost ČEZ, a.s., která produkuje asi 75 % z celkové výroby elektrické energie v zemi. Provozuje 10 uhelných, 2 jaderné, 12 vodních elektráren, 1 větrnou a 1 sluneční elektrárnu.